- Reklama -

Anders Nilsson: Nebolí tě hlava? Tak to nemáš otřes mozku

- Reklama -

Švédský brankář Anders Nilsson letos v létě po sedmi sezonách v NHL ukončil svoji profesionální kariéru. Teprve jednatřicetiletému brankáři vystavilo stopku zdraví, konkrétně následky otřesů mozku. O svých zkušenostech nedávno vyprávěl novinářům.

K poslednímu profesionálnímu zápasu kariéry nastoupil Švéd Anders Nilsson 16. prosince 2019. Od té doby prožíval peklo. Rodák ze švédské Luley v NHL naposledy oblékal dres Ottawy Senators. Kromě Ottawy hrál také za New York Islanders, Edmonton Oilers, St. Louis Blues a Vancouver Canucks. V loňské sezoně práva na něj vlastnila Tampa Bay Lightning, za které však neodchytal jediné utkání a byl na listině dlouhodobě zraněných.

První příznaky tzv. postkomočního syndromu cítil koncem roku 2019 v zápase s Vegas, ve kterém absolvoval nepříjemnou srážku. Doktoři jej však ujistili, že to není nic vážného.

„Cítil jsem se trochu jako omámený, ale zápas jsem dochytal. Nebolela mě hlava a když nemáte bolest hlavy, tak nemáte otřes mozku. Alespoň tak k tomu přistupují v NHL. Schytal jsem hit a po něm jsem se neustále cítil unavený,“ vzpomínal bývalý brankář.

- Reklama -

 

Otřesy mozku mu značně zkomplikovaly život. Nejen, že nemohl vykonávat své povolání, následky jej omezují i v běžném životě.

„Pořád musím nosit sluneční brýle. Občas je pro mě obtížné být ve společnosti dětí, protože jsem více citlivý na světlo a hluk. Jsem neustále unavený a velmi snadno se naštvu. Ale lepší se to, za což jsem rád,“ svěřil se v rozhovoru se švédským novinářem.

Nilsson tak nerozšíří svoji bilanci, která čítá 161 zápasů v základní části NHL. V zámoří nikdy nechytal v play-off. Jednu sezonu odchytal v KHL za Ak Bars Kazaň a měl impozantní čísla. Ve švédské nejvyšší soutěži oblékal pouze dres svého mateřského klubu v Lulea.

Titulní foto: Icon Sportswire

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -