- Reklama -

Anthony Duclair: loni smůla, letos první útok Rangers

- Reklama -

Anthony Duclair patří mezi nejpříjemnější překvapení začátku nové sezóny NHL. Všeobecně se očekávalo, že devatenáctiletý mladík bude v téhle chvíli nastupovat v QMJHL za Quebec Remparts, ale on místo toho řádí v prvním útoku New York Rangers vedle takových borců jako Martin St. Louis a Rick Nash.
O Duclairovi se mluvilo dlouho jako o slibném talentu. Během své nováčkovské sezóny v QMJHL nastřílel 31 gólů, stejný počet jako tehdy Nathan MacKinnon. Pak se ale na něj začala lepit smůla. V srpnu byl stejně jako MacKinnon na Memoriálu Ivana Hlinky v Břeclavi, jenže zatímco současná hvězda Colorada hrála v prvním útoku Kanady, Duclair byl třináctým útočníkem a za celý turnaj jen párkrát střídal.
Po návratu do QMJHL sice nasbíral osm kanadských bodů v prvních třech zápasech, jenže pak si poranil kotník a byl více než pět týdnů mimo hru. A to zrovna v roce, ve kterém byl zařazen do draftu NHL. Nepomohlo mu ani to, že měl mezi skauty pověst hráče, který hraje víc na sebe než pro svůj tým.
„Nevím, kde se tyhle řeči vzaly. Při osobním setkání totiž jako někdo, kdo myslí jen na sebe, vůbec nepůsobil. My viděli jen kluka, který měl za sebou těžký rok. Vypadal dost pokorně,“ vzpomíná na draft z roku 2013 člen vedení New York Rangers Gordie Clark.
V Quebeku byl Duclairovým koučem Patrick Roy, jenž mezitím přešel pracovat pro Colorado Avalanche. Ani on se za něj ale u vedení Lavin nepřimluvil, jeho hlavním zájmem bylo draftovat MacKinnona. A svého bývalého svěřence první dvě kola draftu přehlížel, takže nakonec si jej vybrali Rangers.
Duclair se za důvěru odvděčil skvělými výkony v Quebeku, kde nastřílel 50 gólů v poslední sezóně. A letos v létě byl pozván do kempu kanadského juniorského týmu. Všeobecně se předpokládá, že nebude chybět v kádru pro šampionát dvacítek na přelomu roku. Pokud tedy nebude hrát NHL, kde si říká o pravidelné místo v sestavě.
Po čtyřech zápasech si totiž vůbec nevede špatně. V úvodním duelu sezóny strávil na ledě něco málo přes jedenáct minut, ve druhém už měl o tři minuty navíc a při premiéře v Madison Square Garden byl jeho čas na ledě dokonce nejvyšší ze všech hráčů Rangers. Navíc byl opravdu nepřehlédnutelný – vyhrával osobní souboje, vládl s pukem, dirigoval hru a často střílel. V úterním derby s Islanders zaznamenal další asistenci, celkově má už tři.
Foto/Photo by: Lisa Gansky

- Reklama -
Jirka G. Novák
Narozen v roce 1977. NHL sleduji od 90. let. V letech 1996-2002 redaktor ČTK a zároveň několik let externí spolupracovník nhl.cz. Během té doby publikovány stovky článků ze všech oblastí sportu v mnoha českých denících. V letech 2003-2012 jeden ze zakládajících členů redakce sport.cz. Osobně se zúčastnil 6x mistrovství světa dospělých a 2x juniorských MS v hokeji, několika zápasů NHL. Spoluautor knihy o Dominiku Haškovi.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -