- Reklama -

Arizona měnila s Chicagem mladé útočníky z prvních kol draftu

- Reklama -

Další zajímavá výměna mladých hráčů je od neděle na světě. Arizona Coyotes a Chicago Blackhawks se dohodli na trejdu, díky němuž se stěhují tři mladí útočníci. Shodou okolností byli všichni tři draftováni v prvním kole. Kojoti získali z Windy City centra Nicka Schmaltze, opačným směrem putují Dylan Strome a Brendan Perlini.



Dvaadvacetiletý Schmaltz nasbíral v dresu s indiánem na hrudi ve 162 duelech celkem jednadevadesát bodů (29+62). Loni prožil průlomový ročník (21+31) a zdálo se, že s ním Blackhawks počítají a budou mu chtít prodloužit smlouvu. Slabší začátek letošní sezóny ale jejich plány změnil. Letos měl Schmaltz bilanci následující: 23 zápasů, 11 bodů (2+9). Další body bude dvacítka draftu z roku 2014 přidávat v Arizoně.
Fanshop týmu
„Nick je dynamický útočník s potenciálem na první útok. Věříme, že může být platným členem našeho jádra jak nyní, tak i v budoucnu. Nabízí výjimečnou kombinaci rychlosti, šikovnosti a kreativity a je vhodným doplněním skupiny našich mladých útočníků,“ komentoval výměnu generální manažer Coyotes John Chayka.
Dylan Strome byl v roce 2015 draftován dokonce jako celková trojka hned za dvojicí Conor McDavid – Jack Eichel, v arizonské poušti ale doposud nenaplnil svůj potenciál a Kojoti s ním, jak se zdá, ztratili trpělivost. Letos si ve dvaceti zápasech připsal šest bodů za tři branky a stejný počet asistencí. Celkem má jednadvacetiletý forvard na kontě v NHL jen 16 bodů (7+9) v osmačtyřiceti duelech.
Fanshop týmu
V AHL přitom loni nasbíral 53 bodů v 50 zápasech, dobré výkony ale nedokázal přenést o úroveň výše. Strome má potenciál být komplexním útočníkem, který hraje dobře na obou koncích kluziště, doposud se ale nedokázal úplně adaptovat na vysoké tempo nejlepší ligy světa. Šanci konečně naplno prorazit nyní dostane v Chicagu.
O rok starší Brendan Perlini je na tom letos s produktivitou velmi podobně (2+4 ve dvaadvaceti utkáních). Dvanáctka draftu z roku 2014 nasbírala v Arizoně celkem 57 bodů (33+24) během 153 startů. Loni nasázel rodák z Velké Británie sedmnáct branek a čekalo se, že letos poprvé v kariéře pokoří dvacetigólovou metu. Od začátku sezóny se však vysoké křídlo prosadilo pouze dvakrát.
Všichni účastníci trejdu se v novém působišti potkají s několika známými tvářemi, protože oba kluby spolu v nedávné minulosti obchodovaly několikrát. Naposledy letos v létě zamířili z Chicaga do Arizony útočník Vinnie Hinostroza a zadák Jordan Oesterle.


Coyotes si na nevysokém Schmaltzovi cení především jeho ofenzivních schopností a rychlosti. Liga stále více přeje rychlým a šikovným hráčům, jakým je právě Schmaltz. Blackhawks zase získávají dva útočníky místo jednoho a spoléhají na to, že Strome naváže na svou spolupráci z juniorky, kde mu to výborně klapalo s Alexem DeBrincatem.
Oba kluby získávají velmi talentované a stále mladé hráče, kteří mají potenciál se ještě hodně zlepšovat. Pokud všem změna prostředí prospěje, mohly by z tohoto trejdu vytěžit obě strany.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -