- Reklama -

Ať hraje raději na farmě než ve čtvrtém útoku, říká Vránův trenér

- Reklama -

Po výkonech, jaké Jakub Vrána předváděl v letošním play off AHL v dresu Hershey, je velice pravděpodobné, že se v příští sezóně dočká i startu za mateřský tým z Washingtonu. Podle generálního manažera Capitals Briana MacLellana by ale pro českého útočníka bylo lepší strávit ještě plnohodnotný rok v nižší soutěži, než sbírat pár minut v utkáních NHL.
„Předpokládám, že by mohl patřit do elitní šestky forvardů, ale nevím, jestli jeho čas přijde už v další sezóně. Podíváme se na něho, rád bych ho viděl v zápasech, než zhodnotím jeho šance,“ slibuje pražskému rodákovi šéf klubu z americké metropole. „Potřebuje ale pochopit hru z kompletního hlediska. Rychlost, střelu a potenciál skórovat má, ale musí se zlepšit v ostatních aspektech.“
Nejvýše draftovaný Čech ročníku 2014 (přišel na řadu třináctý, až o dvanáct míst později se dostalo na teď už stálého člena Bruins Davida Pastrňáka) v právě skončeném ročníku AHL kvůli zlomenému zápěstí odehrál jen 36 zápasů, ale nasbíral v nich 34 bodů. V play off, kde Bears postoupili až do finále proti Lake Erie, přidal dalších čtrnáct, což mu vyneslo první příčku v kanadském bodování nováčků.
„Bohužel si zlomil ruku, což ho připravilo o tři měsíce a zpomalilo ho v jeho rozvoji. Pořád měl ale skoro bod na zápas,“ spočítá trenér Hershey Troy Mann. „Rád bych od něho však viděl vyrovnanější výkony. Je ohromný, když má puk, ale stejně jako ostatní mladí hráči musí zapracovat na defenzívě. Potřebuje na sobě pracovat, aby pravidelněji vítězil v soubojích jeden na jednoho.“
K tomu by měl podle svého kouče Vrána dospět právě během dalšího působení v AHL. „Když se na Jakuba podívám čistě z pohledu jeho schopností, je excelentní. Časem určitě za Washington začne hrát. Musíme jen zlepšit jeho defenzivní hru, aby vyhrával víc osobních soubojů, když nemá puk. Jakmile se nám to povede, získá si pevné místo v sestavě,“ říká Mann. „Pokud z něho chceme útočníka do prvních dvou pětek, musí se vyhrát na farmě. Vzít ho nahoru a tam ho postavit do čtvrté řady by pro něho nemělo význam.“
Z mladíků draftovaných v roce 2014 před Vránou si v NHL zatím ještě nezahráli obránce Haydn Fleury (Carolina) a útočník Brendan Perlini (Arizona). Kromě téhle trojice čeká z prvního kola na svoji šanci už jen devět dalších. Bývalý hráč švédského Linköpingu ale dobře ví, že někdy je potřeba být trpělivý – zvláště když člověk čeká na prosazení v tak kvalitním ofenzivním týmu, jakou jsou Capitals.
„Chápu, že si to nějakou dobu vyžádá. Nesmím přestat se snažit, pořád na sobě musím každý den pracovat a snažit se zlepšit. Až přijde můj čas, a já věřím, že přijde, budu připraven,“ přísahá Jakub Vrána.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -