- Reklama -

Barzal, Cirelli a Dubois stále bez smlouvy

- Reklama -
Fanda NHL

Start nové sezóny je zatím stále v nedohlednu, tak asi není třeba panikařit. Nicméně lehká nervozita, zejména u fanoušků, už se pomalu začíná dostavovat. Někteří skvělí hokejisté, kteří spadají do kategorie RFA (omezeně volný hráč), totiž stále nemají se svými kluby podepsané smlouvy.

Fanda NHL

Seznam je to poměrně dlouhý, tři jména z něj ale vyčnívají nad ostatní – Mathew Barzal, Anthony Cirelli a Pierre-Luc Dubois. Pojďme se na jejich situaci podívat blíže.

MATHEW BARZAL

Třiadvacetiletého centra newyorských Ostrovanů můžeme bez přehánění označit nálepkou franchise player. Je hlavní hvězdou a tváří klubu. Ze všech RFA hráčů, kteří stále čekají na nový kontrakt, je jednoznačně nejproduktivnější.

- Reklama -

Dvakrát za sebou se dostal přes 60 bodů za sezónu, a to v týmu, který se soustředí zejména na defenzívu. Ve své nováčkovské sezóně dokonce nasbíral fantastických 85 bodů.

Hodně se spekulovalo o tom, že by mu mohla na stole přistát nabídka z jiného klubu, tzv. offer sheet. Islanders na tom nejsou úplně dobře s platovým stropem a sám Barzal těmto spekulacím nahrál, když loni v září prohlásil, že by byla zábava, kdyby někdo offer sheet podepsal. Prý by to podle něj ligu trošku rozhýbalo.

Generální manažer Lou Lamoriello to ale nechce nechat zajít tak daleko. Na nedávný dotaz novinářů, zda by případnou nabídku jiného klubu dorovnal, odpověděl: „Nechceme, aby k něčemu takovému došlo, ale pokud ta situace nastane, tak odpověď zní ano,“ řekl ostřílený funkcionář.

Kvůli nedostatku místa pod stropem už museli Isles vyměnit Devona Toewse do Colorada za draftové volby. Z tohoto pohledu jim pomůže také nečekané oznámení Johnnyho Boychuka o ukončení kariéry z důvodu zranění oka, které mu neumožňuje dále hrát.

Co na to samotný Barzal? „Nebudu na nic spěchat. Nejsem z toho ani trochu nervózní. Jakmile budeme připraveni usednout ke stolu a podepsat to, tak to uděláme,“ řekl.

Liga se zmítá v nejistotě, a to se týká i financí. Nikdo přesně neví, co přinese nejbližší budoucnost. Kluby jsou opatrné, snaží se nerozhazovat. Jisté je, že hráče Barzalova kalibru by Islanders rádi měli pod dlouhodobou smlouvou.

Na kolik si hvězdný playmaker nakonec přijde? Odhady se pohybují někde mezi 7-9 miliony za sezónu, možná by mohl atakovat i „desítku“. V poslední době ale prosakují zprávy, že by byl Barzal ochoten přistoupit na nižší, team-friendly deal, aby se podařilo udržet současný kádr, který to letos dotáhl až do finále konference, pohromadě.

ANTHONY CIRELLI

Je stejně starý (23 let) jako Barzal a také hraje na postu středního útočníka. Ačkoli v Tampě nepatří mezi největší hvězdy (Hedman, Kučerov, Stamkos, Point, Vasilevskij), vyrostl v jednoho z klíčových hráčů a kouč Cooper na něj hodně sází.

Na led chodí proti nejlepším lajnám soupeřů, spoustu minut odehraje proti elitním protivníkům. A vede si výborně, po celou kariéru je výrazně v plusu, co se účasti na ledě při gólech týče (+11, +25, +28).

Patří mezi nejvytěžovanější hráče na oslabení v celé lize (průměrný PK icetime 2:49 za zápas). V defenzivní činnosti patří k naprosté elitě, přitom umí přispět i směrem dopředu. Minulou sezónu zakončil se 44 body v 68 zápasech.

Před rokem Cirelli zblízka sledoval, jak o novém kontraktu vyjednává jeho kamarád Brayden Point. Ten si dal na čas a podepsal až v září, těsně před začátkem sezóny. A přestože Cirelli nemá taková ofenzivní čísla jako Point, pro týmový úspěch je stejně nepostradatelný jako on.

„Je důležitou součástí tohoto týmu a nějakou dobu tu zůstane. Je to skvělý hokejista a bude se jen zlepšovat,“ říká o něm Dave Andreychuk, bývalý vynikající útočník, člen Síně slávy a jeden ze současných viceprezidentů Lightning.

Cirelliho příběh je všeobecně znám. Nikdy nebyl draftován do juniorské OHL, přesto ji dvakrát vyhrál, stejně tak získal i prestižní Memorial Cup, o jehož zisku sám vítězným gólem v prodloužení rozhodl.

Podceňovali jej celý život. Tampa, která ho draftovala ve třetím kole, v něm ale našla poklad. Však už letos skončil v hlasování o Selke Trophy pro nejlépe bránícího útočníka na čtvrtém místě. A to má to nejlepší teprve před sebou. Srovnávají ho s mladým Bergeronem, O’Reillym či Couturierem.

Lightning jsou ale po podpisu Michaila Sergačova dva miliony nad platovým stropem a na Cirelliho v této chvíli zkrátka nemají prostor, stejně jako na slovenského obránce Erika Černáka. Generálního manažera Juliena BriseBoise tak čeká ještě spousta práce. Odejde Tyler Johnson, Alex Killorn nebo někdo jiný?

PIERRE-LUC DUBOIS

O rok mladší Dubois byl nejproduktivnějším hráčem Blue Jackets (49 bodů). Výbornými výkony se prezentoval také v play-off, kde svou hru pozvedl na vyšší úroveň. Někteří experti to dokonce označili za jeho coming-out party. Mysleli tím, že se definitivně zařadil mezi ligovou špičku a bude se teď o něm mnohem více mluvit.

O rok dříve nasbíral po boku Artěmije Panarina dokonce 61 bodů, výkonnost si ale udržel i po odchodu ruského kouzelníka. Columbus moc dobře ví, že v něm má výtečného prvního centra.

Když jej Blue Jackets draftovali ze třetího místa a dali mu přednost před Jesse Puljujärvim, kdekdo nad jejich rozhodnutím tehdy kroutil hlavou. V Ohiu ale určitě nelitují.

A na rozdíl od jiných týmů nemají problém s nedostatkem místa pod platovým stropem. Přesto jednání zatím příliš nepokročila. „Nijak mě to neznervózňuje. Loni jsme Werenskiho podepsali taky až před začátkem sezóny. Určitě se domluvíme,“ nestresuje se generální manažer Jarmo Kekälainen.

Další nepodepsaní RFA hráči:

MacKenzie Blackwood (G, New Jersey)
Erik Černák (D, Tampa Bay)
Phillipe Myers (D, Philadelphia)
Ethan Bear (D, Edmonton)
Vince Dunn (D, St. Louis)
Dylan Strome (C, Chicago)
Jesper Bratt (LW, New Jersey)
Luke Kunin (C, Nashville)
Jack Roslovic (C, Winnipeg)
Casey Mittelstadt (C, Buffalo)
Henrik Borgström (C, Florida)
Oliver Kylington (D, Calgary)
Mathieu Joseph (RW, Tampa Bay)
Alexander Volkov (RW, Tampa Bay)
Aleksi Saarela (C, Florida)
Charles Hudon (LW, Montreal)

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -