- Reklama -

Berube nebo Laviolette? Který kouč stojí za vzestupem Jakuba Voráčka

- Reklama -

Gól sem, přihrávka tam a z Voráčka je na prahu roku 2015 nejproduktivnější hráč NHL. Pravda, už před sezónou mnozí avizovali, že českého útočníka čeká výborný rok, ale že jeho hvězda vystoupá až na samotný vrchol a bude převyšovat taková jména jako Sidney Crosby, Alex Ovečkin, Jevgenij Malkin nebo Steven Stamkos, to asi očekával málokdo.
Je těžké vypichovat ty úplně nejlepší aspekty jeho hry, ale zmiňme alespoň skvělé krytí kotouče, v čemž se vyrovnává Jaromíru Jágrovi v jeho nejlepších letech (rozuměj ve všech). Nicméně žádné světlo nezáří tak jasně, aby osvětlilo všechny temné kouty. Jak moc se daří samotnému Voráčkovi, tak těžce za očekáváním zůstává jeho tým.
„Je to ten nejlepší trenér, pod kterým jsem kdy hrál,“ zastal se český útočník trenéra Craiga Berubeho, když se jej zámořští reportéři dotazovali, jak pevná je jeho pozice na střídačce Letců. Právě pod jeho taktovkou se Voráček zařadil mezi největší hvězdy NHL.
Devětačtyřicetiletý kouč byl do své funkce jmenován loni v říjnu. Nahradil Petera Lavioletta, který si balil kufry už po úvodních třech zápasech ročníku 2013-2014, v nichž jeho mužstvo nevybojovalo ani bod. A bylo tomu právě minulou sobotu, kdy Letci zavítali do Nashvillu a Laviolette tak poprvé stanul proti svému bývalému týmu.
Před zápasem jej zpovídali zámořští reportéři a zazněl i dotaz: Co říkáte na výborné výkony Jakuba Voráčka? „Myslím, že takto hraje již léta. Vždy to byl výborný hokejista. Jen letos je na něj upřena větší pozornost, protože sbírá hodně bodů. Ale už od svého příchodu do Philadelphie patřil k hlavním tahounům mužstva,“ řekl Laviolette.
Možná trochu překvapivý komentář. I když se americký trenér uchytil v Nashvillu a s novým klubem dokazuje divy, mezi ním a Flyers, potažmo mezi ním a Berubem pořád zůstává zlá krev. Nezapomínejme na to, že Laviolette stále odmítá komentovat svůj odchod z Philadelphie, a zároveň s Berubem, se kterým byl do té doby v každodenním kontaktu, od té doby nepromluvil.
Jestli byl jeho komentář namířen proti současnému kouči Flyers, kterému odmítá přiznat zásluhy za Voráčkovy letošní výkony, nebo jestli šlo o prosté a upřímné zhodnocení situace, těžko posoudit. „Už ve zkrácené sezóně jsem sbíral bod na zápas,“ připomněl český útočník.
V ročníku 2012-2013 si pod vedením Lavioletta připsal 46 bodů v 48 zápasech. Nicméně pokud porovnáme kompletní ročníky, pod americkým trenérem nasbíral v sezóně 2011-2012 celkem 49 bodů, zatímco loni pod Berubem 62. Přitom právě druhý jmenovaný vyznává přece jen defenzivnější styl hry.
„Letos jsem na tom bodově nejlépe, ale za poslední dva roky jsem moc nezměnil svojí hru. Prostě se mi daří, toť vše,“ řekl Voráček. Pětadvacetiletý útočník dodal, že pod oběma trenéry se mu hrálo výborně. Jak pod Berubem, někdejším raubířem patřícím do TOP 10 nejtrestanějších hráčů v historii NHL, tak pod Laviolletem, kterého provází pověst kouče, jež má často problémy vyjít se svými svěřenci.
„Je to emotivní člověk, ale nemyslím si, že by byl na hráče příliš tvrdý. Alespoň co mohu posoudit za ty tři roky, co nás trénoval. Občas musí kouč zvýšit hlas, aby z hráčů dostal to nejlepší,“ řekl Voráček.
„Neodešel od nás proto, že by jej hráči přestali respektovat. Vedení týmu prostě dospělo k rozhodnutí, že je třeba učinit změnu. A vždy je jednodušší vyměnit trenéra, než přestavět celé mužstvo. My jsem se někam posunuli a on také. Teď je v Nashvillu a daří se mu výborně,“ dodal český útočník.
Letci nakonec v onom zmiňovaném utkání na ledě Nashvillu prohráli 4:1. Predátorům patří 3. místo v Západní konferenci a pod Laviolettem zapomínají na zpackanou loňskou sezónu, kdy mužstvo ještě vedl Barry Trotz.
„Je to byznys. Lidé přicházejí, lidé odcházejí. Jsem rád, že se mu tady daří. Vážím si ho jako trenéra i jako člověka,“ řekl po zápase Voráček.
Foto: Icon Sportwire

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -