- Reklama -

Bezpráví, chudoba a zaslepený autoritář. Panarin se tvrdě pustil do Putinova režimu

- Reklama -

Artěmij Panarin šel proti proudu, když se v rozhovoru pro server Sports.ru rázně opřel o ruského prezidenta Vladimira Putina. Podle útočníka Rangers již není schopen autoritářský vládce rozpoznat svá chybná rozhodnutí. Hráčovy výroky jsou o to zajímavější, že většina ruských sportovců s tamním režimem souzní.
„Myslím si, že už z psychologického hlediska není jednoduché střízlivě vyhodnotit (Putinovu) situaci, protože je mnoho lidí, kteří mu vnucují rozhodování,“ řekl hokejista o muži, který se drží v čele státu již od roku 2000.

„Když vám budou dvacet let opakovat, jaký jste chlapík a jak skvěle všechno děláte, cožpak můžete vidět vlastní chyby?“ dodal Panarin, který počátkem měsíce podepsal sedmiletý kontrakt s New Yorkem Rangers (čtěte ZDE). „Chybou je, že se na něj v naší společnosti pohlíží jako na superčlověka, přitom je to bytost jako každá jiná.“
Nejlépe placený ruský hokejista také upozornil na svévoli, nezákonnost a absenci svobody slova, které v jeho rodné zemi údajně panují.
„Všechno je tu podplacené a obyčejní lidé tady trpí,“ nebral si držitel tří cenných kovů z MS žádné servítky.
„Nechci už vidět žebrající důchodce. Normálně vypadající starší žena mě v metru prosila o peníze. Standardně pracující lidé potřebují adekvátní zdravotní péči a důstojné podmínky pro život,“ dotkl se špičkový forvard i nepříjemných reálií ruské společnosti.
Panarinova břitká vyjádření nezůstala bez odezvy a vyvolala vlnu nevole a odsouzení.
„Po podpisu kontraktu (s Rangers) se dostal na špatnou kolej. Myslím, že svých slov bude litovat,“ uvedl někdejší útočník a dvojnásobný olympijský vítěz Alexandr Koževnikov.
Podle bývalé hvězdy sovětského hokeje Borise Michajlova Panarin svými názory „nedělá čest“.
Kladných hodnocení se Panarinova slova naopak dočkala v zámoří, kde jej novináři oceňují za prolomení ledů. Podle kanadského portálu Sportsnet.ca je nový Ranger prvním ruským sportovcem, který se odvážil takto otevřeně kritizovat Putinův způsob vládnutí.
Moskevský novinář Slav Malamud upozornil i na jeden zajímavý fakt. Interview bylo natočeno již před měsícem, do éteru bylo ale vypuštěno až tento čtvrtek.
Samotný Putin je velkým hokejovým fanouškem a rád se nechává být viděn na bruslích při svých exhibičních utkáních. Mezi jeho nejhlasitější příznivce patří i Alex Ovečkin, který se neostýchá točit emotivní videa, v nichž mu vyznává svou náklonnost.



Rozhovor si můžete v originále pustit níže:

- Reklama -
Předchozí článek
Další článek
Daniel Reichel
Takřka revoluční dítě. Hokej sleduji od MS v Petrohradě, který byl předzvěstí legendárního pokřiku „Vítej, zlatý hattricku“. NHL mi učarovala svým důrazem na tradice, krásnými dresy a ledem, který nepřipomíná jeden velký reklamní banner. Jsem milovníkem hobitů, elfů, čarodějů a vůbec celé Středozemě, příležitostným běžcem a posluchačem kvalitní soundtrackové hudby. Své připomínky můžete psát na daniel.reichel@nhlnews.cz.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -