- Reklama -

Bílé peklo ve Winnipegu. Na play off po dvaceti letech se přijel podívat i Gary Bettman

- Reklama -

Návrat bojů o Stanley Cup do Winnipegu je událost. Dokonce taková událost, že si na ni našel čas i ligový komisař Gary Bettman. Nejmenší hala v NHL byla vyprodána dlouho dopředu, fanoušci se nemohli svátečního okamžiku dočkat. Víc než patnáct tisíc lidí v MTS Centeru (15016 diváků) si toto pondělí užilo atmosféru prodloužené sezóny po bezmála dvaceti letech.
Naposledy se hrálo play off ve Winnipegu 28. dubna 1996, tehdy ještě za účasti původních Tryskáčů. Ti noví se přestěhovali do Kanady v roce 2011 z Atlanty a navazují na historii Thrashers. To je asi fanouškům víceméně jedno, ti si hlavně užívají hokej. V pondělí vytvořili na domácím hřišti skutečné „bílé peklo“ (Whiteout). Radost jim kalí jen těsné porážky. Jets prohráli v Anaheimu oba zápasy (2:4 a 1:2) a v pondělí bohužel nestačili na Ducks ani v prvním domácím duelu.

Winnipeg přitom v utkání třikrát vedl a určitě měl blízko k vítězství. Ještě po čtyřiceti minutách svítil na ukazateli skóre stav 4:3 a fanoušci mohli doufat. Dvě a čtvrt minuty před koncem třetiny však srovnal pěknou ranou z levého kruhu Ryan Kesler a v šesté minutě ukončil naděje domácích Rickard Rakell. Jednadvacetiletý Švéd se trefil v play off podruhé v životě.
„Dobře jsme tam napadali,“ popisoval akci hrdina okamžiku. „Andrew Cogliano pěkně nahrál Beaucheminovi, který perfektně vystřelil. Přesně našel mou čepel hole a já už se to jen snažil tečovat do brány,“ radoval se mladý útočník.
Přes konečný nezdar byla atmosféra v hale úžasná, což dobře dokládá například úchvatné uvítání hráčů na ledě nebo šílenství po prvním gólu Lee Stempniaka.„Byl to neuvěřitelný zážitek. Něco takového jsem ještě nezažil. Určitě jsme z té energie čerpali,“ popisoval Stempniak. „Mrzí nás hned několik věcí, nepotěšili jsme naše fanoušky a v sérii prohráváme 0:3 na zápasy. Je to opravdu krutá prohra. Nejde to popsat,“ smutnil.
„Energie v budově byla ohromná, životní zážitek,“ popisoval své pocity trenér domácích Paul Maurice. „Pomohlo nám to, měli jsme dobrý začátek, pěkně jsme na ně vlétli. Přesně to jsme potřebovali. Mělo to na nás pozitivní efekt po značnou část zápasu.“

S názorem svého protějšku souhlasil také kouč hostů. „Určitě to bylo hlasité a určitě to dalo Tryskáčům nějakou energii,“ řekl za Anaheim trenér Bruce Boudreau. „Nevím, jak dobře jsme se s tím srovnali, ale nakonec to stačilo, abychom zvítězili. Když už se jednou vžijete do zápasu, zase tolik to nevnímáte. Na začátku to ale bylo neuvěřitelné…“
Brankově nejbohatší byla druhá třetina. Po té první byl stav 1:1, v prostředním dějství padlo dohromady pět branek. Domácí po ní stále vedli 4:3, ale Anaheim se obratů nebojí. Vždyť v prvním domácím duelu obracel stav 1:2 na 4:2 třemi brankami ve třetí třetině, druhé utkání urval také až v závěru. Obě branky při výsledku 2:1 dali Kačeři v závěrečném dějství.
„V šatně nepřestáváme věřit,“ zdůraznil Ryan Kesler. „Tak to je po celou sezónu. Dokázat to v play off ve třech zápasech po sobě, je něco výjimečného. Něco opravdu zvláštního mezi námi v kabině roste,“ všiml si útočník Ducks.

Foto: Icon Sportswire
První gól nových Jets v play off NHL

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -