- Reklama -

Bluesmani čekají na Sobotkovo vyjádření, od Jaškina chtějí lepší výkony

- Reklama -

Osmi útočníkům St. Louis vypršely po sezóně smlouvy, pět z nich se stane nechráněnými volnými hráči. A všechno nasvědčuje tomu, že všech pět zřejmě využije možnosti zjistit svoji cenu na hokejovém trhu. Pro generálního manažera Douga Amstronga to bude znamenat spoustu práce, ať už při potenciálním obnovování smluv nebo při hledání nových posil.
Na seznamu možných odchodů jsou kapitán David Backes, Troy Brouwer, Steve Ott, Kyle Brodziak a Scottie Upshall. U prvních dvou musí šéf klubu začít (a připočíst k nim chráněného Jadena Schwarzte, členové čtvrté formace budou muset počkat.
„Jde o spojité nádoby. Snažím se být kreativní a najít cestu k podepsání Backese a Brouwera, ale za současné situace ji nevidím,“ přiznává Armstrong.
„David je náš kapitán a já s ním jednal osobně a řekl jsem mu, jak moc bychom si ho přáli mít zpět, ale musí to dávat smysl. Jsme ochotní dát mu nějaké peníze navíc jako poděkování, ale musí to mít smysl pro nás i pro něho. Zatím jsme nenašli společnou řeč,“ říká o jednáních s 32letým forvardem. „Vidíte, že dnes podepisují své nejlepší kontrakty hráči kolem pětadvacítky, a potom tu máte skupinu, která si přeje druhý špičkový kontrakt. Je ale těžké odhadnout, jak na tom budou ve svých pětatřiceti.“
„Nemám strach o sezónu 2016-17 nebo tu další. Když se ale podíváte na věc z dlouhodobého hlediska, musíte u těchhle hráčů počítat s větším fyzickým opotřebením a klesající produkcí. Když jim dáte smlouvu, musí obstát ve zkoušce časem,“ dodává Armstrong.
23letý Schwartz se ve své kariéře nachází právě v období, o němž jeho šéf hovořil, je tedy v očekávání velkého kontraktu. Generální manažer Blues ale dopředu upozorňuje, že mu určitě nenabídne stejné peníze jako Vladimiru Tarasenkovi, který bere 7,5 miliónu dolarů ročně.
„Jaden je důležitou součástí našeho mužstva, jenže pravdou je, že Tarasenko podepisoval smlouvu v době, kdy byl zařazen do druhého All-Star týmu sezóny a dal čtyřicet branek. Oba jsou dobří hráči, ale Vladi je hvězda.“
Od peněz utracených i utracených za elitní hráče se budou odvíjet platy jejich podporovatelů. „Největší psi dostávají vždycky nažrat první,“ říká obrazně Armstrong. „Když se nám podaří dohodnout s kluky ze čtvrté lajny, bude to skvělé, ale vzpomeňte si, jak jsme loni v srpnu přivedli některé kluky na zkoušku a jak byli dobří. Myslím, že těch pozvánek bude letos zase dost.“
Kádr Bluesmanů se může hodně změnit, v klubu finalistů Západní konference ale navíc očekávají zlepšené výkony od těch, kteří zůstanou. Mnozí mají ještě velké rezervy.
„Potřebujeme, aby mladíci udělali velký krok kupředu. Robby Fabbri už nám předvedl, jak dobrým hráčem může být. Potřebujeme v příští sezóně dobré výkony také od Dmitrije Jaškina. Potřebujeme, aby něco předvedl Ty Rattie, jinak z něho nebude hokejista pro NHL. Má před sebou důležitou sezónu,“ vypočítává Doug Armstrong.
Na závěr si šéf Bluesmanů nechává informaci o hráči, který dres s notou na hrudi oblékal naposledy během ročníku 2013-14, ale poté odešel do Kontinentální ligy. St. Louis je stále majitelem zámořských práv na českého útočníka Vladimíra Sobotku, který nemá v úmyslu dále pokračovat v ruském Omsku.
„Jeho agent Petr Svoboda mi řekl, že Sobotka se k nám vrátí, ale zatím nemám nic oficiálně na papíře. Vycházím jen z toho, co mi agent sdělil. Uvidíme 1. července,“ uzavírá Armstrong svoji zprávu.
Foto/Photo by: Bridget Samuels

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -