- Reklama -

Bobby Ryan mazácky rozhodl o první výhře Ottawy

- Reklama -

V draftu NHL před dvanácti lety byl Bobby Ryan vybrán celkově druhý za Sidneym Crosbym. V sobotu to ale byl útočník Ottawy, kdo předčil mnohem slavnějšího kapitána Pittsburghu. První zápas finále Východní konference rozhodl gólem v prodloužení (2:1) a dostal Senátory do vedení v sérii. Druhý zápas se hraje v pondělí opět v pittsburgské PPG Paints Areně.
Ryan se podílel i na první brance Ottawy, když v 15. minutě za domácí brankou obral o puk obránce Dumoulina a Jean-Gabriel Pageau po jeho přihrávce otevřel skóre. „Ryan hraje neskutečně. Dlouhodobě patří mezi naše nejlepší čtyři útočníky. Je silný na puku, vytváří šance, hraje důrazně na obou koncích kluziště,“ skládal poklony svému spoluhráči útočník Kyle Turris.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Ve druhé třetině se mohli Senátoři dostat dokonce do dvoubrankového vedení. Fredrik Claesson prověřil brankáře Fleuryho po objetí branky a dojíždějící Alexandre Burrows ještě klepl hokejkou do jeho lapačky a dostal puk za brankovou čáru. Sudí ale rozhodli, že v okamžiku, kdy Fleury přikryl puk lapačkou, už přerušili hru, a tak Burrowsova dorážka už byla bezpředmětná.
Ottawa si tak i dál držela vedení 1:0 a to především díky brankáři Andersonovi, který likvidoval příležitosti domácích včetně teče ze vzduchu v podání Hörnqvista. Kapituloval až v 56. minutě, kdy Jevgenij Malkin šikovně změnil směr Kunitzovy střely po ledě.
„Ve třetí třetině jsme hráli mnohem lépe. Probrali jsme v šatně, jak na ně musíme hrát a být lepší,“ řekl po zápase Malkin, jenž vede bodování play off s 19 kanadskými body.


Bude vás zajímat:

- Reklama -

Svým gólem se Malkin mimochodem dostal v historickém bodování Penguins před Jaromíra Jágra, protože v play off už v dresu Penguins nasbíral 148 bodů. Před ním jsou už jen Mario Lemieux (172) a Crosby (151). Po zápase ale moc důvodů k radosti neměl.
„Hráči soupeře vyčkávali na to, až uspějí v soubojích 2 na jednoho nebo 3 na 2 a v prodloužení se jim to nakonec povedlo. Potřebujeme hrát tak, jako proti Washingtonu v sedmém zápase série,“ řekl Malkin.
V prodloužení předvedl famózní akci Ryan. U pravého mantinelu si pukem obhodil Rusta, přehnal se kolem obránce Määtty, a bekhendem prostřelil brankáře Fleuryho.
„Skvělý pocit. Jak jinak, když se vám podaří rozhodnout v tak důležitém a klíčovém momentu,“ usmíval se vítězný střelec, který v letošním play off skóroval popáté. „V play off potřebujeme, aby každý z nás ze sebe vydal to nejlepší a Bobby to dělá dokonale. Je skvělým příkladem toho, jak svoji hru ještě zvednout,“ vychvaloval spoluhráče Turris.

„Základní část je skvělá, ale play off je to, proč všichni hrajeme hokej. Každý kluk sní o tom, jak rozhodne prodloužení Stanley Cupu. To je ta nejzábavnější část hokeje,“ pokračoval Kyle Turris.
„V zápase se nám povedla řada věcí, ale pořád jde jen o jeden zápas. Nemůžeme až tolik jásat. Dá se očekávat, že další zápas bude mnohem těžší,“ krotí nadšení kouč Ottawy Guy Boucher.
„To je zkrátka hokej v play off. Někdy hrajete zápasy, kdy máte spoustu šancí, ale nespadne vám to tam. Ale když se budete pořád snažit a hrát svou hru, podaří se vám to překonat. Najdeme cestu, jak být lepší,“ shrnul první duel kapitán Pittsburghu Sidney Crosby.
„Měli jsme hodně příležitostí v útočné zóně. Ale myslím, že musíme víc střílet na branku. Budeme na tom do příštího zápasu pracovat,“ slibuje trenér Penguins Mike Sullivan.
Vítězná branka Bobbyho Ryana

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -