- Reklama -

Brankoviště Wings teď patří Mrázkovi. Dnes se pokloní Haškovi

- Reklama -

Sezónu sice začali na farmě, ale dnes večer obléknou oba dva červenobílý dres Detroitu Red Wings. Brankáři Petr Mrázek a Tom McCollum, kteří v posledních dvou letech tvořili brankářský tandem mužstva Grand Rapids Griffins, se kterým v roce 2013 vybojovali Calder Cup pro vítěze AHL, se teď společně pokusí vyřešit krizovou situaci v brankovišti Detroitu.
Americkému klubu chybí již více jak dva měsíce náhradník Jonas Gustavsson (rameno) a v posledním utkání proti Washingtonu se mezi marody zařadila i týmová jednička Jimmy Howard (třísla).
„Je hezké, že jsme zase v jednom týmu.Nezáleží na tom, jestli je to v Grand Rapids nebo tady. Náš úkol zůstává pořád stejný – snažit se pomoci týmu k vítězství,“ řekl Mrázek. Byl to právě český gólman, který v posledních týdnech zaskakoval na postu dvojky za zraněného Gustavssona. A na něm nyní bude ležet hlavní tíha odpovědnosti v zápasech, do kterých nebude moci zasáhnout ani Howard.
Dvaadvacetiletý rodák z Ostravy tak bude mít výbornou příležitost dokázat vedení Detroitu, že už je brankářem hodným NHL. Letos zatím naskočil do devíti zápasů, ve kterých si připsal pět vítězství, průměr 2,29 obdržených branek na utkání a úspěšnost zákroků 91,6 procenta.
„Jestli hrajete každý zápas, nebo dostanete příležitost jednou za tři nebo čtyři utkání, v tom není velký rozdíl. Musíte být neustále stoprocentně připravený. Nesmíte se nechat rozhodit nějakým laciným gólem. Hlavní je zůstat v klidu,“ řekl Mrázek.
„Pokaždé když nastoupil, tak si vedl opravdu výborně. Nechybí mu sebevědomí. Dokáže skvěle zahrát holí. Samozřejmě všichni doufáme v to, že se Howie vrátí co nejdříve zpátky do hry, ale Petr určitě dokáže zastat jeho úlohu v našem brankovišti,“ řekl kapitán týmu Henrik Zetterberg.
Právě Mrázkovu šikovnost při hře s kotoučem ocenil švédský veterán i po středečním vítězství svého týmu na ledě Calgary, kdy se český gólman prezentoval i 28 bezchybnými zákroky. „S pukem si rozumí skvěle a dokáže výborně číst hru. Celých 60 minut zůstává stoprocentně koncentrovaný a tím nám dává šanci na zisk dvou bodů,“ řekl švédský útočník.

Stejně jako Mrázek i trenér týmu Mike Babcock moc dobře ví, že český gólman má nyní šanci dokázat světu své kvality a to, že už je na NHL připravený a další léta strávená mimo kluziště nejslavnější hokejové soutěže světa by znamenala pouze zbytečné plýtvání jeho talentem.
„Je to pro mě skvělá příležitost, nicméně musím k zápasům přistupovat stejně jako vždy. Snažit se odvést maximální možný výkon a pomoci svému týmu k vítězství,“ řekl Mrázek.
„Má možnost se etablovat a dokázat svoje kvality. Důležité je, aby zůstal v klidu a koncentrovaný a aby nastupoval do zápasů bez zbytečných pochyb. Nelámal si hlavu s tím, co se může stát za minutu nebo za dvě, nebo zbytečně bagatelizoval některé situace. Právě toho se dokážou vyvarovat ti nejlepší gólmani,“ řekl Babcock.
Ale dnes se asi některým pocitům nevyhne. Na ledě Buffala by se měl postavit proti dalšímu českému gólmanovi Michalu Neuvirthovi. Především se však bude jednat o slavnostní večer, kdy bude ke stropu haly Niagara Center stoupat dres s číslem 39, které zvěčnila česká brankářská legenda Dominik Hašek.
„V dětství to byl můj idol. Bude to nevšední zážitek nejen pro mě, ale i pro některé mé spoluhráče,“ připomněl Mrázek, že někteří hráči na soupisce Detroitu v roce 2008 vybojovali Stanley Cup právě po boku slavného Dominátora. „Nikdy jsem se s ním nesetkal. Teď to bude poprvé a moc se na to těším,“ dodal Mrázek.
Dnešní večer v Buffalu bude prostě patřit českým gólmanům.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -