- Reklama -

Brodeur: Výhra a shutout na rozloučenou?

- Reklama -

Když mu St. Louis před nedávnem nabídlo smlouvu, byl nadšený, stejně jako hokejoví fanoušci. Snad každý chtěl ještě vidět Martina Brodeura chytat v NHL (možná s výjimkou některých fanoušků Devils). Včera večer se možná ve slavné lize ukázal mezi třemi tyčemi naposledy. Bluesmanům se uzdravila brankářská jednička Brian Elliott a budoucnost legendárního Martyho je tak nejistá.
Pokud se skutečně jednalo o jeho poslední vystoupení v dresu Blues, potažmo v kariéře, nemohl si vysnít lepší konec. Budoucí člen Hokejové síně slávy lapil všech šestnáct pokusů, do kronik tak zapsal výhru s číslem 691 a 125. čisté konto. St. Louis porazilo na domácím ledě Colorado v poměru 3:0 a diváci aplaudovali veteránovi, jehož možná viděli v akci naposledy. Přestože Brodeur ukázal, že má stále co nabídnout, jeho budoucnost je ve hvězdách, lépe řečeno v rukách klubového vedení.
„Myslím, že pojedu s týmem do Nashvillu, ale nejsem si jistý,“ řekl kanadský gólman o programu na nejbližší dny. „Užívám si každý moment. Jakmile bude učiněno nějaké rozhodnutí, snad se ho dozvím jako první. Buď budu šťastný, nebo zklamaný. Byla to skvělá jízda. Pokud to byl opravdu můj poslední zápas, nebyla to špatná rozlučka,“ ohlédl se olympijský vítěz za svým působením v St. Louis a premiérovou nulou v dresu s notičkou. Naposledy odcházel z ledu nepokořen 14. prosince 2013 ještě v dresu New Jersey.
Už jen devět výher jej dělí od magické mety 700 vítězství, ke které se žádný gólman v historii NHL ani nepřiblížil. Do sestavy se nyní vrací uzdravený Brian Elliott, společně s Jakem Allenem a Brodeurem tak mají nyní Bluesmani k dispozici trojici brankářů. Místo v hlavním týmu se ale najde jen pro dva maskované muže. Jak tuto situaci vedení klubu vyřeší? Je Brodeurův comeback do NHL skutečně u konce?
Dvaačtyřicetiletý Brodeur se stal nejstarším brankářem s čistým kontem od chvíle, co 30. března 2008 zaknihoval shutout tehdy třiačtyřicetiletý Dominik Hašek. „Každé nuly si vážím. Tahle je první v nové organizaci a moc pro mne znamená,“ řekl Brodeur. „Nebyl to nejtěžší zápas, i tak ale musíte předvést nějaké zákroky. Jako brankář jsem tam od toho, abych nic nepustil. Dnes jsme hráli dobře a zasloužili jsme si být v defenzivě odměněni,“ dodal.
Trefy Blues obstarali Dmitrij Jaškin, Chris Butler a Vladimir Tarasenko. Klíčové zákroky předvedl Brodeur v první třetině proti střele Clicheho a dorážce Holdena. „Tyhle zákroky potřebujete, zvlášť pokud hrajete proti týmu, který je dobrý v defenzivě. Někdy může jeden zásah udělat rozdíl v zápase. Pustil jsem je k dorážce, ale byl jsem schopen se přesunout a zasáhnout. Myslím, že od té chvíle jsme se malinko uklidnili a zápas se pro nás začal vyvíjet lépe,“ popsala legenda klíčový moment duelu.
Kouč Hitchcock souhlasí. „Měl tam v úvodu tři opravdu dobré momenty. Dovolili jsme jim na začátku nějaké šance a on nás několikrát podržel. Každého z nás to nabudilo,“ řekl. Střelec jedné z branek, Chris Butler, svého brankáře také pochválil. „Dnes byl úžasný. Myslím, že se tu cítí čím dál tím lépe. Je to skvělý spoluhráč. Výborně k nám zapadl a dnes večer byl fantastický.“
Bezchybný výkon ocenilo i publikum bouřlivým skandováním „Marty, Marty!“, které trvalo posledních sedm minut zápasu. „Začali skandovat trochu brzy. Pokud se snažíte vychytat nulu, je dobré na tyhle věci v průběhu zápasu nemyslet. Ale je hezké, když vás lidé takto ocení,“ svěřil se Brodeur. „Je pro mne zábava být součástí něčeho takového.“
Výtečné představení mohl ještě vyšperkovat gólem do prázdné branky při power-play soupeře. Po utkání přiznal, že na to myslel, coloradský kouč Patrick Roy se ale k odvolání brankáře neodhodlal.„Myslel jsem na to. Do konce zbývaly asi tři minuty. Obvykle to Patrick dělává, ale dnes se asi trochu bál,“ rýpnul si do svého někdejšího rivala dobře naložený Brodeur.
Rozloučit se s kariérou vychytanou nulou a gólem k tomu, to už by asi byla příliš velká pohádka. Ale nepředbíhejme, třeba jsme Martyho neviděli chytat v NHL naposled.

- Reklama -
Předchozí článek
Další článek
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -