- Reklama -

Budeš letos uveden do Síně slávy, měl by dnes uslyšet Martin Brodeur

- Reklama -

Tak jako každý rok bude letos v listopadu Hockey Hall of Fame v Torontu přijímat do svých řad nové členy. Vybraní hokejisté a funkcionáři, kteří letos zamíří do Síně slávy, by měli dnes obdržet telefonát od členů výběrové komise. Prakticky nikdo z jeho vrstevníků nepochybuje o tom, že telefon zazvoní u bývalého vynikajícího brankáře Martina Brodeura.
Fanda NHL
Dlouholetý strážce svatyně New Jersey Devils je letos prvním rokem pro přijetí způsobilý a v hokejovém světě se asi nenajde nikdo, kdo by o jeho uvedení v nejbližším možném termínu pochyboval. O umění legendárního gólmana ví své třeba Eric Lindros.
„Byl to fantastický brankář. Hlavním důvodem, proč New Jersey třikrát vyhrálo Stanley Cup, byl právě Marty, to ví každý. Dokazoval to v NHL i na mezinárodní scéně. Když přemýšlím o nejlepších gólmanech historie, on je mezi nimi,“ prohlásil bývalý útočník Philadelphie, NY Rangers, Toronta a Dallasu. „Nebylo to nějakým výjimečným stylem, ale on měl prostě jakýsi šestý smysl vidět, jak se věci vyvinou, a byl extrémně rychlý, dodal Lindros, který byl uveden do HHOF v roce 2016.
Výčet Brodeurových úspěchů a rekordů by byl hodně dlouhý. Uveďme jen nejdůležitější fakta: je historickým lídrem v počtu odchytaných zápasů (1 266) a v počtu výher (691). Před Patrickem Royem, který je druhý v obou kategoriích, má náskok 237 zápasů a 140 výher. Celkem ve 125 utkáních vychytal nulu, to je také rekord.
Pětkrát dotáhl svůj tým do finále Stanley Cupu a ve třech případech také zvedl slavný pohár nad hlavu (1995, 2000 a 2003). S kanadskou reprezentací triumfoval na ZOH v Salt Lake City (2002) a Vancouveru (2010), mezitím stihl vyhrát také Světový pohár (2004).
„Byl páteří Devils. Když jste proti nim hráli, věděli jste, že moc branek nedáte. Byl prostě skvělý. Bylo to, jako by mli už na začátku zápasu výhodu, tak dobrý byl,“ vzpomíná současný generální manažer Nashvillu David Poile. Ten mezi lety 1982 a 1997 zastával stejnou funkci ve Washingtonu a měl možnost Brodeura sledovat po dlouhou dobu velmi zblízka.
Podle něj byl výjimečný nejen díky tomu, jak zastavoval puky, ale také v tom, jak je uměl rozehrát. Při hře s pukem neměl podle Poilea konkurenci. Chlap, co strávil v křesle generálního manažera v lize šestatřicet let, asi ví, co říká. „V rozehrávání kotoučů byl před všemi ostatními hodně napřed,“ je přesvědčen Poile. „Bylo těžké je porazit. Měli propracovaný systém, skvělé trenéry a vynikajícího gólmana,“ dodal.
Bývalý vynikající obránce Larry Murphy si vybavuje, jak výtečný byl Brodeur v play-off 1995, kdy Murphyho Pittsburgh podlehl Ďáblům 1:4 na zápasy. Podle Murphyho Brodeur revolučním způsobem změnil způsob, jak gólmani přistupují ke svému řemeslu.
„Byl velmi atletický. Mohl rozehrávat puky, protože byl schopen dostat se za nimi rychle z branky. Ukázal všem, že tohle je něco, co by měli brankáři přidat do svého rejstříku. Dnes je to od brankářů vyžadováno automaticky,“ říká Larry Murphy, který je členem Sně slávy od roku 2004.
Bývalý spoluhráč Scott Niedermayer Brodeurovi uvedení do HHOF předpovídal už při loňském ceremoniálu. „Uvidíme se tu za rok, Marty,“ prohlásil tehdy Niedermayer. „Je to samozřejmě velká věc. Pochopitelně doufáte, že na vás přijde řada, ale dokud hrajete, tak se tím nezabýváte. O něčem takovém nesníte. Jakmile vaše kariéra skončí, ohlédnete se zpátky za tím, čeho jste dosáhli, a samozřejmě slyšíte, jak vám ostatní říkají, že si to zasloužíte,“ říkal loni na stejném místě Martin Brodeur.
Dočká se tedy dnes jeden z nejlepších brankářů historie potěšující zprávy? Bylo by velkým překvapením, kdyby tomu tak nebylo.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -