- Reklama -

Budou mít Calgary Flames nový stadion?

- Reklama -

Společnost, vlastnící hokejový klub Calgary Flames a tým amerického fotbalu Stampeders, oznámila, že chystá stavbu nové arény, do které by za pomoci města chtěla investovat téměř 900 milionů dolarů. Nový stadion by tak měl nahradit současný domácí stánek Flames Scotiabank Saddledome.
Rozsáhlý komplex má kromě hokejové arény s kapacitou 20 tisíc míst zahrnovat také krytý stadion pro fotbalisty CFL Stampeders, který by měl pojmout 30 tisíc sedících diváků. Sportovní areál má stát u řeky Bow na západním okraji centra Calgary v blízkosti autobusového nádraží a depa Greyhound.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Na financování projektu by podle předběžných odhadů mělo město a jeho daňoví poplatníci přispět částkou 200 milionů dolarů, stejnou sumu uvolní ze svého vlastnictví vedení obou klubů, 240 miliony by se měl podílet fond komunitní revitalizace a 250 milionů dolarů bude spláceno z prodeje vstupenek.
„Před samotným plánem celé stavby jsme si vzhledem k její finanční náročnosti museli zákonitě položit otázku, jestli je tento projekt dobrý pro Calgary a zda by splňoval představy jeho obyvatel. Po řadě debat a průzkumů jsme usoudili, že nový areál by mohl být pro město přínosem, ale zatím stojíme na startovní čáře a k případnému uskutečnění projektu vede ještě dlouhá a svízelná cesta. Nic dobrého se většinou nerodí snadno,“ prohlásil prezident Flames Ken King.
Mnohem zdrženlivější je ohledně případné výstavby starosta Calgary Naheed Nenshi, jenž návrh sice považuje za zajímavý, ale podle jeho slov je třeba vyřešit celou řadu překážek, včetně toho, že stavba zařízení není součástí nynějšího hlavního plánu města a část finančních prostředků by zřejmě musela být čerpána na úkor plánu připravovaného na období po roce 2018.
„Bude to běh na dlouhou trať s řadou složitých jednání mezi městskými zastupiteli a majiteli klubů. Radnice se ke stavbě nestaví negativně, ale jsme přesvědčeni, že vydané veřejné finance musí sloužit veřejném zájmu a nikoli soukromého zisku,“ řekl v prohlášení starosta Nenshi a dodal: „Zatím před námi vyvstává základní otázka a to zda tento návrh dané kritérium splňuje. To je první bod, který bude radnice se skupinou vlastníků a samozřejmě i s obyvateli Calgary řešit.“


Šéf Calgary Flames Ken King sdělil, že v případě zamítnutí projektu nemá vlastnická skupina připraven žádný záložní plán B. I pokud radnice přijme kladné stanovisko, tak nejsou vyloučeny komplikace při nutné dekontaminaci vybraného pozemku, kde v šedesátých letech stála továrna na zpracování kreosotového oleje a chemické látky zamořily půdu do velké hloubky.
Očekává se, že dekontaminační práce by měly trvat dva roky a starosta města se po zkušenostech z minulých let obává, že nejisté náklady na tento náročný proces by mohly vystoupat do neúnosných mezí. Samotná výstavba stadionu by podle plánů trvala asi další tři roky a po dokončení by celý komplex měl přejít do vlastnictví města.
King uvedl, že majitelé klubů vybírali z více variant, ale daný pozemek nejlépe vyhovoval jak svým umístěním v blízkosti infrastruktury, tak i dostatečnou velikostí. O přestavbě nynější arény Saddledome, která byla otevřena v roce 1983 a patří k nejstarším stadionům v NHL, společnost vzhledem k nevyhovující rozloze a nemožnosti rozšíření neuvažuje.
Kluby se rozhodly požádat o podporu také premiérku provincie Alberta Rachel Notleyovou, která o víkendu na současnou situaci okolo chystané výstavby reagovala slovy: „Podobný plán s využitím veřejných financí chtěl před lety realizovat majitel Edmontonu Oilers a vláda tento projekt odmítla spolufinancovat. Z pohledu státní kasy to v dané době nebyla priorita. Ale slibuji, že budu mít otevřenou mysl, pročtu si všechny zaslané návrhy a dokumentaci a poté se k celé věci vyjádřím.“

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -