- Reklama -

Byl ztělesněním hokeje, vzpomíná na zesnulého Howea Brett Hull

- Reklama -

Dnešním dílem uzavíráme vzpomínání na nedávno zesnulého Gordieho Howea. Legendární Mr. Hockey odešel 10. června do hokejového nebe a sportovní svět se zahalil do smutku. Se svými vzpomínkami na tohoto respektovaného velikána se dnes podělí bývalí vynikající útočníci Brett Hull, Mike Modano a Wayne Gretzky.
Brett Hull: Byl ztělesněním hokeje
„Pro mne byl Gordie Howe ztělesněním hokeje. Miloval tento sport natolik, že ho hrál až do svých dvaapadesáti let. Byl to idol mého táty a taky Waynea Gretzkyho. Dotkl se mnoha hokejových generací. Říkalo se mu Mr. Hockey a tato přezdívka se k němu naprosto hodila,“ říká bývalý vynikající útočník Brett Hull. „Jak prohlásil majitel Red Wings Mike Ilitch, NHL by bez Gordieho nebyla tam, kde dnes je,“ dodal.
A připojil oblíbenou historku o tom, jak se jeho táta se svým vzorem poprvé potkal ve slavné Maple Leaf Gardens. „Děda vzal tátu na zápas a on chtěl Gordieho autogram. Děda mu dal pero a řekl mu, ať jde za ním, že ho Gordie nekousne. Tak za ním táta šel a ten podpis dostal. Na mého tátu to samozřejmě mělo obrovský vliv.“
Dnes sedmasedmdesátiletý Bobby Hull se později sám stal jedním z nejlepších hráčů historie. V NHL nastřílel 610 branek, dalších více než 300 přidal v konkurenční WHA. A na závěr své profesionální kariéry si v ročníku 1979-80 zahrál v Hartfordu pár zápasů i s Howem. Brett Hull se do NHL prosadil o šest let později a v nejslavnější lize nastřílel dokonce 741 branek. V roce 2002 vyhrál s Detroitem Stanley Cup.
„Hrát za Red Wings, klub z Original Six, vyhrát s ním Stanley Cup a sedět v šatně a povídat si s lidmi jako Gordie Howe nebo Ted Lindsay, to bylo něco neskutečného. Pro mne to bylo trochu rozdílné s ohledem na mého tátu. Setkávání s těmito skvělými lidmi a sportovci jsem bral trochu jako samozřejmost,“ přiznává Brett Hull. „Ale dovedu si představit, co to muselo znamenat pro mladé kluky, když seděli v šatně Detroitu s hráči jako Yzerman, Chelios, Shanahan, Larionov nebo Fjodorov, a do toho ještě přišel Gordie Howe, sedl si k nim a povídal si s nimi, jako kdyby se znali už léta. Bylo to něco mimořádného,“ vybavuje si.
Mike Modano: Ve skutečnosti byl tisíckrát lepší
Další z vynikajících útočníků doby nedávné, Mike Modano, vyrůstal ve státě Michigan kousek od Detroitu a hltal historky o legendárním hráči. Zblízka mohl vidět, co Gordie Howe pro hokej v Detroitu znamenal. Když přišel čas, aby si vybral číslo svého dresu, byla to pro něj snadná volba. Jiná varianta, než Howeova devítka, nepřipadala v úvahu. „Můj otec byl z Bostonu, ale když vyrůstal, sledoval spoustu zápasů Red Wings a o Gordiem věděl všechno. Když jsem si měl jako kluk vybrat číslo, a devítka byla volná, chtěl jsem ji,“ říká Modano.
Jak prozradil dále, měl taky trochu štěstí. „Když jsem přišel do juniorské WHL, kluk, co nosíval devítku přede mnou, byl pryč, protože jeho juniorská kariéra skončila. Jakmile jsem se dostal do NHL v dresu North Stars, Dennis Maruk zrovna končil kariéru. Kamkoli jsem přišel, byla devítka volná,“ popisuje. Výjimkou byla jeho jediná sezóna, kterou strávil právě v Detroitu. Tam si musel vystačit s číslem 90, protože devítka byla samozřejmě dávno vyřazena na počest Gordieho Howea. Modanova devítka se stejné pocty později dočkala v Dallasu.
„Na YouTube nenajdete mnoho videozáznamů s Gordiem, proto nemůžete dost dobře pochopit, proč o něm všichni říkají, že byl nejlepší. Chlapi mého věku jej nikdy neviděli hrát. Za vše ale mluví jeho reputace. Byl tak skvělý, že změnil tuto hru a byl pro hokej obrovským přínosem. To jej činí výjimečným,“ má jasno Modano.
Na své první setkání s Howem si vzpomíná dobře, potkal se  s ním v době, kdy ještě hrával za North Stars. „Někdy jsou pověst a mediální obraz lepší než realita, ale v tomto případě to bylo naopak. Jeho pověst byla jedna věc, ale skutečnost byla tisíckrát lepší. Přišel ke mně, představil se, pogratuloval mi a popřál mi hodně štěstí v mé kariéře. Věděl, že jsem z Detroitu,“ vzpomíná Modano na první setkání.
Co konkrétního mu utkvělo v paměti? „Pamatuji si ten stisk ruky. Měl drsnou a silnou ruku, jeho stisk byl úžasný. Hodně se o nás zajímal, vždycky se ptal, jak se nám daří. Byl velmi laskavý a přístupný, vždycky uvolněný, dobře se s ním mluvilo. Když jste ho potkali, přáli jste si být jako on.“
Wayne Gretzky: Laskavý člověk a nejlepší vzor

Howe byl velkým idolem také pro Waynea Gretzkyho. „Hrál úplně jinak, než všichni ostatní, velmi fyzicky, přesto elegantně. Lidé se sjížděli z celé severní Ameriky a plnili arény, aby ho viděli hrát, a on je jen zřídkakdy zklamal. Udělal z hokeje lepší sport. Hokej se během let hodně změnil, ale Gordie je jedním z mála bývalých hráčů, kteří by mohli hrát i dnes,“ myslí si „The Great One“.
„Měl jsem to štěstí, že jsem ho mohl sledovat jako fanoušek a dokonce jsem si s ním mohl zahrát. Na ledě i mimo led byl vždy elegantní a uhlazený. Máme štěstí, že si vybral hokej, protože si jako skvělý atlet mohl vybrat jakýkoli jiný sport. Nikdo nikdy nemůže zaujmout jeho místo. Gordie byl tím nejlepším vzorem pro mladé hráče, a co je ještě důležitější, byl to ten nejlaskavější člověk, jakého jsem kdy potkal,“ říká přesvědčivě Gretzky.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -