- Reklama -

Bývalý obránce NHL Vadnais prohrál boj s rakovinou

- Reklama -

Do hokejového nebe odešla další z někdejších velkých osobností NHL. V neděli 31. srpna zemřel kanadský hokejista Carol Vadnais. Dvojnásobný vítěz Stanleyova poháru (1968, 1972), který v posledních měsících bojoval s rakovinou, zemřel ve věku nedožitých devětašedesátých narozenin, které by oslavil 25. září.
„Naše myšlenky a modlitby jsou v těchto těžkých chvílích s rodinou a přáteli našeho bývalého hráče. Carol Vadnais odehrál v dresu Rangers sedm sezón,“ stojí v oficiálním komuniké newyorského týmu vydaném na sociální síti Twitter.
Svou dlouholetou pouť v nejslavnější hokejové lize světa odstartoval Carol Vadnais v organizaci montrealských Canadiens, kteří ho v roce 1966 pozvali do přípravného kempu. Tehdy sedmnáctiletý Vadnais se činovníkům Habs předvedl ve výborné formě a i ihned si zajistil místo v prvním týmu.
O dva roky později se částečně podílel na triumfu kanadského klubu v play off, ovšem v červnu téhož roku se ocitl ve společnosti nechráněných hráčů pro takzvaný „intra-ligový“ draft. Šikovného zadáka (začínal jako útočník, ale v poslední sezóně mezi juniory 1965-66 se přesunul do obranných řad) si tehdy vybrali zástupci Oaklandu Seals.
Po sezoně 1969-70 koupil oaklandské Tuleně vlastník basebalového celku Oakland Athletics Charles O. Finley, který týmu změnil název na California Golden Seals. Před sezónou 1971-72 se Vadnais stal novým kapitánem Golden Seals, přesto byl v polovině ročníku vyměněn (23. únor 1972) do Bostonu.
Hned po příchodu mezi Bruins, v jejichž řadách tehdy zářil legendární zadák Bobby Orr, začal Vadnais nastupovat v druhé obranné dvojici a výrazným způsobem se podílel na vítězství amerického celku k ve Stanley Cupu v roce 1972.
7. listopadu 1975 se stal součástí velkého trejdu slavného bostonského útočníka Phila Esposita do New Yorku Rangers, opačným směrem putovali zadáci Brad Park, Joe Zanussi a centr Jean Ratelle. Vadnais strávil na Manhattanu následujících sedm let a působení v NHL ukončil po sezóně 1982-83, kterou odehrál v dresu New Jersey Devils.
Během sedmnácti let odehrál v základní části National Hockey League 1087 utkání, ve kterých zaznamenal 587 bodů za 169 branek a 418 přihrávek. V play off absolvoval 106 zápasů, připsal si v nich 10 gólů a 40 asistencí.
Šestkrát si zahrál Utkání hvězd (1969, 1970, 1972, 1975, 1976, 1978) a dvakrát se představil také na mezinárodní úrovni. Vadnais reprezentoval Kanadu na prvním ročníku Kanadského poháru (1976, první místo, jako sedmý bek) a na mistrovství světa ve Vídni (1977, čtvrté místo).
Po skončení aktivní kariéry působil jako asistent trenéra v New Yorku Rangers (1983-85). V ročníku 1986-87 byl hlavním koučem juniorského celku Verdun Junior Canadiens (QMJHL). Po odchodu z hokejového prostředí se živil jako realitní makléř. Jeho žena Raymonde, s níž měl jednu dceru, zemřela na rakovinu v roce 2004.
Foto: Wikimedia

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -