- Reklama -

Calgary Flames: Zvučné posily a nový kouč. Vrátí se Plameny do play-off?

- Reklama -

Generální manažer:
Brad Treliving
Hlavní kouč:
Bill Peters
Kapitán:
Mark Giordano
Umístění v ročníku 2017-18:
5. místo v Pacifické divizi (84 body)
Play-off 2017-18:
neúčast
Nejproduktivnější hráči 2017-18:
84 – Johnny Gaudreau (24+60)
64 – Sean Monahan (31+33)
49 – Matthew Tkachuk (24+25)
Nejlepší střelec 2017-18:
31 – Sean Monahan
Nejlepší hráč v hodnocení plus/mínus:
+6 Jaromír Jágr
Nejtrestanější hráč:
Garnet Hathaway – 88 trestných minut
Příchody:
James Neal, Elias Lindholm, Noah Hanifin, Austin Czarnik, Derek Ryan, Anthony Peluso, Yasin Ehliz, Kerby Rychel, Jeff Glass
Odchody:
Dougie Hamilton, Micheal Ferland, Kris Versteeg, Matt Stajan, Troy Brouwer, Adam Fox, Jaromír Jágr
Předpokládaná sestava:
Brankáři:
Mike Smith, David Rittich (Jon Gillies)
Obrana:
Mark Giordano – T.J. Brodie
Noah Hanifin – Travis Hamonic
Brett Kulak – Michael Stone
(Dalton Prout, Jusso Valimäki, Rasmus Andersson)
Útok:
Johnny Gaudreau – Sean Monahan – James Neal
Matthew Tkachuk – Mikael Backlund – Elias Lindholm
Sam Bennett- Derek Ryan – Michael Frolík
Mark Jankowski – Austin Czarnik – Garnet Hathaway
(Curtis Lazar, Dillon Dube, Glenn Gawdin, Andrew Mangiapane, Spencer Foo, Matthew Phillips)
Shrnutí:
Vášniví fanoušci klubu z Alberty si loni moc radosti neužili. Ambiciózní celek nedokázal postoupit do vyřazovacích bojů, což stálo místo kouče Glena Gulutzana. Na střídačku přišel zkušený Bill Peters, jenž krátce před tím skončil v Carolině.
Fanshop týmu
Tímto ovšem přesuny na trase Raleigh – Calgary neskončily. Oba kluby spolu upekly velkou výměnu, jejíž součástí byli důležití hráči. V novém klubu, ovšem pod starým známým koučem, si zahrají útočník Elias Lindholm a zadák Noah Hanifin. Do Caroliny místo nich zamířili Dougie Hamilton, Micheal Ferland a prospekt Adam Fox.
Další výraznou posilou, která by měla pozvednout produktivitu Flames, je James Neal. Loňský finalista Stanley Cupu s Vegas Golden Knights se jako volný hráč upsal právě Calgary a poprvé v kariéře bude nastupovat za některý z kanadských klubů.
Mezi nové tváře v kabině patří také útočníci Derek Ryan, Austin Czarnik a Kerby Rychel, německý reprezentant Yasin Ehliz či tvrďák Anthony Peluso. Konkurenci v brankovišti zvýší ex-chicagský Jeff Glass, který by se měl poprat o post dvojky s Jonem Gilliesem a Davidem Rittichem.
Kabinu v Saddledome naopak opustili veteráni Kris Versteeg, Troy Brouwer a Matt Stajan. Angažmá Jaromíra Jágra skončilo už během rozehrané sezóny po pouhých dvaadvaceti zápasech. O místa uvolněná odchodem těchto zkušených borců zabojují mladíci jako Dillon Dube, Glenn Gawdin nebo Matthew Phillips.
Jedna z věcí, která Plameny loni trápila, byla špatná bilance na domácím ledě. Před vlastními fanoušky, kteří umějí vytvořit bouřlivou atmosféru, zvítězili Flames v pouhých sedmnácti duelech z celkových jednačtyřiceti. Tým, který chce pomýšlet na postup do play-off, zkrátka musí v domácím prostředí bodovat mnohem častěji.
Jednou z klíčových otázek bude, stejně jako loni, zdraví brankářské jedničky Mikea Smithe. Ten chytal mnohem lépe než jeho předchůdce Brian Elliott, problém byl ale v tom, že nevydržel zdravý po celou sezónu. Přestože David Rittich loni předvedl, že na NHL má, Smith je prověřená jednička, a pokud by byl delší dobu zraněný, byla by to pro plány Petersova souboru citelná rána.
Ofenzivu loni jako obvykle táhla hvězdná dvojka Johnny Gaudreau – Sean Monahan. Třetího do party jim dělal Micheal Ferland. Přestože si nevedl zle a do prvního útoku dobře zapadl, James Neal je přece jen mnohem zvučnější střelec. Z druhé formace nejspíš Elias Lindholm vystrnadí defenzivnějšího Michaela Frolíka. Úderná síla prvních dvou útoků by tak měla být o poznání větší než loni.
Zaznívají také hlasy, zda je zrovna Bill Peters, který s Hurikány žádného úspěchu nedosáhl, tím pravým koučem pro tento talentovaný a ambiciózní celek. Jeho zastánci naopak poukazují na to, že v Calgary má Peters k dispozici přece jen o něco nabitější kádr s hvězdami jako Johnny Gaudreau, navíc se pod nevýrazné výsledky Canes v poslední době podepsaly i nepřesvědčivé výkony brankářů, což nebyla tak úplně Petersova chyba.
Dokáže tedy protřelý stratég vrátit Calgary do bojů o Stanley Cup? Se zvučnými posilami (Neal, Lindholm, Hanifin) Plameny na papíře rozhodně vypadají jako tým pro play-off. V divizi ale mají posledního finalistu z Las Vegas, o supermana Erika Karlssona posílené San Jose, nepříjemným stylem hrající Los Angeles či Anaheim a provinčního rivala z Edmontonu v čele s Connorem McDavidem. A při pohledu na kvalitu vedlejší Centrální divize je klidně možné, že postupovat budou pouze první tři. Plameny zkrátka musejí získanou kvalitu potvrdit především na ledě.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -