- Reklama -

Čeká nás něco úžasného, věří Gretzky před Světovým pohárem

- Reklama -

Wayne Gretzky se nemůže dočkat Světového poháru. Než to v září v Torontu vypukne, bude si klást otázky, zda dokáže hostitelská země, jeho země, navázat na někdejší úspěchy, na kterých se v reprezentačním dresu podílel také on sám. World Cup se nehrál dvanáct let. Naposledy se konal v roce 2004, kdy se Gretzky podílel na stavbě týmu.
„Jsem šťastný ze celou NHL i za lidi, kteří se na World Cup přijdou podívat,“ řekl bývalý nositel čísla 99 ve středečním telefonickém rozhovoru serveru nhl.com. „Myslím, že je to ještě o úroveň výš, než na čem jsme se podíleli my, ačkoli i Kanadské poháry byly úžasné…“


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Gretzky vyhrál Kanadský pohár v letech 1984, 1987 a 1991. V roce 1981 zažil ve finále jednu z nejkrutějších proher, když javorový list padl se Sovětským svazem vysoko 1:8. V roce 1996 pro změnu prohrál s Kanadou v třízápasovém finále s USA, které měly tehdy na vrcholu ojedinělou hokejovou generaci.
„Byli jsme poražení lepším týmem, Američané si zasloužili vyhrát,“ přiznal pokorně s odstupem dvaceti let.

O osm let později byl Gretzky zpět jako stavitel týmu, což byla role, kterou si úspěšně vyzkoušel už v roce 2002 na olympiádě v Salt Lake City. Kanada tehdy vyhrála své první olympijské zlato po padesáti letech.
Roberto Luongo na Světovém poháru 2004 fantasticky zaskočil za zraněného Martina Brodeura v semifinále proti České republice, kde vyhrála Kanada 4:3 v prodloužení. Luongo si připsal 37 zákroků. Do finále se vrátil opět na led Brodeur a 27 zákroky pomohl k výhře nad Finskem.
„Jedna z mých nejlepších vzpomínek je, když jsme stavěli tým,“ vzpomíná Gretzky. „Pamatuji si, jak jsme se bavili, co kdyby se Marty Brodeur zranil, kdo ho nahradí? Všichni jsme si anonymně řekli, že Roberto Luongo je ten chlap. Věděli jsme, že je dobrý. V tom zápase s Českou republikou jsme si nezasloužili vyhrát, ale Luongo se stavěl na hlavu. Byl jsem na něj i tým opravdu hrdý.“

- Reklama -

O dvanáct let později je kanadská hokejová ikona jen fanouškem. Turnaj nabízí zpestření v podobě stratu kanadských a amerických hráčů do 23 let, plus další výběr zbylých zemí (Slovensko, Slovinsko, Švýcarsko, Německo a další). Gretzky uznal, že má z těchto dvou výběrů trochu rozporuplné pocity, protože sám ví, jak rád hrál za svou zemi, což tihle hráči nebudou.
„Přemýšlím, když je tam šikovný devatenáctiletý kluk, proč by nemohl hrát za svou zem, proč by neměl mít tu možnost?“ ptá se nejproduktivnější hráč historie. „Vždycky chcete hrát za svou zem.“
Na druhou stranu vítá osmý tým turnaje, poskládaný ze zbylých zemí, protože tak Světový pohár nabídne lidem víc hvězdných hokejistů, včetně například Slovince Anžeho Kopitara.
„Jsem nadšený z Kopitara, který dostane možnost na turnaji startovat, kterou by jinak neměl. Z tohoto pohledu je možnost ukázat lidem další skvělé hráče. Bude to něco úžasného,“ těší se legendární hokejista.


Bude vás zajímat:


Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -