- Reklama -

Česká stopa ve finále byla výrazná. Králem byl štístko Kempný

- Reklama -

Fanda NHLLetošní ročník NHL opanovali Washington Capitals, kteří si ve finále poradili s rozjetou senzací Vegas Golden Knights. Už před závěrečnou sérií bylo jasné, že se od roku 2015 Stanley Cup konečně znovu podívá i do Česka.

Začněme nejdříve poraženým finalistou. V jeho kádru se v inaugurační sezoně objevil Tomáš Hyka. V základní části nastoupil do deseti utkání a získal tři body. Do vyřazovacích bojů ale nezasáhl, po vypadnutí farmy Vegas se nedočkal povolání do prvního týmu a fantastickou jízdu svých spoluhráčů sledoval na dálku z MS v Dánsku.


Výrazněji na sebe v hlavním městě hazardu a neřestí upozornil Tomáš Nosek, kterého si Golden Knights vzali v rozšiřovacím draftu z Detroitu, kde byl několik sezon vždy na hraně mezi AHL a NHL. Někdejší pardubický útočník chytil šanci za pačesy. Čtvrtá řada, ve které nastupoval s Ryanem Reavesem a Pierrem-Édouardem Bellemarem, excelovala v prvním zápase. Nosek si připsal dvě branky. Další gól vstřelil pardubický rodák ve třetím zápase, jinak se spíše soustředil na defenzivní úkoly.
Kempného jackpot
Michalu Kempnému se začátkem uplynulé sezony začal hroutit sen. Po obstojném prvním roce v Chicagu dostával letos stále méně a méně prostoru a často vysedával na tribuně.
Blackhawks se letošní ročník vůbec nevydařil, když se nakonec nedostali do play-off. Kempného to už ale trápit nemuselo. Když začínalo být jasné, že Chicago si letos o Pohár nezahraje, putoval český obránce do Washingtonu.


Nikdo si v té chvíli nedokázal představit, jak odlišná může být pro někdejšího zadáka Komety druhá půlka sezony. Do obrany Capitals výborně zapadl, v play-off stupňoval své výkony, nastupoval v páru s Johnem Carlsonem, nejvytěžovanějším bekem Capitals. Se třemi body v pěti utkáních byl nejproduktivnějším z Čechů ve finále.
Po sezoně se stane nechráněným volným hráčem a vsaďte se, že svoji současnou smlouvu na 900 tisíc dolarů si pořádně vylepší.

- Reklama -

Nejmladší z krajanů ve finále byl Jakub Vrána. V dvaadvaceti letech zažil subtilní útočník první kompletní ročník mezi elitou. Zabydlel se v lajně s Bäckströmem a T.J. Oshiem. Bodoval v prvním a posledním finálovém utkání, celkem si v play-off připsal osm bodů. Páté finále parádně otevřel svojí trefou po pasu Kuzněcova.


Na soupisce Washingtonu pro play-off byl i Jakub Jeřábek. Byť si užíval oslavy na ledě s ostatními, jeho jméno se kvůli pravidlům na Stanley Cupu neobjeví. Neodehrál dostatečný počet zápasů. Ve vyřazovacích bojích zasáhl pouze do dvou utkání prvního kola proti Columbusu.
Titulní foto: Icon Sportswire

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -