- Reklama -

Chceme být lepší, hlásí Tomáš Plekanec. Poslední rok smlouvy ho nerozptyluje

- Reklama -

Zanedlouho vstoupí český útočník v dresu Montrealu do posledního roku svého kontraktu, Tomáše Plekance však mnohem více, než vyjednávání o nové smlouvě, zajímá vylepšení týmu a útok na Stanley Cup. Canadiens loni patřili k favoritům, v jejich brankovišti předváděl fantastické výkony Carey Price, slavný tým se ovšem také potýkal s některými problémy. Potíže měl zejména se střílením branek.
Brzy třiatřicetiletý forvard nepoznal během své zámořské kariéry jiný dres, blížícím koncem smlouvy se ale nenechává rozhodit. Pro svůj tým je český centr nepostradatelný, nastupuje do všech herních situací, hraje proti nejlepším hráčům soupeře a vždy přidá solidní porci bodů navrch.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


V sedmi ze svých osmi kompletních sezón překonal dvacetigólovou hranici (nepočítáme ročník zkrácený výlukou, kdy se trefil čtrnáctkrát). Za devět let navíc vynechal kvůli zranění pouhých dvanáct zápasů. Přesto pomalu přichází do let, kdy výkony útočníků zpravidla začínají pomalu uvadat. Jaká tedy bude jeho budoucnost?
Tohle všechno si dvojnásobný otec uvědomuje, přesto však zůstává pozitivní a věří, že generální manažer Marc Bergevin brzy zahájí s jeho agentem vyjednávání o prodloužení spolupráce. Zatím k tomu ale nedošlo.
„Co mám dělat? Nebudu se ptát, jestli mě tu chtějí. Pokud budou mít zájem, zavolají. Měl bych snad volat já jim? Mají moje číslo, myslím, že je to na nich. Pokud mě chtějí, jsem si jist, že mému agentovi zavolají,“ popisuje Plekanec svůj pohled na věc.
Před čtyřmi lety se ocitl v podobné situaci a nakonec podepsal s Habs pětiletý kontrakt na 25 milionů dolarů až dva dny před tím, než by se stal nechráněným volným hráčem. Ročník 2010-11 odehrál také s nejistou budoucností, jak ale sám říká, na jeho hru to tehdy nemělo žádný vliv a nikterak ho to nerozptylovalo od práce, kterou musel odvádět na ledě.
„Už jsem to zažil, není to nic neobvyklého,“ neláme si s tím hlavu. Místo toho se raději soustředí na nadcházející sezónu. „Samozřejmě bychom chtěli dávat více branek, ale dokud vyhráváme zápasy, je to ok. To jediné se počítá. Velkou součástí našeho úspěchu byl Carey a naším cílem je, abychom se zlepšili a předváděli před ním lepší výkony,“ vyhlíží Plekanec novou výzvu.

Jednou ze slabin Canadiens byly v minulé sezóně přesilovky. Plekanec věří, že s jejich vylepšením by mohl pomoci Alex Sjomin, kterého Habs v létě podepsali jako volného hráče.
„Jsem si jist, že dostane na přesilovce hodně prostoru. Je velmi šikovný, umí tvořit hru. Přesilovky nám nešly a on je jedním z těch hráčů, kteří nám mohou pomoci, abychom v nich byli úspěšní,“ říká o novém spoluhráči.
Generální manažer Bergevin i kouč Therrien to v Montrealu občas schytávali za to, že jejich tým hraje příliš defenzivně. To ale vyvrací i samotný Plekanec. Český útočník prý nikdy nezažil podobně agresivní styl napadání po ztrátě puku, než jaký praktikovali Canadiens v posledních dvou letech pod Therrienem.
„Nikdy jsem od našeho kouče neslyšel, že nesmíme zkoušet obejít soupeře jeden na jednoho. Ale pokud se o to pokusíte, ztratíte puk na modré a dostanete z toho gól, není to zrovna správný způsob. Když se třeba podíváte na Toewse a Kanea, oni tvoří hru, ale nevidíte, že by často ztráceli kotouče. Pokud nemají jinou možnost, taky jenom nahodí puk do pásma. Není nic špatného na tom nahazovat puky do pásma a čekat na správnou chvíli,“ říká Plekanec.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -