- Reklama -

Chci hrát NHL, hlásí před kempem Charlie McAvoy

- Reklama -

Po vydařené sezóně na univerzitě a zlatu z juniorského šampionátu stihl obránce Charlie McAvoy na jaře i debut v nejslavnější lize světa. A skočil do ní rovnýma nohama – aniž by odehrál jediný zápas v základní části, nastoupil do série prvního kola play-off proti Ottawě.
Od chvíle, kdy mu na univerzitě skončila sezóna a podepsal profesionální smlouvu s Bruins, stihl nastoupit do čtyř utkání za farmu v Providence. Při zranění několika beků z áčka (Krug, Carlo) se vedení klubu nebálo povolat talentovaného mladíka nahoru. A trenéři určitě nemuseli litovat.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Přestože Medvědi nakonec s Ottawou vypadli, McAvoy si stihl během této série udělat jméno. V šesti duelech nasbíral tři asistence a svým klidem a vyzrálostí doslova uchvátil. Rozhodně ukázal, že může hrát s těmi nejlepšími. A nejen to. Naznačil, že by mohl brzy patřit k dominantním hráčům.
Bruins mu dali velkou důvěru, pouze Zdeno Chára strávil proti Ottawě na ledě více času než devatenáctiletá naděje Medvědů. McAvoy by nyní rád na své povedené představení navázal. V přípravném kempu si chce vybojovat stálé místo na soupisce prvního týmu pro nadcházející sezónu. Moc dobře si však uvědomuje, že jedna vydařená série mu nic nezaručuje. Šest zápasů kariéru nedělá.
„Mým cílem je, abych se v kempu předvedl. Když budu hrát tak, jak umím, cítím, že bych mohl skončit tam, kde chci být. Na nic jiného nemyslím. Nemám žádná přehnaná očekávání. Budu zkrátka hrát svoji hru a držet se toho, co vím a co umím. Snad mi to zajistí místo v NHL,“ říká juniorský mistr světa.
Čtrnáctka draftu z roku 2016 se na jaře rozhodla po dvou letech opustit univerzitní NCAA. Krátce po podpisu profesionální smlouvy debutoval McAvoy 1. dubna v AHL a hned v prvním zápase si připsal asistenci. Za Providence nakonec stihl další tři zápasy, než byl „povýšen“ do prvního týmu. „Bylo to bláznivé. Vůbec jsem to nečekal, ale jsem za tu příležitost nesmírně vděčný. Snažil jsem se hrát, jak nejlépe jsem uměl. Jsem rád, že jsem se mohl seznámit s organizací Bruins a všechno si osahat,“ říká McAvoy.
Při své premiéře v NHL strávil na ledě více než čtyřiadvacet minut, jeho průměrný ice-time se v sérii s Ottawou nakonec vyšplhal až na 26 minut a 12 vteřin. Jak říká, hodně se toho naučil a zjistil, na čem musí ještě zapracovat, aby se z něj stal plnohodnotný bek NHL.„Je to nejlepší liga na světě. Dostat se do ní, to je velká výzva. Hráči jsou tu mnohem lepší než na univerzitě,“ uvědomuje si.
„Všechno je tak promyšlené, jsou tu elitní hráči, kteří jsou vždycky ve správné pozici a dokážou využít vaší chyby. Když něco zkazíte, neskryjete to. Pravděpodobně to skončí gólem ve vaší síti,“ říká.
Rozhodnutí opustit univerzitu nelituje, na vzdělání ovšem nezanevřel. Zbývající dva roky by rád dostudoval prostřednictvím online kurzů. „Samozřejmě jsem své rozhodnutí konzultoval s rodinou a shodli jsme se, že je ten správný čas, abych si šel za snem, kterým je NHL. Věřím ve své schopnosti a ničeho nelituji. Opustit kluky z Boston University ale bylo těžké, přiznávám. Strávil jsem s nimi dva roky, které se řadí k nejlepším v mém životě,“ ohlíží se za významným životním krokem.
Embed from Getty Images
Od roku 2000 odehráli pouze dva další nováčci při svém debutu v play-off NHL přes 24 minut – Paul Martin a Johnny Boychuk. Martinovi však bylo v té době třiadvacet, Boychukovi dokonce ještě o tři roky více. McAvoy ještě nedovršil ani dvacet let, na ledě přitom vypadá jako zkušený mazák.
Úvahy o tom, že jednou získá Norris Trophy jsou hodně předčasné, ale je těžké si představit, že se by nejcennější prospekt Bruins letos nevešel do prvního týmu. Naopak je docela dobře možné, že zaujme místo v první obranné dvojici po boku Zdena Cháry a další talentovaný mladík Brandon Carlo, který s Chárou nastupoval loni, se přesune do druhého páru k Toreymu Krugovi. Kam jej trenéři nakonec zařadí, se teprve uvidí. Každopádně hrát by měl a měl by také dostat prostor v přesilovkách.
Všeobecně se soudí, že by měl patřit do širšího okruhu favoritů na Calder Trophy a prestižní magazín The Hockey News dokonce tipuje, že žádný z nováčků nestráví během sezóny na ledě víc času, než právě bostonský zadák.
Někteří v něm vidí nového Drewa Doughtyho a McAvoy je takovým srovnáním potěšen. On sám jako newyorský rodák v mládí obdivoval zejména Briana Leetche. Stejně jako Leetche zdobí i McAvoye ofenzivní schopnosti, špatný ovšem není ani při bránění a umí i přitvrdit. Samozřejmě si bude muset zvyknout na tempo NHL, rychlost a šikovnost nejlepších světových útočníků, ale má všechny předpoklady k tomu, aby uspěl.
„Pro mladého kluka jako já je vzrušující slyšet, že generální manažer chce sázet na mladé. Chci ze sebe v kempu vydat to nejlepší a vybojovat si místo v týmu,“ hlásí McAvoy odhodlaně. „Je to obrovský talent. Pořád chce puk, v důležitých momentech chce být uprostřed dění. Bostonští fanoušci v něm mají hráče, kterého budou obdivovat po mnoho let,“ prohlásil na adresu mladíka kouč Bruce Cassidy.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -