- Reklama -

Chci vyhrát poslední zápas sezóny, říká pro nhlnews.cz Jakub Voráček

- Reklama -

Má za sebou bezpochyby životní sezónu, za kterou jej Philadelphia v létě odměnila lukrativní osmiletou smlouvou. Českého útočníka Jakuba Voráčka čeká v nadcházejícím ročníku NHL velká výzva – bude chtít ukázat, že je schopen udržet svou výkonnost na vysoké úrovni z minulé sezóny, kdy se zařadil mezi absolutní špičku nejslavnější ligy.

Motivaci sbírat body však bude mít zvýšenou ještě z jednoho důvodu. Na začátku září oznámil založení nadace na podporu pacientů s roztroušenou sklerózou a za každý svůj bod v nadcházející sezóně NHL přispěje na konto nadace tisíci dolary.

Ze všeho nejvíce se ale pokusí dotáhnout Letce do play-off. Týmový úspěch je pro něj na prvním místě. S redaktorem nhlnews.cz si pátý nejproduktivnější muž loňské sezóny NHL povídal v Praze před odletem do zámoří na tréninkový kemp.

Můžete ještě jednou zopakovat, proč jste se rozhodl založit Nadaci Jakuba Voráčka? Co Vás k tomuto kroku vedlo?

- Reklama -

Před dvěma lety se sestra dověděla, že trpí roztroušenou sklerózou a začali jsme se bavit o tom, že péče o pacienty není na takové úrovni, na jaké by mohla být s naší podporou a s podporou dalších lidí. Rozhodli jsme se, že založíme nadaci a já si myslím, že tenhle tým lidí odvedl výbornou práci.

Jak jste se připravoval na nadcházející sezónu a jaký bude Váš nejbližší program?

Zítra (3. 9.) letím zpátky do Montrealu, kde budu dalších osm dní trénovat a potom se přesunu do Philadelphie, kde 17. září začíná kemp. V Montrealu jsem strávil celkem měsíc a půl. Léto bylo docela rychlé, ale tak už to bývá. Když se v červenci zabalím a odletím za moře, čeká mě už jenom trénink.

Máte za sebou fantastickou sezónu, za což Vás Philadelphia odměnila krásnou smlouvou. V zámoří tak budete pod ještě větším tlakem, nemyslíte?

Já to vnímám úplně stejně, jako dřív. V minulé sezóně mi to tam padalo, udělal jsem přes osmdesát bodů a byl jsem víc na očích médiím, jak u nás, tak v zámoří. Ale myslím, že herně to byla sezóna stejná, jako ty předchozí. Když byla výluka, tak jsem měl taky bod na zápas. Předloni jsem měl 62 bodů, ale hrál jsem nejlepší hokej v kariéře. V poslední sezóně jsem byl na špici bodování a pozornost médií byla velká, ale herně jsem měl poslední tři roky na podobné úrovni.

Jak moc mrzí ztracená Art Ross Trophy, ke které jste neměl daleko? To by byl naprosto výjimečný úspěch, souhlasíte?

Raději příští rok udělám sedmdesát bodů a budu mít s Philadelphií šanci vyhrát Stanley Cup. Ze statistického hlediska ta sezóna byla samozřejmě vynikající, ale to není všechno. Týmový úspěch na konci sezóny je víc. Když vyhrajete poslední zápas, tak je každému jedno, kolik jste měl bodů. Art Ross Trophy byla blízko, ale v NHL je tolik vynikajících hráčů, že se to nakonec nepovedlo. Těžkou hlavu si z toho ale nedělám.

Jaký je Váš cíl pro příští sezónu?

Hlavně chci hrát dobře a cítit se dobře na ledě. Chci se dostat do play-off a mít šanci vyhrát Stanley Cup. Když nepostoupíte, tak sezóna končí hrozně brzo.

Co říkáte na změny, které se v létě udály v kádru Flyers?

Přišel Michal Neuvirth, podepsali jsme Sama Gagnera. Ten tým má ohromný potenciál, máme spoustu výborných mladých kluků, kteří mohou letos nebo příští rok udělat velkou díru do NHL. Tenhle tým je na dobré cestě k tomu, aby byl úspěšný, a já jsem rád, že mohu být jeho součástí.

Děkuji za rozhovor a přeji jen to nejlepší do nadcházející sezóny.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -