- Reklama -

Chicago prožívá vítěznou éru, samotný klub však zůstává prodělečný

- Reklama -

Sedmkrát po sobě postoupili do play off, pětkrát si zahráli v kofb-chicagonferenčním finále, třikrát vyhráli Stanley Cup. Ale jakkoliv je tato bilance udivující a respektuhodná, ani to samo o sobě nestačí Blackhawks k tomu, aby se dostali z červených čísel. Jak je možné, že nejúspěšnější povýluková organizace v NHL zápasí se zápornými výnosy?
Chicago totiž stále ještě nesetřáslo stín své vlastní minulosti. Posledních sedm let znamenalo pro klub z obchodního hlediska obrovskou vzpruhu, nicméně desetiletka, která současnému úspěšnému období předcházela, zanechala Blackhawks v takovém stavu, že ještě nějaký čas potrvá, než se mezeru mezi výnosy a výdaji této organizace podaří definitivně překlenout a klubová pokladna začne konečně generovat zisk.
Temná etapa historie Chicaga Blackhawks započala sezónou 1997-1998 a přetrvala až do roku 2008. Během deseti let se Černí Jestřábi kvalifikovali do play off pouze jednou, a když se jim to v ročníku 2001-2002 přece jen povedlo, hned v prvním kole jim vystavilo stopku St. Louis Blues. Americký celek se ani jednou neumístil na lepším, než třetím místě v Centrální divizi, a většinu desetiletky strávil uzavřený hluboko za hranicemi play off.
Špatné výsledky šly logicky ruku v ruce s nevalným zájmem ze strany fanouškovské obce. Kde nestačili hráči ani diváci, tam selhával i management klubu. Zápasy Blackhawks totiž nebyly vysílány žádnou lokální televizní společností.
To se změnilo až v roce 2007, kdy zemřel dlouholetý šéf exekutivy a zároveň majitel klubu Bill Wirtz a na jeho místo nastoupil jeho syn William Rockwell. Zápasy Chicaga se vrátily na televizní obrazovky a na jejich popularizaci se spolupodílela řada známých osobností z historie Blackhawks.

William Rockwell Wirtz

„Máme štěstí, že dokážeme pokrýt náklady na provoz našeho týmu z jiných zdrojů. Nicméně nikdo nechce spravovat klub, který je prodělečný a odčerpává zisk z dalších podniků. Naštěstí míříme správným směrem a osobně se domnívám, že sezóna 2015-2016 se může stát oním přelomovým ročníkem, který to všechno změní,“ řekl v roce 2013 Wirtz. Vzhledem k letošnímu úspěchu Blackhawks je docela dobře možné, že se jeho předpověď vyplní.
Foto: Icon Sportswire
Zdroj: Hockeynews

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -