- Reklama -

Chytá takhle celý rok, každý zápas, chválí spoluhráči Martina Jonese

- Reklama -

Brankáři někdy umí pokazit party. Vypadalo to, jako by se v Consol Energy Centeru a jeho okolí sešla ve čtvrtek snad půlka Pittsburghu. Připravená slavit. Všichni se na to těšili. Od San Jose se za stavu 1:3 na zápasy nečekalo, že by vývoj série na ledě Pens zkomplikovalo. Nakonec se to stalo. Martin Jones v bráně Sharks podal fenomenální výkon a série se stěhuje do San Jose.
Stačilo dostat se do vedení. San Jose se to povedlo už po prvním dějství, po kterém vedlo 3:2. Zbytek obstaral Martin Jones, jenž si připsal 44 bezchybných zákroků. Pro srovnání Matt Murray jich měl jen 18, další tři puky prošly za jeho záda. Logan Couture si připsal tři body.
„Je klidný, neustupuje. Nevyjíždí po soupeřích. Neztrácí svůj klid,“ hodnotil výkon svého brankáře obránce Justin Braun. „Také my jsme odvedli dobrou práci.“


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Úvod zápasu byl pěkně divoký. Po pěti minutách svítil na ukazateli skóre stav 2:2. Od trefy Carla Hagelina však Jones „zavřel krám“ a parádními zákroky dovedl utkání k vítězství svého týmu. V závěru první třetiny mu při přesilovce Penguins pomáhaly i tyčky.
„Chytá takhle celý rok, nejen dnes. Odvádí to pro nás každé utkání,“ řekl uznale kanadský centr Joe Thornton.
Nebyl to ale jen tak ledajaký zápas. V případě porážky by pro San Jose skončila sezóna. „Potřebovali jsme od některých lidí opravdu skvělý výkon. Jones byl ve složitém prostředí dneska jedním z nich,“ řekl po zápase trenér Peter DeBoer.
Už při první finálové výhře nasbíral 40 zákroků, což je taky pořádná suma. Podle Elias Sports Bureau je Martin Jones prvním brankářem od rozšíření ligy (sezóna 1967-68), který ve finále Stanley Cupu vyhrál dva duely s aspoň čtyřiceti zákroky.
„Zvlášť tady, diváci to valili,“ podtrhl hlasitost arény Joe Pavelski.

Sám gólman nezapomněl pochválit také hráče před sebou. „Cítil jsem se dobře. Naši obránci odváděli přede mnou výbornou práci. Měli jsme jen málo dorážek. Byla to kombinace víc věcí.“
Jones zářil hlavně v prostřední třetině, kdy Pittsburgh přestřílel hosty 17:8. Především Sidney Crosby, Jevgenij Malkin a Phil Kessel brankáři Sharks ošklivě zatápěli. „Byl velmi klidný,“ řekl obránce Paul Martin. „Má sebevědomí, dělá si svou práci. My mu na oplátku taky věříme a on nám dává šanci vítězit.“
V předešlých letech chyběl Žralokům v play off často právě brankář, schopný vytáhnout v příhodný okamžik důležitý zákrok. Proto přivedl generální manažer Doug Wilson v létě Jonese, který dělal v Los Angeles Jonathanu Quickovi dvojku. Byl to skvělý tah.
„Chytá takhle v základní části i v play off,“ řekl Logan Couture. „Spousta lidí ho nezná, protože ho na západním pobřeží málo sledují. Je prostě neuvěřitelný.“
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -