- Reklama -

Cítím se zodpovědný za Fleuryho odchod z Pittsburghu, říká Murray

- Reklama -

Po dvou sezónách, kdy se v brance Pittsburghu střídali Marc-Andre Fleury a Matt Murray, přichází nové období. Brankoviště pensylvánského klubu bude od příští sezóny patřit jako jasné jedničce Murraymu. Krýt záda by měl třiadvacetiletému gólmanovi o deset let starší Fin Antti Niemi.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Zatímco Murray se ujme své práce v Pittsburghu, Marc-Andre Fleury začne novou kapitolu své kariéry v Las Vegas, kde si ho v rozšiřovacím draftu zvolili jako brankáře, na kterého budou sázet. Přestože u Penguins nikdo nepochybuje, že mladší a perspektivnější brankář byl logická volba, Murray cítí tlak, který na něj z této změny přijde.
„Marc tady patřil k inventáři,“ vyzdvihuje zásluhy gólmana, který chytal v Pittsburghu od roku 2005. „Navíc se trochu cítím zodpovědný za to, že odtud odešel. Vím, že by raději zůstal v Pittsburghu po celou kariéru, to je jisté. Rozhodně se proto cítím špatně.“
Embed from Getty Images
Fleury dokázal v černožlutém dresu vyhrát tři Stanley Cupy. Ten první odchytal sám, při druhém dostával přednost Murray. Letos při třetím se při zranění mladšího spoluhráče znovu chopil své práce a zastal ji výborně. V závěru play off si pozice opět prohodili. Celkem odchytal Fleury za Pittsburgh 692 utkání v základní části, vychytal 44 nul, průměrnou úspěšnost zákroků měl 91,2.
„Nakonec se určitě nebudu snažit obout do jeho bot, nikdo ho nemůže nahradit,“ naznačuje Murray, že si půjde vlastní cestou. „Je to o tom být sám sebou a dělat to nejlepší, co mohu, každý den. Chci mít kariéru jako ‚Flower‘, chlap, kterému se dařilo tak dlouho.“
Murray si vybudoval reputaci zejména skvělými výkony v posledních dvou vyřazovacích částech soutěže. Odchytal v nich 32 zápasů, v základní části má na kontě 62 duelů. V letošním play off si udržel úspěšnost zákroků 93,7 procenta, loni to bylo 92,3. Přes tato skvělá čísla a dva vyhrané Stanley Cupy se prý mladý brankář cítí, jako by měl pořád všechno před sebou.
„Cítím se, jako bych ještě nic nedokázal,“ říká Murray. „Rok a půl, ačkoli jsme dvakrát vyhráli? Nemyslím, že to v dlouhodobém horizontu něco znamená. Myslím, že mám před sebou pořád dlouhou cestu a cítím se, jako bych teprve začínal.“

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -