- Reklama -

Colorado Avalanche: Potvrdí Lavina loňský raketový vzestup?

- Reklama -

Generální manažer:
Joe Sakic
Hlavní kouč:
Jared Bednar
Kapitán:
Gabriel Landeskog
Umístění v ročníku 2017-18:
4. místo v Centrální divizi (95 bodů)
Play-off 2017-18:
1. kolo (Nashville 2:4)
Nejproduktivnější hráči 2017-18:
97 – Nathan MacKinnon (39+58)
84 – Mikko Rantanen (29+55)
62 – Gabriel Landeskog (25+37)
Nejlepší střelec 2017-18:
39 – Nathan MacKinnon
Nejlepší hráč v hodnocení plus/mínus:
+27 Patrik Nemeth
Nejtrestanější hráč:
Nikita Zadorov – 103 trestné minuty
Příchody:
Philipp Grubauer, Matt Calvert, Ian Cole, Pavel Francouz
Odchody:
Jonathan Bernier, Blake Comeau, Andrew Hammond, Nail Jakupov
Předpokládaná sestava:
Brankáři:
Semjon Varlamov, Philipp Grubauer
Obrana:
Erik Johnson – Samuel Girard
Tyson Barrie – Nikita Zadorov
Ian Cole – Patrik Nemeth
(Nicolas Meloche, Mark Alt, Mark Barberio, Anton Lindholm, Conor Timmins)
Útok:
Gabriel Landeskog – Nathan MacKinnon – Mikko Rantanen
Sven Andrighetto – Tyson Jost – Alexander Kerfoot
J.T. Compher – Carl Söderberg – Colin Wilson
Matt Nieto – Vladislav Kameněv – Matt Calvert
(Dominic Toninato, Gabriel Bourque, A.J. Greer, Martin Kaut)
Shrnutí:
Na rozdíl třeba od Chicaga, které by na uplynulý ročník nejraději zapomnělo, zavládla v Denveru spokojenost. Avalanche téměř zdvojnásobili svůj bodový zisk oproti sezóně 2016-17. Tehdy skončili jasně poslední v celé lize, o rok později z toho byl najednou nečekaný postup do play-off.
Fanshop týmu
Místenku do vyřazovací fáze si Avs zajistili v posledním zápase základní části, kdy v přímém souboji o postup srazili na kolena ambiciózní St. Louis. V sérii prvního kola pak nepříjemně trápili Nashville, vítěze základní části a jednoho z největších favoritů na titul.
Žádný jiný tým se během jediného roku tak nevýrazně nezlepšil. Avs tak byli spolu s New Jersey a Vegas nejpříjemnějším překvapením soutěže. Co za jejich náhlým vzestupem vězí? A znamená to, že definitivně směřují správným směrem a dočkáme se od nich letos dalšího progresu?
Na vzestupu Colorada se největší měrou podílela elitní formace ve složení Landeskog – MacKinnon – Rantanen, která patřila spolu s bostonskou první lajnou k nejnebezpečnějším útokům ligy. Nathan MacKinnon konečně naplno ukázal, čeho je schopen, a zařadil se mezi největší ligové hvězdy. V hlasování o Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče sezóny skončil druhý. Ohromně si porozuměl se svými parťáky z útoku, raketově vedle něj vyletěl zejména Mikko Rantanen.
Ale nebylo to jen o první formaci. Kouč Bednar dal příležitost i dalším mladým tvářím a ty se mu odvděčily pracovitým a nadšeným hokejem. Stálé místo v sestavě si získali Tyson Jost, J. T. Compher nebo Alexander Kerfoot. Tahle trojka si výborně sedla i mimo led, neboť všechny tři spojují zkušenosti z univerzitního hokeje. Zejména Kerfoot udivil po přechodu z NCAA svou herní inteligencí a byl příjemným překvapením.
Od Tysona Josta, desítky draftu z roku 2016, se možná čekal výraznější bodový příspěvek, zvlášť s ohledem na to, co předváděla celá řada jiných nováčků napříč ligou. Přesto i on si získal pevné místo v sestavě. A měl by to být právě Jost, kdo letos zaujme důležitou pozici ve středu druhého útoku. Zprávy z přípravného kempu jdou takové, že vypadá na ledě výborně a měl by zažít opravdu průlomový ročník.
Sestava se během léta příliš nezměnila. Odešli pouze gólmani Jonathan Bernier a Andrew Hammond, jiné angažmá mají rovněž útočníci Blake Comeau a Nail Jakupov. Místo nich přivedl generální manažer Joe Sakic důrazného forvarda Matta Calverta, zkušeného zadáka Iana Colea a brankáře Philippa Grubauera.
Právě Grubauer by měl vytvořit velmi silnou dvojici se Semjonem Varlamovem. Předpokládá se, Grubauer odchytá dostatek zápasů, aby svému kolegovi ulehčil práci v dlouhé a náročné sezóně, a uvidí se, kdo z nich bude chytat lépe. Konkurenci v brankovišti zvýší také Pavel Francouz, který se vydal do zámoří, aby si splnil sen jménem NHL, nicméně po příchodu Grubauera to nebude mít snadné.
O svou šanci se chtějí porvat další talentovaní mladíci. Po své výměně během sezóny do sestavy okamžitě zapadl obránce Samuel Girard, na šanci pak z beků čeká ještě Conor Timmins, elitním obráncem by se pak měl stát Cale Makar, který ale stráví i letošní sezónu v univerzitní NCAA. Z mladších útočníků zabojují o místo například Vladislav Kameněv, A. J. Greer, Dominic Toninato nebo Martin Kaut.
Po loňské překvapivé jízdě se letos bude muset Colorado vypořádat se zvýšeným očekáváním. Bude první lajna opět nezastavitelná? Udělají mladíci další krok ve svém vývoji? Prorazí Tyson Jost jako spolehlivý druhý centr? Jisté je, že parta okolo MacKinnona loni nabrala porci zdravého sebevědomí a svého potenciálu ještě zdaleka nedosáhla.
Při pohledu na kvalitu a letní posilování soupeřů z divize však může přijít i propad směrem dolů. Nashville a Winnipeg se řadí mezi největší favority na Stanley Cup, St. Louis mohutně posilovalo a chce zpátky do play-off, stejně jako Dallas, Chicago a tradiční účastník vyřazovacích bojů z Minnesoty. Bude to v Centrální divizi zase pořádná řežba!

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -