- Reklama -

Colorado ocenilo dvacítku klubových legend

- Reklama -

Na přelomu tisíciletí patřili Colorado Avalanche k nejlepším týmům NHL. Pravidelně postupovali do play-off a do klubové sbírky v tomto období vybojovali dva Stanley Cupy (1996, 2001). Jejich rivalita s Detroitem tehdy patřila k naprosté klasice NHL. Letos si denverská organizace připomíná dvacet let od svého vzniku (přestěhovaní klubu z Quebeku do Denveru).
Při této příležitosti probíhá během letošní sezóny celá řada akcí. Naposledy měli fanoušci možnost hlasováním vybrat dvacítku nejlepších hráčů klubové historie (dva gólmany, šest obránců a dvanáct útočníků).
Kritéria výběru byla následující: hráč musí mít v dresu Colorada odehráno alespoň 246 utkání (tři kompletní sezóny) nebo musí být jeho číslo dresu vyřazeno (19 Sakic, 21 Forsberg, 33 Roy, 52 Foote, 77 Bourque). Brankář musí mít za Avalanche odchytáno minimálně 75 zápasů.
Minulé pondělí byla většina z vybraných klubových legend přítomna slavnostnímu ceremoniálu, který se v Pepsi Center uskutečnil před utkáním proti Minnesotě. Nechyběly ani největší hvězdy jako Joe Sakic, Patrick Roy, Peter Forsberg, Milan Hejduk, Ray Bourque nebo Adam Foote.  Ze současného kádru se mezi dvacítku vybraných vešli Matt Duchene, Erik Johnson, Alex Tanguay a Gabriel Landeskog.
Legendy se sešly na červeném koberci, zatímco jejich jména zářila na ledové ploše. Hlasatel postupně vyvolával jednoho po druhém, aby společně s některým ze současných hráčů zaujal své místo. Ocenění hráči obdrželi na památku upomínkové předměty. Pocty se dočkal také bývalý generální manažer a stavitel vítězných týmů Pierre Lacroix. Z nejrůznějších důvodů chyběla pouze čtveřice Liles, Stastny, Drury, Lemieux.
Mikrofonu se ujal dlouholetý kapitán týmu a současný viceprezident klubu Joe Sakic, který poděkoval fanouškům za ocenění. „Je tu ještě jedna akce, na kterou se všichni těšíme, že se tam společně uvidíme, a to je Coors Field,“ připomněl Sakic zápas legend před očekávaným venkovním zápasem proti Detroitu.
Za dvacet let existence (devatenáct sezón) získala Lavina dvakrát Stanley Cup, celkem šestkrát postoupila do finále konference a připsala si třináct účastí v play-off. Od listopadu 1995 až do října 2006 byla denverská hala neustále vyprodaná (487 utkání v řadě). Pět hráčů klubu je dnes v Hokejové síni slávy – Roy, Sakic, Bourque, Forsberg a Blake.
Tým legend Colorado Avalanche (dle hlasování fanoušků):
Brankáři:
Patrick Roy, Semjon Varlamov
Obránci:
Rob Blake, Ray Bourque, Adam Foote, Sandis Ozolinš, Erik Johnson, John-Michael Liles
Útočníci:
Joe Sakic, Peter Forsberg, Milan Hejduk, Claude Lemieux, Valerij Kamenskij, Chris Drury, Adam Deadmarsh, Alex Tanguay, Matt Duchene, Gabriel Landeskog, Paul Stastny, Stephane Yelle

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -