- Reklama -

Colorado to dokázalo. Avalanche jsou novými šampiony

- Reklama -

Je dobojováno. Novými šampiony NHL jsou hráči Colorada Avalanche. Lavina zvítězila v šestém utkání série na ledě Tampy Bay 2:1 a finále ovládla po výsledku 4:2 na zápasy. Po triumfech v letech 1996 a 2001 tak získala třetí Stanley Cup v klubové historii.

Lightning sice poslal už ve čtvrté minutě do vedení Steven Stamkos po přihrávce Ondřeje Paláta, ale víc toho hosté dvojnásobným šampionům nedovolili. Na začátku druhé části vyrovnal Nathan MacKinnon, vítěznou trefu si pak připsal v čase 32:28 Artturi Lehkonen. Stejný hráč, který gólem v prodloužení rozhodl o postupu Colorada do finále, tedy rozhodl i finálovou sérii.

Svěřenci kouče Bednara mají za sebou neskutečnou sezónu. Až do samotného závěru bojovali o Prezidentovu trofej pro nejlepší tým základní části a v play-off pak předvedli suverénní jízdu, když prohráli jen čtyři zápasy. Postupně vyřadili Nashville (4:0), St. Louis (4:2), Edmonton (4:0) a Tampu Bay (4:2).

- Reklama -

V týmu vítězů se raduje také český brankář Pavel Francouz, který tak navázal na své krajany Romana Turka a Dominika Haška. Velmi emotivní chvíle prožívali ale všichni hráči. Jediný Darren Helm už měl Stanley Cup ve sbírce (z roku 2008 s Detroitem), pro ostatní to je premiérový titul.

Po letech věrných služeb se dočkal třeba Erik Johnson, který také převzal pohár jako druhý hned po kapitánu Landeskogovi. Následoval další veterán Andrew Cogliano, tahoun týmu Nathan MacKinnon, obránce Jack Johnson, Nazem Kadri, André Burakovsky, brankář Darcy Kuemper, Mikko Rantanen, Darren Helm, Devon Toews, Valerij Ničuškin a pak už pohár zvedl nad hlavu Pavel Francouz.

Joe Sakic se stal teprve třetím člověkem, který vyhrál Stanley Cup jako hráč a později se stejným klubem také jako generální manažer (před ním to dokázali jen Milt Schmidt s Bostonem a Serge Savard s Montrealem). Nejužitečnějším hráčem play-off byl vyhlášen Cale Makar, který tak během několika dnů získal nejen Norris Trophy, ale také Conn Smythe Trophy a Stanley Cup.

Útočník Tampy Pat Maroon tak nepřidá čtvrtý pohár v řadě a nenaváže na triumf z let 2019 (St. Louis) a 2020, 2021 (Tampa Bay). Jeho spoluhráč Corey Perry musí spolknout další hořkou pilulku. Po finálových porážkách v letech 2020 (s Dallasem) a 2021 (s Montrealem) prohrál třetí finále Stanley Cupu za sebou.

Obdiv zaslouží ale také Tampa Bay. Svěřenci kouče Coopera hráli finále tři roky v řadě a dvakrát byli úspěšní. Během své jízdy vyhráli jedenáct sérií za sebou.  Lightning skutečně předvedli výkon, jaký tady dlouho nebyl. A nechybělo mnoho, aby se stali prvním týmem od New York Islanders (1980-83), který vyhraje Stanley Cup třikrát za sebou.

Nakonec se to nepovedlo. Pochodeň nyní přebírá Colorado Avalanche. Naprosto zaslouženě. Viděli jsme strhující finálovou sérii (3:2p, 7:0, 2:6, 4:3p, 2:3, 2:1), na kterou se bude dlouho vzpomínat. Hrály proti sobě dva nejlepší týmy ligy a hrály ve strhujícím tempu. K vidění byl opravdu parádní hokej. Tohle finále mělo zkrátka vše.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -