- Reklama -

Columbus Blue Jackets: Co bude s Panarinem?

- Reklama -

Generální manažer:
Jarmo Kekalainen
Hlavní kouč:
John Tortorella
Kapitán:
Nick Foligno
Umístění v ročníku 2017-18:
4. místo v Metropolitní divizi (97 bodů)
Play-off 2017-18:
1. kolo (Washington 2:4)
Nejproduktivnější hráči 2017-18:
82 – Artěmij Panarin (27+55)
57 – Seth Jones (16+41)
48 – Pierre-Luc Dubois (20+28)
Nejlepší střelec 2017-18:
27 – Artěmij Panarin
Nejlepší hráč v hodnocení plus/mínus:
+23 Artěmij Panarin
Nejtrestanější hráč:
Nick Foligno – 50 trestných minut
Příchody:
Riley Nash, Anthony Duclair
Odchody:
Matt Calvert, Ian Cole, Jack Johnson
Předpokládaná sestava:
Brankáři:
Sergej Bobrovskij, Joonas Korpisalo
Obrana:
Zach Werenski – Seth Jones
Ryan Murray – David Savard
Markus Nutivaara – Scott Harrington
(Adam Clendening)
Útok:
Artěmij Panarin – Pierre Luc-Dubois – Cam Atkinson
Nick Foligno – Alexander Wennberg – Oliver Bjorkstrand
Boone Jenner – Riley Nash – Josh Anderson
Sonny Milano – Brandon Dubinsky – Anthony Duclair
(Lukáš Sedlák, Markus Hannikainen, Vitalij Abramov)
Shrnutí:
Modrokabátníci mají za sebou velmi slušnou základní část. Rovněž do play-off vstoupili výborně, když se na ledě Washingtonu ujali vedení 2:0 na zápasy. Pak ale ztratili oba duely doma a Capitals už se neohlíželi zpátky. Ovšem nechybělo moc, a mohl z toho být úspěch svěřenců Johna Tortorelly. Třeba kdyby Blue Jackets pro sebe jeden z těch domácích zápasů urvali v prodloužení a odskočili do vedení 3:1. Ale to jsou jen kdyby…Ovečkin a spol. se rozjeli a zastavili se až u Stanley Cupu.
Fanshop týmu
Jádro týmu zůstalo vcelku pohromadě a Columbus se bude letos chtít do play-off nejen probojovat, ale také v něm konečně něco dokázat. Osa týmu je daná – v bráně spolehlivý Sergej Bobrovskij, na modré čáře vynikající mladé duo Seth Jones – Zach Werenski, a vepředu Artěmij Panarin, Nick Foligno, Cam Atkinson nebo Alexander Wennberg.
Ve své nováčkovské sezóně se do role prvního centra vypracoval Pierre-Luc Dubois, a nevedl si vůbec zle. Do týmu se dostal také mladý Sonny Milano, zlepšovat by se ještě měl i Oliver Bjorkstrand. Na druhou stranu, vůbec se nedařilo Brandonu Dubinskymu. Největší otazník pak visí nad setrváním klíčového forvarda Artěmije Panarina v klubu z Ohia.
Ruský šikula nemá zájem podepsat v Columbusu dlouhodobý kontrakt a po sezóně bude volným hráčem. Vrátí se Panarin do Chicaga? Nebo jej generální manažer Kekäläinen vymění jinam? Dojde nakonec přece jen k dohodě? A nepoznamená tahle nejistota Rusovy výkony, potažmo výsledky celého týmu?
Sergej Bobrovskij chytal loni výborně, i když nominace na Vezina Trophy se nakonec nedočkal, a v play-off šla postupně jeho forma dolů. Také letos na něj bude Tortorella hodně spoléhat. Pokud by snad „Bobr“ ze sestavy na delší dobu vypadl, měl by „Torts“ velký problém. Obrana má dostatečnou kvalitu, elitní dvojici beků může Columbusu celá liga závidět. Zejména Seth Jones hrál loni neskutečně a vyletěl mezi nejlepší beky soutěže.
Kde tedy Modrokabátníky tlačí bota? Odpověď zní: zejména v produktivitě. Navíc jim příliš nešly ani přesilovky. Je potřeba, aby se k Panarinovi přidali i ostatní, hodil by se výraznější příspěvek od ostatních útočných formací.
Kádr v létě opustili zadáci Ian Cole a Jack Johnson a také útočník Matt Calvert. Jackets se rozhodli dát příležitost Anthonymu Duclairovi, který, ač stále poměrně mladý, už několikrát měnil klub, což není zrovna dobrá vizitka. Splatí Tortorellovi důvěru? Výraznou posilou by měl být ex-bostonský centr Riley Nash, který by měl dodat kádru dostatečnou hloubku právě na klíčové pozici středního útočníka.
Columbus udělal za poslední roky krok vzhůru, už nepatří do ligového suterénu. Naopak, Jackets se stali týmem, který u ostatních vzbuzuje respekt. Přesto se nad nimi vznáší několik otázek. Vydrží Bobrovskij celou sezónu zdráv? Co bude s Panarinem? Dá se ještě dohromady Brandon Dubinsky? A jak obstojí Pierre-Luc Dubois v pozici prvního centra? Vyhne se syndromu druhé sezóny?
Těch otázek je zkrátka moc a je potřeba si uvědomit, že o postup musí Columbus bojovat v našlapané Metropolitní divizi s týmy, jako jsou Washington, Pittsburgh, lepšící se New Jersey nebo nebezpečná Philadelphia. Velké změny a omlazení hlásí Carolina, podobně jsou na tom i Rangers, Ostrované zase mají fenomenálního Barzala a na lavičce Barryho Trotze. Columbus určitě má na to, aby se do play-off probojoval i tentokrát, ale nebude to snadná mise. Dost napoví už vstup do sezóny.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -