- Reklama -

Crosby jako třetí hráč v historii obhájil Conn Smythe Trophy

- Reklama -

Tak to opět dokázal. Kapitán Pittsburghu Sidney Crosby je zkrátka vítězný typ. Po roce opět dovedl Tučňáky ke Stanley Cupu a stejně jako loni převzal po finále Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče play-off. Tuto prestižní cenu dokázal obhájit jako teprve třetí hráč v historii. Před ním se to povedlo pouze gólmanovi Philadelphie Berniemu Parentovi (1974, 1975) a Mariu Lemieuxovi (1991, 1992). Crosby je celkově šestým hráčem, který tuto cenu získal v kariéře dvakrát.
Crosby má za sebou neuvěřitelný rok. Loni v červnu zvedl nad hlavu Stanley Cup a byl zvolen nejužitečnějším hráčem play-off. Poté s Kanadou ovládl Světový pohár a také na tomto turnaji jej vyhlásili MVP. V základní části NHL jasně ovládl tabulku střelců se čtyřiačtyřiceti zásahy. Nyní se raduje z dalšího poháru lorda Stanleyho a druhé Conn Smythe Trophy v kariéře. Dokonaleji si těchto dvanáct měsíců Crosby ani vysnít nemohl.


Bude vás zajímat:


Třetím triumfem ve Stanley Cupu už nyní překonal svého předchůdce a velkého učitele Maria Lemieuxe. „Le Magnifique“ získal stejně jako Crosby dvě Conn Smythe Trophy v řadě, v počtu triumfů už ale mladší Kanaďan vede 3:2. To však Lemieuxovi ani v nejmenším nevadí, vždyť na poháru bude opět vyryto i jeho jméno, jakožto klubového majitele.
Loni volbu hlasujících mnozí kritizovali. Conn Smythe Trophy si mohl klidně odnést Phil Kessel, bez šancí nebyli ani Matt Murray nebo Kris Letang. Letos se hodně mluvilo o Jevgeniji Malkinovi nebo Jakeu Guentzelovi. V obou případech ale dostal přednost Crosby.
Jevgenij Malkin se stal s osmadvaceti body (10+18) nejproduktivnějším hráčem play-off, když o jediný bod předčil právě Crosbyho (8+19). Nejlepším střelcem pohárových bojů se stal se třinácti zásahy nováček Jake Guentzel, kterému o jednu trefu uniklo vyrovnání rekordu Dina Ciccarelliho. Je potřeba ale podotknout, že pod značnou částí jeho branek je podepsán právě Crosby. Osmi góly pak přispěl k triumfu také Phil Kessel.
Uvažovat by se dalo také o gólmanech, vždyť Matt Murray i Marc-Andre Fleury mají na triumfu také zásadní podíl. Dvaadvacetiletý Murray vstupoval do letošní sezóny stále ještě se statutem nováčka, protože v loňské základní části neodchytal dostatečný počet zápasů. Svou nováčkovskou sezónu teď zakončil druhým vychytaným Stanley Cupem. Bizarní? Trochu ano, ale pravdivé. Vychytat dva Stanley Cupy ve dvou prvních sezónách se žádnému brankáři dosud nepodařilo. Finále navíc Murray zakončil stylově – dvěma čistými konty v zápasech číslo pět a šest, kdy se série lámala. Vzhledem k tomu, že neodchytal ani dvě celé série, však byly Murrayho šance na Conn Smythe Trophy oslabeny.
A tak se dostalo opět na Crosbyho, kterého jedni milují a druzí nenávidí. Někteří mu přes všechny jeho úspěchy nemohou přijít na jméno. Také během finálové série se několikrát předvedl v ne zrovna lichotivém světle, jeho počínání nebylo vždy příkladné, třeba když vztekle hodil na hrací plochu láhev s pitím, nebo když Subbanovi masíroval hlavu o led. Jeho hokejové a vůdcovské schopnosti jsou ale fenomenální, to mu nikdo nemůže upřít.
Crosby vstupoval do finálové série se čtyřbodovým odstupem za vedoucím Malkinem, nakonec se mu ale přiblížil na jediný bod. Se sedmi body za jeden gól a šest asistencí byl Kanaďan nejproduktivnějším hráčem finálové série. V duelu číslo pět nejenže posbíral tři gólové nahrávky, ale od úvodního vhazování naprosto udával tón zápasu. Pro spoluhráče byl opět velkou inspirací.
Výčet jeho úspěchů je ohromující, a to je potřeba si uvědomit, že mu stále ještě nebylo třicet let a že mu kariéru vážně narušilo několik otřesů mozku. Jako první kapitán v éře platových stropů dokázal se svým týmem obhájit Stanley Cup. Má dvě zlaté olympijské medaile, v jednom případě byl také autorem zlatého gólu (Vancouver 2010). Vyhrál světový šampionát juniorů i dospělých. Dvakrát získal Hart Trophy, Art Ross Trophy, Maurice Richard Trophy i Conn Smythe Trophy.


„Je nejlepším hráčem své generace a patří do společnosti nejlepších hráčů historie. Je to kluk, který ví, jak vyhrávat. Dokázal to v NHL i na mezinárodní scéně, vyhrál Stanley Cup, olympiádu, Světový pohár,“ říká o něm kouč Mike Sullivan. „Co jej ale odlišuje od ostatních, to je jeho pracovní morálka a ochota udělat vše, co je třeba, aby vyhrával. Má neuvěřitelnou touhu být nejlepší a já jsem neviděl nikoho jiného takhle dřít,“ dodal Sullivan.
„Patří mezi tři, čtyři nejlepší hráče všech dob, o tom není pochyb. Je naprosto výjimečný,“ má jasno také generální manažer Penguins Jim Rutherford. S ohledem na jména jako Wayne Gretzky, Bobby Orr, Gordie Howe, Mario Lemieux nebo Jean Beliveau je to trochu odvážné tvrzení. Rutherford se patrně nechal unést vítěznou euforií, faktem ale je, že Crosbyho může sledovat pěkně zblízka a moc dobře ví, jaký poklad v něm Tučňáci mají. V součtu Stanley Cupů, zlatých medailí z mezinárodní scény a individuálních trofejí se Crosbymu vyrovná jen málokdo.
On sám ale mnohem víc prožívá úspěchy týmu, než své vlastní. Tým je pro něj vždy na prvním místě. „Jsem neskutečně šťastný, že jsem součástí téhle party. Tohle je naprosto výjimečná skupina hráčů,“ říkal Sidney Crosby na tiskovce po zisku Conn Smythe Trophy.
„Táhnul na svých zádech celý tým,“ říká o něm kouč Sullivan. Stejnou schopnost měli také Gretzky s Lemieuxem, Messier, Howe, Orr nebo Beliveau. Crosby to, podobně jako tihle pánové, dokazuje už léta.
„Dokáže si získat srdce mnoha lidí prostě jen tím, jak hraje, svými schopnostmi a ohromnou vášní,“ říká o svém kapitánovi útočník Chris Kunitz, který je jeho spoluhráčem od roku 2008. „Je neuvěřitelné být na ledě s hráčem, který má takový charakter a tolik talentu. Hra se změnila, hokej se zrychluje a on každý rok přijde s něčím novým, vždycky se přizpůsobí,“ dodal Kunitz.
„Poté, co jsme loni vyhráli pohár, nám řekl, že se dá hned do práce a chce vyhrát Světový pohár, aby si pak formu přenesl do sezóny v NHL. Když přišel do tréninkového kempu před sezónou, viděli jsme na něm, jak moc je odhodlaný uspět. Okamžitě jsem věřil, že se nám to může podařit,“ vzpomíná obránce Kris Letang.
Co vlastně Crosbyho po všech těch úspěších ještě žene dopředu? „Tenhle pocit,“ říká s úsměvem na tváři. „Tomuhle se nic nevyrovná. O tom to celé je. Na hokejovou kariéru máte jen určitý vyměřený čas a já z ní chci vytěžit co nejvíc,“ říká trojnásobný vítěz Stanley Cupu Sidney Crosby.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -