- Reklama -

Crosby odehrál tisící zápas a neubránil se emocím

- Reklama -

Penguins ve včerejším duelu porazili Islanders 3:2 a jejich kapitán Sidney Crosby se pod výhru podepsal dvěma asistencemi. Pro kapitána Tučňáků to byl jubilejní tisící zápas v základní části NHL.

Crosby je prvním hráčem, který za Penguins odehrál 1 000 utkání. Na tuto metu se nedostal ani božský Mario Lemieux, i když to samozřejmě bylo vinou častých zranění a vážné nemoci.

Dvěma góly řídil výhru dlouholetý Crosbyho parťák Kris Letang a na oba góly mu nahrál právě jubilant. „Prožili jsme toho spolu opravdu hodně a dnešek se zařadí mezi pěkné vzpomínky,“ prohlásil Letang.

Klub připravil pro svého kapitána krátký předzápasový ceremoniál. Když se na kostce nad ledem promítalo vzpomínkové video mapující Crosbyho kariéru, neubránil se rodák z Cole Harbour emocím.

- Reklama -

Letang a Malkin předali Crosbymu památeční stříbrnou hokejku a mozaiku z fotografií z jeho tisíce zápasů. Během utkání došlo na přehrávání dalších videogratulací, například od Connora McDavida, Marc-Andre Fleuryho či Alexandra Ovečkina.

„Moc to pro mne znamená. Je to výjimečný den bez ohledu na výsledek zápasu, ale samozřejmě je mnohem lepší, že jsme dokázali zvítězit. Byla to úžasná zkušenost. Budu si tento den navždy pamatovat,“ říkal dojatý Crosby. „Bylo těžké se udržet, zvlášť poté, co jsem viděl, že Geno (Malkin) má taky vlhké oči,“ dodal.

Starosta Pittsburghu Bill Peduto vyhlásil včerejšek ve městě za Den Sidneyho Crosbyho. „Snažil jsem se k tomu přistupovat jako ke každému jinému dni, ale s tím, jak se ke mně všichni chovali to dnes bylo nemožné,“ řekl Crosby.

Před tím, než proběhl na ledové ploše oficiální slavnostní ceremoniál, připravili si hráči v kabině ještě jeden v soukromí. Jevgenij Malkin a Kris Letang předali Crosbymu hodinky značky Rolex a všichni hráči navlékli na rozbruslení dres se jmenovkou Crosby. „Nečekal jsem to. Když jsem je viděl, jen mi to připomnělo, jak výjimečný večer to je,“ řekl oslavenec.

To ale nebylo vše. Hráči si připravili ještě jedno překvapení. Jakmile Crosby během rozbruslení poklekl, aby si utáhl brusle, což je jeden z jeho předzápasových rituálů, celý tým udělal to samé. „Bylo to docela cool, ne? Myslím, že se mu to líbilo a bude na to rád vzpomínat,“ smál se Kris Letang, který nechtěl prozradit, čí to byl nápad, jen připustil, že za tím stojí skupinka starších hráčů. „Když jsem to uviděl, opravdu jsem se od srdce zasmál. Bylo to vážně super,“ ocenil gesto spoluhráčů kapitán.

Jedna z gratulací, kterých přišlo nepočítaně, byla od detroitské legendy Steva Yzermana. Právě k němu Crosby jako kluk nejvíce vzhlížel. „Líbil se mi způsob, jakým hrál, a taky to, jak se choval,“ vzpomíná Crosby. „Pamatuji si, jak jsem se v mé nováčkovské sezóně těšil, že s zahraju proti němu, ale byl zrovna zraněný. Po zápase, když jsem nastupoval do autobusu, mi zazvonil telefon. Byl to Steve. Řekl mi, že si přál nastoupit proti mně, a popřál mi hodně štěstí. Vždy jsem byl jeho fanoušek, ale tohle bylo od něj neuvěřitelné gesto. Vidět ho dnes v tom videu pro mne bylo opravdu skvělé,“ dodal Crosby.

Po utkání počkal Letang, autor dvou branek, na Crosbyho na střídačce, kde svého parťáka dlouze objal. Společně se pak vydali do kabiny. „Vyhrát tento zápas pro něj je opravdu parádní. Sid se vždy zajímal a skvěle staral o své spoluhráče a my jsme šťastní, že jsme mu dnes mohli dopřát výhru,“ řekl Letang.

Crosby je 350. hráčem v historii NHL, který na tisícovku dosáhl, a pětadvacátým z aktivních hráčů. Ve statistikách má po včerejšku zapsáno 468 gólů, 810 asistencí a 1 278 bodů. Od chvíle, kdy jej Penguins v roce 2005 draftovali z prvního místa, je dovedl ke třem Stanley Cupům, získal řadu individuálních trofejí a zařadil se mezi nejlepší hráče v historii NHL.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -