- Reklama -

Crosby utekl Voráčkovi, Sekáč zabojoval o místo

- Reklama -

Před sobotou měli Sidney Crosby a Jakub Voráček na čele statistik NHL shodně po devatenácti bodech, po sobotě kapitán Pittsburghu o dva body vede. Neznamená to, že by se českému útočníkovi včera nedařilo, ale ani jeho tři asistence nestačily, aby s konkurentem udržel krok. Crosby nahrál na pět branek.
Zatímco Voráček rozhojňoval svoji bilanci pouze asistencemi, další tři krajánci se zapsali i mezi střelce. Jiří Sekáč, bojující o stálé místo v montrealské sestavě, a Jiří Hudler bodovali dokonce oběma způsoby. Oba se také radovali z vítězství svých celků, podobně na tom byl Roman Polák v Torontu. Ondřej Pavelec zažil další povedený večer a vychytal Winnipegu vítězství 2:1 po samostatných nájezdech nad Ottawou.
Pittsburgh si otevřel střelnici v Buffalu, do 35. minuty poslal domácím pět pozdravů, a Sidney Crosby nadepsal každý z nich. Dvakrát těžil z jeho šikovnosti Patric Hörnqvist, dvakrát Kris Letang, jako poslední přišel s poděkováním Roberto Bortuzzo. Sabres se zmohli na jedinou odpověď, nakonec prohráli 1:6.
Crosby zažil pětibodový večer počtvrté v kariéře, Letangovi se podruhé podařilo získat během jednoho utkání čtyři body. Penguins zvítězili posedmé za sebou a vedou Metropolitní divizi.
Philadelphia si včerejší výhrou nad Coloradem udržela třetí pozici ve skupině. Letci využili polovinu ze šesti nabídnutých přesilovek a Jakub Voráček u toho nechyběl ani v jednom případě, stejně jako Claude Giroux (2+1). Když po dvou třetinách vedli 4:0, zdálo se být všechno na nejlepší cestě, jenže Avalanche třemi trefami během dvanácti minut poslední části utkání pořádně zdramatizovali.
V závěru se tak při Corurnově vyloučení mohla předvést i speciální formace Letců pro oslabení, jež náporu Lavin odolala. Voráček byl vyhlášen druhou hvězdou zápasu, který kvůli MacKinnonově zákroku nedokončil domácí zadák Luke Schenn.
Jiřího Sekáče zvolili za nejlepšího hráče duelu Montrealu s Minnesotou. Český útočník nastoupil k druhému utkání po skoro třech týdnech strávených na tribuně a ukázal, že o stálé místo v sestavě chce zabojovat ze všech sil. Ve 39. minutě se podílel na vítězné akci Larse Ellera, po přestávce přidal pojistku v podobě dorážky.
Přítomnost legendárního Guye Lapointea, jehož dres Habs vyvěšovali pod střechu Bell Centre, povzbudila i Tomáše Plekance. Kladenský odchovanec asistencí u Gallagherovy branky ukončil sedmizápasový bodový půst. Carey Price inkasoval pouze jednou, Canadiens se po výhře 4:1 drží na úrovni lídra Atlantické divize, tedy Tampy Bay.
Její  hráči se v sobotu nerozpakovali a nabírali z rohu hojnosti, který pro ně svojí nejistotou připravili protivníci z Columbusu. Po patnácti minutách svítilo na ukazateli skóre 0:4 a hosté mohli klidně přeřadit na nižší rychlostní stupeň, takže konečný výsledek 4:7 z pohledu Blue Jackets vypadá o něco méně hrozivě.
V dresu Blesků bodovalo patnáct mužů, asistenci si připsali i Andrej Šustr a Radko Gudas. Ryan Callahan byl u tří gólů (1+2), prapor domácích držel alespoň trochu nahoře Scott Hartnell při přesilovkách.
Na Floridě byl konečný výsledek hodně podobný, jen hosté z Calgary zasadili Panterům o jeden úder méně. Vývoj ale vypadal jinak, hokejisté v červených dresech po většinu času tahali za delší konec provazu. Plameny rozhodly o svém úspěchu až v závěrečné třetině, v čase 57:42 nahrál Jiří Hudler na vítězný gól Lanci Boumovi.
Český útočník už se předtím sám zapsal mezi střelce. Kapitán Flames Mark Giordano se díky třem bodům posunul do elitní desítky ligových statistik. Panteři nechali jen na tribuně sedět Tomáše Fleischmanna.
To Roman Polák má místo v sestavě Toronta jisté a bude mít jistě i nadále, pokud kromě plnění obranných povinností vypomůže občas i ofenzívě. Ve včerejším utkání s Rangers byl sice se dvěma zápornými body v tabulce pravdy nejhůře hodnoceným členem Leafs, ale „vyžehlil“ si to přesnou střelou ze 48. minuty, která vrátila domácím sebevědomí ztracené po promarnění náskoku.
Polák srovnával na 4:4. Leo Komarov o sedm minut později svým prvním gólem v sezóně rozbouřil Air Canada Centre a donutil trenéra Alaina Vigneaulta k nelichotivé poznámce o obranné práci jeho svěřenců: „Při vítězném gólu Leafs to vypadalo, jako by jeli sami čtyři proti našemu brankáři. Pár lidí tam chybělo.“
Kdyby stál  mezi tyčemi Ondřej Pavelec, možná by s tím ještě něco dokázal udělat. Český gólman ve službách Winnipegu prožil v sobotu další z povedených večerů a 37 zákroky se podepsal pod výhru 2:1 nad Ottawou. Hovoříme pouze o zásazích vyplynuvších ze hry, dalších šest předvedl při samostatných nájezdech. Pavelce v nich nepřekonal nikdo, Craiga Andersona na opačné straně Mathieu Perreault.
V základní hrací době padlo na každé straně po jedné brance. Obě v úvodním dějství, obě při přesilových hrách. Anderson měl o zákrok méně a vede statistiky maskovaných mužů s úspěšností zákroků 95,1 procenta.
Musí to být prazvláštní pocity. Ve 36. minutě se na led snášejí čepice na oslavu vašeho hattricku, váš tým vede 3:1 – a potom inkasuje čtyřikrát v závěrečném dějství a nezmůže se na odpověď. Přesně tohle včera prožíval Tyler Seguin z Dallasu při střetnutí se San Jose. Příjemněji se určitě cítil Tomáš Hertl, který nahrál na dvě branky Žraloků.
Stars nevyhráli posedmé v řadě a hořkosladké pocity zažíval i Jason Spezza, který zaokrouhlil na 700 jak počet svých startů v NHL, tak počet bodů.
Někde se střílelo hodně, jinde skoro vůbec. Zápas mezi Arizonou a NY Islanders okořenila pouze rána z první v podání Franse Nielsena dvě a půl minuty před sirénou. Jaroslav Halák potřeboval k udržení čistého konta devatenáct zákroků, více se zapotil Mike Smith na druhé straně (32).
Slovenské fanoušky může těšit i první letošní gólový příspěvek kdysi vyhlášeného kanonýra Mariána Gáboríka, jenž v 10. minutě otevřel skóre zápasu mezi Los Angeles a Vancouverem. O pět  minut později ho napodobil Jake Muzzin. Králové povedený vstup do utkání potřebovali jako sůl, protože kvůli Regehrově zranění nastoupili jen s pěti muži v defenzívě. Jeden z nich se činil i vepředu, Alecu Martinezovi napočítali při vítězství 5:1 tři asistence.
Sedmizápasová vítězná šňůra St. Louis skončila, postarali se o to Predátoři. Po těsné výhře 2:1 zároveň vystřídali včerejšího oponenta na čele Centrální divize. U obou branek objevíme v zápisu jméno švédského nováčka Filipa Forsberga (1+1), gólman Pekka Rinne přispěl devětadvaceti zákroky.
V závěrečné třetině přišli Capitals o dvougólový náskok, přesto se nakonec radovali z plného bodového zisku. 14 sekund před vypršením nastaveného času zápasu s Carolinou jim ho zajistil Nicklas Bäckström. Svěřenci Barryho Trotze ale můžou hovořit o velkém štěstí, protože všechny tři jejich góly z normální doby padly po tečích hráčů Hurricanes.

Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -