- Reklama -

Ďábly zatím povede Lamoriello. Vlastně ne, Oates se Stevensem

- Reklama -

Kdo bedlivě sleduje funkcionářskou dráhu Lou Lamoriella v New Jersey, nemohl být překvapen. Generální manažer Ďáblů se po pátečním propuštění hlavního trenéra Petera DeBoera sám ujímá týmu, ačkoliv oficiálně bude na lavičce působit pouze jako dohled nad dvojicí Adam Oates, Scott Stevens. Ti ve zbytku sezóny povedou mužstvo na dočasné bázi s tím, že každý dostane úplnou autonomii v oblasti, jež je mu nejbližší – tedy Oates v ofenzívě a Stevens při práci s beky.
Na tribuně budou mít ještě k dispozici dosavadní asistenty Tommyho Albelina a Mikea Foligna, trenérem brankářů zůstává Chris Terreri. Spolu s DeBoerem byl propuštěn také jeho asistent Dave Barr.
„Máme za sebou velice zajímavých 48 hodin. Tohle je unikátní situace, ale snažil jsem se najít řešení, které nejlépe poslouží našemu týmu a zapojí většinu lidí, které máme k dispozici,“ vysvětluje Lamoriello. „Půjdu na střídačku také, abych měl jistotu, že to bude fungovat. Zůstanu tam tak dlouho, dokud nebudu spokojený se situací.“
Adam Oates byl asistentem New Jersey v letech 2010-12, poté se na dva roky jako hlavní trenér ujal Washingtonu. Scott Stevens v té době působil jako asistent u Devils, v létě se však kvůli neshodám s DeBoerem funkce vzdal.
„Byli to první dva lidé, na které jsem pomyslel, když jsem si uvědomil, že je nemožné a nefér v tomhle čase žádat nějakého trenéra, aby se ujal funkce. Oba znají naše hráče a byli s nimi. Oba vědí, čeho jsou hráči schopní, a znají naši filozofii,“ objasňuje Lamoriello.
Noví trenéři New Jersey se krátce potkali ve stejném týmu i v dobách své aktivní kariéry, v sezóně 1990-91 společně oblékali dres St. Louis Blues. Stevens je trojnásobným vítězem Stanleyova poháru, Oates se dvakrát podíval do finále (1998 s Washingtonem, 2003 s Anaheimem).
„Jste tady, abychom se pokusili uvést záležitosti na správnou cestu,“ říká Stevens. „Musíme Ďáblům vrátit jejich identitu. Já budu pracovat s obránci, Adam s útočníky. On už byl hlavním koučem, takže bude mít snazší přechod. Bude to velká výzva, ale my je oba milujeme.“
Oates přikyvuje: „Nevidím důvod, proč bychom nemohli pracovat společně, velice se respektujeme. Už jsme tu oba společně pracovali a známe poměry v lize, takže přechod pro nás bude snadný. Půjde nám o týmový úspěch, budeme na stejné lodi. Všechno se to seběhlo velice rychle, ale když zavolá Lou, vždycky mu řeknu ANO. Nezáleží mi na tom, za co ponesu odpovědnost.“
Lamoriello se na lavičku Devils postavil v minulosti už dvakrát, pokaždé jako záskok za některého z trenérů, které propustil. Od poloviny prosince 1995 do konce sezóny vedl mužstvo místo Larryho Robinsona, v dubnu 2007 vyhodil tři zápasy před koncem základní části Claudea Juliena. Z 57 utkání slavil 34 výher, v play off došel v obou případech do druhého kola.

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -