- Reklama -

Dacjuk je šestým detroitským hokejistou s 900 body

- Reklama -

Nasbírat 900 bodů v zápasech základní části zvládli do včerejška jen čtyři ruští hokejisté. Nastavíme-li při výpisu ze statistik klubový a ne národní filtr, zjistíme, že to samé se povedlo pouze pěti hráčům Detroitu. V nedělním utkání s Bostonem rozšířil řady obou skupin Pavel Dacjuk.
Před úvodním buly dělil rodáka z Jekatěrinburgu od milníku jediný bod a při výsledku 6:5 by bylo až podezřelé, kdyby se jeho jméno v zápise neobjevilo. Stalo se tak hned třikrát (dva góly vstřelil a na jeden nahrál), takže jeho současná bilance už není kulatá, nýbrž o dvě položky bohatší.
„Považuji za štěstí, že jsem u toho mohl být na lavičce,“ řadí se mezi gratulanty Jeff Blashill, který trénuje Rudá křídla teprve první sezónu. „Pavel je velmi výjimečný sportovec. Kdyby se věnoval jen ofenzívě, mohl by klidně být na 1800 bodech, ale to on ne. Jde mu hlavně o to, abychom vyhrávali.“


Blashill poněkud zveličuje, protože na jím uvedenou hodnotu zatím v celé historii NHL dosáhli jen čtyři  muži (mimochodem, detroitský rekordman Gordie Howe je mezi nimi). Faktem nicméně je, že Dacjuk, přestože v minulosti dvakrát těsně nedosáhl na metu 100 bodů za sezónu, patří v zámořské soutěži k extratřídě v kategorii hráčů pro obě strany kluziště. Tři Selkeovy trofeje pro nejlépe bránícího útočníka jsou toho důkazem.
„Musím poděkovat hlavně všem svým spoluhráčům. Dostávalo se mi od nich velké pomoci a podpory, učili mě, dávali mi rady. Strašně moc si toho vážím,“ bagatelizuje své výkony 37letý veterán. „Já se jen snažím bruslit a hrát.“
Pokud v NHL setrvá, budou se mu vyhýbat zranění a udrží si stabilní formu, mohl by Dacjuk během dvou sezón dohnat Alexandra Mogilného (1032) a Alexeje Kovaljova (1029). Před detroitským forvardem je ještě Alexandr Ovečkin (944), ale ten mu bude nejspíš unikat. Ruským lídrem v NHL je Sergej Fjodorov (1179).
Ten získal většinu svých bodů (954) právě v řadách Red Wings, tenhle výkon by mohl Dacjuk napodobit v relativně krátké době. Další mety klubové mety už jsou vzdálenější: Nicklas Lidström uzavřel kariéru na 1142 bodech, Alex Delvecchio má 1281 bodů a daleko vepředu figurují Steve Yzerman (1755) a Gordie Howe (1809).
Ti všichni mu na dálku určitě popřejí. V neděli sbíral Pavel Dacjuk blahopřání od přímých aktérů zápasu s Bostonem.
„Sice jsem u moc jeho bodů nebyl, ale už jen to, že s ním můžu nastupovat v jednom týmu a občas i v jednom útoku, je pro mě něčím výjimečným. Je to skvělý hokejista, který si zaslouží vše, čeho se mu dostalo,“ pronesl Darren Helm.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -