- Reklama -

Dallas Stars: Přinese útočnější styl konečně úspěch?

- Reklama -

Generální manažer:
Jim Nill
Hlavní kouč:
Jim Montgomery
Kapitán:
Jamie Benn
Umístění v ročníku 2017-18:
6. místo v Centrální divizi (92 body)
Play-off 2017-18:
neúčast
Nejproduktivnější hráči 2017-18:
79 – Jamie Benn (36+43)
78 – Tyler Seguin (40+38)
72 – Alexander Radulov (27+45)
Nejlepší střelec 2017-18:
40 – Tyler Seguin
Nejlepší hráč v hodnocení plus/mínus:
+21 Radek Faksa
Nejtrestanější hráč:
Antoine Roussel – 126 trestných minut
Příchody:
Anton Chudobin, Miro Heiskanen, Blake Comeau, Roman Polák, Valerij Ničuškin
Odchody:
Antoine Roussel, Dan Hamhuis, Kari Lehtonen, Greg Pateryn, Brian Flynn
Předpokládaná sestava:
Brankáři:
Ben Bishop, Anton Chudobin
Obrana:
Esa Lindell – John Klingberg
Miro Heiskanen – Julius Honka
Marc Methot – Stephen Johns
(Roman Polák)
Útok:
Jamie Benn – Tyler Seguin – Alexander Radulov
Radek Faksa – Jason Spezza – Valerij Ničuškin
Devin Shore – Martin Hanzal – Brett Ritchie
Blake Comeau – Mattias Janmark – Tyler Pitlick
(Remi Elie, Gemel Smith)
Shrnutí:
Další zklamání, jinak nelze uplynulý ročník v podání Hvězd nazvat. Posílený celek měl před sezónou vysoké ambice, nakonec z toho ale ani tentokrát vytoužený postup nebyl. Pod novým koučem Jimem Montgomerym se budou Stars pokoušet o nápravu se sestavou, která nedoznala výraznějších změn.
Fanshop týmu
Odešlo jen několik hráčů, například bojovník Antoine Roussel, zkušený obránce Dan Hamhuis či gólman Kari Lehtonen. Z Ruska se vrátil Valerij Ničuškin, zadním řadám by měl dodat důraz Roman Polák, do útoku přišel dříč Blake Comeau. Největší posílení hlásí ovšem brankářský post. Dvojku za Benem Bishopem by měl nově dělat Anton Chudobin, který loni v Bostonu chytal výborně.
Fanoušci se také těší, co předvede trojka loňského draftu Miro Heiskanen, na něhož jdou výborné reference. Dynamický two-way bek by měl spolu s Rasmusem Dahlinem z Buffala patřit k nejvýraznějším obráncům-nováčkům této sezóny.
Silnou stránkou nového kouče by měla být práce s mladými hráči, na kterou je zvyklý z univerzitního prostředí. Nezpochybnitelnými tahouny týmu ale budou opět kapitán Jamie Benn, čtyřicetigólový střelec Tyler Seguin a ruský tank Alexander Radulov. Bohužel, co se týče ofenzivního příspěvku, za elitním útokem je poměrně velký odstup. Stars by potřebovali výraznější produkci také od zbylých formací, pokud chtějí v silné Centrální divizi pomýšlet na postup.
Pakliže produktivita útočníků poněkud vázla, významné pomoci se týmu dostalo z modré čáry. John Klingberg prožil statisticky mimořádně povedený rok a patřil k širšímu okruhu kandidátů na Norris Trophy, byť se do nominace nakonec nedostal. Zdatně mu sekundoval také jeho finský parťák Esa Lindell.
Doba, kdy Dallas hořel zejména vzadu a inkasoval příděly branek, by měla být konečně minulostí. Dvojice Ben Bishop – Anton Chudobin má všechny předpoklady k tomu, aby se na ni mohli spoluhráči spolehnout. Obrana by měla dostat impuls v podobě příchodu již zmiňovaného Heiskanena, zlepšovat by se měl nadále i jeho krajan Julius Honka, potřebný důraz a zkušenosti zase ztělesňují Marc Methot s Romanem Polákem.
Velmi slušnou sezónu má za sebou Radek Faksa, který byl v týmu nejlepší ve statistice plus/mínus za účast na ledě při vstřelených a obdržených gólech. Otázkou je, co předvede navrátilec z KHL Valerij Ničuškin. Klíčové také bude, zda Jason Spezza a Martin Hanzal dokážou navázat na své výkony z minulosti. Urostlý český centr je náchylný na zranění, výkony kanadského veterána šly zase v poslední době výrazně dolů. Aby Stars mohli prohánět favority, potřebují zkrátka kvalitní výkony od všech útočných řad.
Loni jim příliš nešla ani hra v početní výhodě, což je zarážející, když si uvědomíme palebnou sílu Benna a Seguina. Pomoci by měl právě kouč Montgomery, a to nejen s přesilovkou. Ten je znám jako trenér, který vyznává agresivní a útočný styl, který by měl, na rozdíl od defenzivního systému Kena Hitchcocka, hráčům jako Spezza či Ničuškin mnohem více vyhovovat. Tihle kreativní hráči zkrátka potřebují trochu volnosti, a mohou se za ni odvděčit.
Pokud bude Ben Bishop zdráv a ve formě, budou Stars velmi těžkým protivníkem pro každého. Rozhodně mají na to, aby i v silné konkurenci bojovali o postup do play-off. Jen je potřeba, aby všechny dílky skládačky do sebe zapadly. Předvede se Valerij Ničuškin jako útočník, který jednoznačně patří do top six? Ožije pod ofenzivnějším koučem Jason Spezza, nebo křivka jeho výkonnosti půjde už jen dolů? Co Martin Hanzal a jeho zdraví? Potvrdí Miro Heiskanen vysoká očekávání? Pokud bude odpověď na většinu z těchto otázek kladná, jsou Hvězdy z Dallasu nepochybně týmem pro play-off. Na nějaký ten úspěch už čekají příliš dlouho.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -