- Reklama -

David Pastrňák: NHL je o tři patra výš

- Reklama -

Splněno ze čtyřiceti procent. Tak hodnotí David Pastrňák svoji pozici na cestě do slavné NHL. Osmnáctiletý útočník, kterého v červnu draftoval Boston z 25. místa, byl na nedávno skončeném nováčkovském turnaji v Nashvillu zařazen do All-Star týmu.
„Mám pocit, jako bych se nacházel ve druhém patře, jenže NHL je v pátém. Jsou přede mnou ještě tři poschodí,“ hledá nejvhodnější vyjádření odchovanec havířovského hokeje.
Dva přípravné zápasy odehrál ve středu útoku, ve třetím ho trenéři poslali na křídlo. Tam se nejvíce projevila jedna z jeho slabin, horší hra u mantinelů. Nedostatků bylo samozřejmě víc, občas zbytečně riskoval ve vlastním pásmu, ale snažil se je eliminovat svojí rychlostí a tvořivostí.
„Máme důvod být nadšení z toho, jakou budoucnost má před sebou,“ říká hlavní kouč Medvědů Claude Julien, jedním dechem ale dodává, že si není jistý, zda je Pastrňák schopný ihned zvládnout vstup mezi ligovou elitu: „Je rychlý a šikovný, ale bude tak silný a zkušený, aby byl schopen postavit se výzvám, kterým bude muset čelit? To nezjistíme, dokud nezačne hlavní kemp. Budeme ho bedlivě sledovat.“

Zahraje si s Krejčím?

Pokud by se hokejistovi, jenž nabíral zkušenosti z dospělého hokeje během posledních dvou sezón ve švédském Södertälje, podařilo vybojovat místo na sestavě, je možné, že si zahraje po boku slavnějšího krajana Davida Krejčího. Bruins rozhodně plánují tuhle variantu otestovat alespoň během kempu, potvrdil nedávno generální manažer Peter Chiarelli.
„Pokud je to pravda, bylo by to úžasné. Zpočátku to bude asi dost zvláštní, ale jsem si jistý, že David mi pomůže,“ spoléhá se Pastrňák.
Dobře však ví, že hlavní díl práce bude muset odvést sám. „V obranném pásmu musím být zodpovědnější a soustředěnější. V útočné zóně si můžu dovolit víc riskovat, protože máme dobrý systém založený na návratu všech pěti hráčů. Vzadu musím hrát jednodušeji,“ zapisuje si do paměti.
Zkušenosti z turnaje v Nashvillu (kterého se kromě pořádajícího celku a Medvědů zúčastnili ještě výběry Tampy Bay a Floridy) budou k nezaplacení, přestože se bostonští mladíci vracejí domů pouze s jedním vítězstvím. Na závěr zdolali Predátory 5:2, Pastrňák při přesilovce po přihrávce Setha Griffitha upravoval průběžné skóre na 2:1.
„Kdyby ten gól nedal, asi bychom se o tom dlouho bavili, takže je dobře, že se poprvé v zámoří trefil,“ říká kouč Providence Bruins Bruce Cassidy, jenž mužstvo na akci vedl. „I když to byl jen nováčkovský turnaj, má to odbyté a teď se může soustředit na hraní s dospělými chlapy v hlavním kempu.“
Tam, jak už bylo řečeno, by měl David Pastrňák být veden jako pravé křídlo. „Nastupoval jsem na pravém křídle po celou dobu, co jsem hrál ve Švédsku, takže se tam cítím mnohem lépe. Ve středu útoku je to přece jen o něčem jiném,“ uvědomuje si druhý nejvýše draftovaný Čech letošních výběrů. „Z každého zápasu si odnesete nějaké zkušenosti, a nemusí být vždy pozitivní. Já se jich snažil nasbírat co nejvíce a teď vím, že v obranném pásmu je třeba hrát jednodušeji, to jsem před dvěma měsíci nevěděl. Vždycky je potřeba se zamyslet nad tím, co děláte špatně, a do příště to zlepšit.“
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -