- Reklama -

Defenzivě vládne Skandinávie. Vezina pro Rinneho, Norris pro Hedmana

- Reklama -

Fanda NHLV loňském roce byl nejlepším strážcem modrého půlkruhu Fin Pekka Rinne. Mezi obránci dal Victor Hedman vzpomenout na nedávné časy, kdy mezi obránci dominoval jiný borec ze Švédska – Nicklas Lidström.
Pekku Rinneho si Nashville zamluvil v roce 2004 až v osmém kole jako 258. v pořadí. Pětatřicetiletý rodák z Kempele o čtrnáct let později dopomohl Nashvillu k jejich první President’s Trophy a své premiérové Vezina Trophy pro nejlepšího brankáře.
Rinne si za základní část připsal 42 vítězství a osm shutoutů, společně s Vasilevským nejvíce z ligy. Během sezony zažil své nejlepší období v kariéře – šnůru 11 vítězství za sebou. „Žádný brankář nemůže být úspěšný bez svých spoluhráčů. Mám štěstí, že mohu každý večer hrát s jedněmi z nejtalentovanějších hráčů,“ sděloval dojatý Rinne, který dále poděkoval své rodině a fanouškům v Nashvillu.


Poraženými finalisty letošního hlasování o nejlepšího gólmana byli Connor Hellebuyck z Winnipegu a Andrej Vasilevskij z Tampy. Hellebuyck měl společně se třetím nominovaným ze všech brankářů nejvíce vítězství v základní části, vychytal šest čistých kont a přepsal historické tabulky Jets. Vasilevskij Tampě rovněž stanovil nové maximum v počtu výher v základní části v jedné sezoně – 44 zápasů a vyrovnal Rinneho počin v počtu shutoutů s osmi nulami.
„Gratuluji i vám Connore a Andreji, vy zde budete stát víckrát než já,“ věštil na slavnostním galavečeru Rinne budoucnost svým dvěma mladým vyzyvatelům.
Hedman se dočkal
Individuální trofeje se konečně dočkal také obránce Tampy Bay Victor Hedman. Ve finálové konkurenci Drew Doughtyho z LA Kings a P.K. Subbana z Nashvillu dostal nejvíce hlasů.
Řízný bek se šikovnýma rukama přebíral Norris Trophy poprvé v kariéře. Je prvním, kterému se dostalo tohoto ocenění v dresu Lightnings. Letos nastřílel 17 branek a v hodnocení +/- skončil po základní části na hodnotě +32. Obě čísla jsou jeho novým maximy.
„Předně chci říci, jak je pro mě speciální tuto trofej přebírat ve Vegas, před očima kluků z Marjory Stoneman Douglas High School a Humboldt Broncos. Ukazuje to, že hokej je více než sport. Je to rodina,“ řekl na pódiu Hedman. Ten dále ocenil oba poražené finalisty a poděkoval zástupcům Tampy Bay za důvěru, kterou v něj vložili.


Doughty letos překonal své kariérní maximum ziskem 50 přihrávek v základní části. Ze všech hráčů NHL strávil na ledě nejvíce času – bez deseti vteřin v průměru 27 minut na zápas. Subban v počtu gólů zaostal za Hedman pouze o jediný a výrazně svými výkony dopomohl Predators k nejlepší základní části v jejich historii.
Titulní foto: Icon Sportswire

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -