- Reklama -

Demko: Musím být ještě lepší

- Reklama -

Jeho pozice v brankovišti Vancouveru je neotřesitelná. S mírnou nadsázkou lze říct, že loni Thatcher Demko z branky téměř nevylezl. A spoléhat na něj budou Canucks i letos.

„Jako hráč vždycky usilujete o to, abyste se dostali na další úroveň. Klidně se můžete ohlédnout a říct si, že jste měli dobrý rok, pokud tomu tak bylo. Pokud jde o mě, ano, byl to krok směrem dopředu. Ale cítím, že bylo období, kdy jsem mohl být lepší,“ říká skromně rodák ze Sad Diega v Kalifornii.

„Letos od sebe očekávám mnohem víc. Nejsem ze svých výkonů v minulé sezóně zklamaný, ale taky s nimi nejsem spokojený. Nedostali jsme se do play-off a tenhle neúspěch jde částečně za mnou. A je mi jedno, co si vy novináři myslíte,“ dodal sebekriticky Demko.

„Jedna věc jsou mé osobní cíle, a druhá, ta důležitější, jsou cíle týmu. Pokud jich nedosáhnete, musíte se podívat do zrcadla a najít způsob, jak být lepší. Chci pro Vancouver vyhrát Stanley Cup. Od chvíle, kdy mě draftovali (ve druhém kole draftu 2014), se tento cíl nezměnil. A já bych byl velmi hrdý, kdybych byl tím, kdo pro klub ten pohár vychytá,“ prohlásil odhodlaně.

- Reklama -

Šestadvacetiletý gólman měl v létě napilno. Podstoupil operaci a také se v červenci oženil s dlouholetou přítelkyní. Líbánky si však příliš neužil. Brzy se vrátil do Vancouveru, kde už od začátku srpna trénuje pod vedením uznávaného Iana Clarka.

Do nové sezóny jde s velkým odhodláním. Loni prožil průlomovou sezónu. Poprvé v kariéře byl jasnou týmovou jedničkou a vedl si výtečně. Odchytal 64 zápasů a v nich měl úspěšnost zásahů 91,5 %.

To je velmi slušné číslo. Navíc pro gólmana týmu, který vůbec nepostoupil do play-off a jehož obrana patřila k podprůměru. Demko se často musel v brankovišti doslova stavět na hlavu, spousta jeho zákroků se dostala do sestřihů a některé patřily ke kandidátům na „Save of the year.“

Jednašedesát duelů začínal jako startující brankář, jen dva gólmani byli v tomto směru vytíženější. Podle mnohých expertů má za sebou parádní ročník. On s tím ale tak úplně nesouhlasí. „Upřímně? Byl to docela ok rok,“ komentoval to sympatický Američan.

V hlasování o Vezina Trophy přitom skončil sedmý (společně s dvojicí Husso, Jarry), lepší byla jen šestice Šesťorkin, Markström, Saros, Andersen, Vasilevskij a Sorokin. Demko jasně ukázal, že může být na úrovni NHL gólmanem číslo jedna. A nejen to. Ihned se zařadil mezi užší brankářskou špičku. Jeho pětiletá smlouva na 25 milionů dolarů už teď vypadá pro Canucks jako skvělý podpis.

Vychytat pro Vancouver Stanley Cup nedokázali ani Kirk McLean, ani Roberto Luongo, byť oběma chyběl jen malinký kousíček (jedna výhra). Bude to Thatcher Demko, kdo dovede Canucks do země zaslíbené?

Titulní foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -