- Reklama -

Den Gordieho Howea. Město Saskatoon uctí památku svého nejslavnějšího občana

- Reklama -

Město Saskatoon ve spolupráci s hokejovým klubem Saskatoon Blades vyhlásilo pětadvacátý zářijový den letošního roku za „Thank You Mr. Hockey Day“. Celé město si v tento den připomene hokejovou legendu, která nás opustila 10. června ve věku osmaosmdesáti let. Jeden z nejlepších hokejistů všech dob a podle mnohých také ohromný člověk se za dva týdny symbolicky vrátí domů.
Popel Howea a jeho ženy Colleen bude toho rána uložen v základech Gordieho sochy, jež se nachází před halou SaskTel Centre, která je domovem klubu Saskatoon Blades (WHL). Následovat bude slavnostní ceremoniál za účasti Howeovy rodiny na mostě Circle South Bridge, který bude oficiálně přejmenován a pokřtěn jako Gordie Howe Bridge. Na přejmenování se v červnu jednomyslně shodla městská rada.


Jakmile se vedení Blades dozvědělo, že si „Mr. Hockey“ přál být pohřben u své sochy, okamžitě začalo přemýšlet, jak nejlépe legendárního hokejistu uctít. „Chtěli jsme naplánovat skutečně výjimečný den a dali jsme se do práce. Když jsme zjistili Gordieho přání ohledně popela, dostalo se to na úplně jinou úroveň,“ říká prezident klubu Steve Hogle. „Nejprve mi z toho spadla čelist, ale pak jsem si řekl: ok, pusťme se do toho,“ dodal.
„Je nám velkou ctí, že táta bude odpočívat v pokoji na místě, které si vybral, a že jeho odkaz bude žít dál,“ uvedl v telefonickém rozhovoru během tiskové konference Gordieho syn Marty Howe. Byl to právě on, kdo nejen, že dal k akci požehnání, ale sám se zmínil o posledním přání svého otce.
Pro první domácí zápas v nové sezóně proti týmu Swift Current Broncos klub připravil speciální vzpomínkové dresy, na kterých jsou zachyceny významné momenty Gordieho kariéry a město Saskatoon. Po utkání budou dresy vydraženy a výtěžek poputuje na konto fondu Gordie Howe Alzheimers Fund. Předzápasový program bude věnován vzpomínání na život a kariéru hokejového velikána. Za každou z branek bude na ledě namalováno Gordieho číslo devět, všichni hráči Blades budou mít vzadu na helmě jeho podpis, ke stropu arény vystoupá speciální banner.


Tím však oslavy zdaleka neskončí. Blades se spojili se Saskatoon Minor Hockey Association a dohodli se na zavedení nové výroční ceny, která ponese Howeho jméno a bude každoročně udělována hráči v závěrečném roce dorostenecké kariéry, který prokáže výjimečnost na ledě i mimo led a ukáže vůdcovství a hodnoty, které reprezentoval Gordie Howe. Vítěz „The Gordie Howe Player of the Year Award“ rovněž od organizace Blades obdrží stipendium ve výši tisíc dolarů.
„V sedmnácti letech, kdy končí jejich tříletá dorostenecká kariéra, by se měli hokejisté začít zajímat o dobrovolnickou práci a podobné aktivity mimo led. Zaměříme se na věci, které kluci dělají pro to, aby se z nich stali lepší lidé,“ vysvětlil Kelly Boes, výkonný ředitel Saskatoon Minor Hockey Association (SMHA).
„Odešel odsud už v mladém věku, dřív, než byl tento klub vůbec založen, ale chtěli jsme poděkovat jeho rodině za vše, co udělal. Je pro nás pocta pustit se do toho s našimi partnery, abychom tento den umožnili,“ uvedl Hogle jménem klubu Saskatoon Blades.
Howe je nesmírně respektován napříč celou hokejovou komunitou a v Kanadě se těší obrovské popularitě. Oblíben byl nejen díky svému hokejovému umění a houževnatosti, jakou prokazoval na ledě, ale i pro svou vřelost a milé chování mimo hokejové arény. „Gordie byl superhvězda, ale nikdy nezapomínal na skutečné hodnoty a na to, kým je,“ řekl závěrem Hogle.
Foto/Photo by: Icon Sportswire
.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -