- Reklama -

Detroit má nejlepší tým od vítězství ve Stanley Cupu, tvrdí kouč Babcock

- Reklama -

Odepisovali je. Nevěřili jim. Detroitu se přes léto nepodařilo výměnami ani podpisy volných hráčů doplnit kádr tak, jak by si mnozí představovali. Jádro týmu stárne. Kolísavost výkonů brankáře Jimmyho Howarda budila obavy, obrana se nezdála dost silná a útok zase příliš nevyrovnaný. Kdekdo předpovídal, že dlouhá série účastí v play off pro Red Wings tentokrát skončí.
Jenže nová sezóna ukrojila první dva měsíce a nebe se nehroutí. Aspoň to, které se klene nad týmem z města, kde jedenáctkrát oslavovali triumf ve Stanley Cupu a kde tudíž sídlí dlouhodobě nejúspěšnější americký klub NHL. Red Wings jsou opět na vzestupu. Pustili se do dostihu čelní pozici ve Východní konferenci s Pittsburghem a Tampou a před úterními zápasy s 39 body zaostávali jen o dva za lídrem soutěže Anaheimem.
„Naši veteráni zažili dobré časy i útlum a teď opět jsou u toho, když se tým zase zvedá,“ míní kouč Mike Babcock a zároveň připomíná poslední velké vítězství Detroitu před pěti lety. „Je to nejlepší mužstvo, jaké jsme měli od roku 2009, hlavně podle toho, kam se ubírá. Máme víc hráčů lačných po úspěchu a jdeme tím správným směrem víc než v předchozích letech,“ dodává.
V minulém ročníku pronásledovala Wings zranění, dlouho se museli obejít i bez opor jako Pavel Dacjuk a Henrik Zetterberg. Přesto už potřiadvacáté v řadě vydřeli postup do play off. Současný úspěch hráči nepovažují za důsledek toho, že by si vedli nějak nad očekávání, naopak tvrdí, že je legitimní a že si ho zaslouží.
„Už jen důsledkem toho, čím jsme si museli projít, jak jsme dál bojovali a nakonec se doškrábali do play off, teď cítíme, že když budeme zdraví a půjdeme všichni stejnou cestou, jsme pak schopni zažívat start jako je tenhle,“ soudí gólman Howard.
Útočník Gustav Nyquist uvedl, že Wings o sobě nikdy nepochybovali. „Věděli jsme, že máme dobrý tým a myslím, že jsme to i předvedli. A už jen to, že na ledě můžou zase být najednou tak velcí hráči jako Pav (Dacjuk) a Hank (Zetterberg), znamená to v každém zápase, každý večer strašně moc,“ oceňuje zkušené opory.
Před rokem se Detroit po 28 zápasech taky zdál v dobré formě. Jenže z příštích osmi utkání vyhrál jediné, začala se kupit zranění. Babcock věří, že tentokrát si jeho mužstvo svoji sílu udrží, i když po Novém roce to bude mít mnohem složitější, protože 17 z třiadvaceti zápasů sehraje venku.
„Důležité je sebevědomí. Pokud se cítíte dobře, věříte si a naučíte se vyhrávat, stane se to pro vás standardem. Právě o to usilujeme, tohle je výsada velkých týmů, které prostě očekávají, že budou vyhrávat, dovedou se na to připravit, pracují tak, aby toho dosáhly. A vítězstvím to pak i končí,“ tvrdí Babcock.
Red Wings dál táhnou hráči jako Dacjuk, Zetterberg a Niklas Kronwall, ale současně se přidávají a neustále zlepšují i ti, kteří vyskočili zejména v předchozím ročníku, kdy měli zalepit díry v sestavě. Sem patří Nyquist, Tomáš Tatár, Riley Sheahan, Tomáš Jurčo. „Mají velký potenciál a naším úkolem je, aby z takových mladíků vyrostli dobří profesionálové,“ připomíná Babcock.
„Tak jako tak, měli jsme dobrý start, ale hodně práce nás ještě čeká. Taky myslím, že jsme schopni hrát ještě líp,“ uvědomuje si Kronwall. „Máme tam hodně dobrých věcí, ale neudržíme to po celý zápas. Když budeme vyrovnanější a posuneme se výš, budeme mnohem lepším týmem,“ přidává se Zetterberg.
Předzvěsti o demisi se tedy ukázaly zase jako přehnané. Tomáš Tatár to vidí jasně. „Víme, že spousta lidí tvrdila, jak nemáme nárok na play off. Ale stačí se rozhlédnout po kabině a překvapí vás, jak to někdo mohl vypustit. Jestli nám bude sloužit zdraví, můžeme klidně zaútočit na Stanley Cup,“ nezastírá slovenský útočník.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -