- Reklama -

Dlouhá cesta Michaela Housera do NHL. Splněný sen, říká gólman po vítězném debutu

- Reklama -

Zářil jako junior v Ontario Hockey League, kde byl v roce 2012 Michael Houser vyhlášen nejlepším brankářem. Pro svůj tým London Knights vychytal ligový titul. V play-off tehdy vyhrál 16 z 19 zápasů a pochytal 92,8 % střel.

Pak ale jeho kariéra nabrala sestupnou tendenci. Protloukal se po nižších soutěžích a NHL se pro něj zdála být jednou provždy zapovězenou ligou. Nakonec se ale Michael Houser dočkal. V osmadvaceti letech si odbyl premiéru v nejslavnější lize světa. A co víc, byl to debut vítězný. Při výhře Sabres nad Islanders v poměru 4:2 pochytal 34 střel.

Nebyla to pro něj vůbec jednoduchá situace. Soutěžní zápas nechytal od loňského března, tedy skoro 14 měsíců. Tehdy navíc hrál pouze nižší zámořskou soutěž ECHL. Teď najednou stál v brance týmu NHL. Za slabou obranou Buffala, proti němu favorizovaní Islanders. Čelil Barzalovi a spol., kteří ladí formu na play-off.

Přesto uspěl a na výhře měl zásadní podíl. Sabres za sebou mají další protrápenou sezónu, ale už dlouho nevypadali hráči tak šťastní, jako včera po závěrečné siréně, kdy se sjeli ke svému gólmanovi a dlouze mu gratulovali. Bylo vidět, jak tímto příběhem celý tým žije.

- Reklama -

„Je to vzrušující. Celý život jsem tvrdě pracoval, aby se mi to jednou splnilo. A teď se to stalo. Už jen hrát ten zápas bylo skvělé, ale výhra je fantastická. Vždycky chcete vyhrát,“ říkal po utkání dojatý brankář.

Ten se do akce dostane za necelých čtyřiadvacet hodin znovu. Ukko-Pekka Luukkonen i Linus Ullmark stále nejsou fit a Dustin Tokarski dnes bude týmu z osobních důvodů také chybět. Do brankoviště tedy půjde znovu Houser, jenž byl při svém debutu vyhlášen první hvězdou utkání.

„Nikdy o sobě nepochyboval a tvrdě dřel. Nemluvil o tom, že jeho cílem je NHL, ale bylo znát, že tohle je jeho vize,“ řekla o něm manželka Monica.

Nikdy nebyl draftován do juniorské OHL, a nakonec se v ní stal hvězdou. Přesto si ho žádný klub NHL nikdy na draftu nevybral. Ve své profesionální kariéře odchytal jen 78 utkání v AHL a hned 210 zápasů ještě o úroveň níž, v ECHL. Nyní, v osmadvaceti letech, chytá dva zápasy NHL ve dvou dnech. Sympatický brankář píše další z krásných hokejových příběhů a dokazuje, že na splnění snu není nikdy pozdě.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -