- Reklama -

Dnešní NHL chybí tvořiví hráči, myslí si Pavel Dacjuk

- Reklama -

Kanadský idol Sidney Crosby se nikdy netajil svým obdivem k Pavlu Dacjukovi. Dlouholetá opora Detroitu Red Wings se ve svých osmatřiceti letech letos rozhodla pro návrat do KHL, protože chce být víc nablízku dospívající dceři. S Petrohradem podepsal dvouletou smlouvu.
Dacjukův konec v NHL rozesmutnil spoustu fanoušků, včetně Crosbyho. Rusova tvořivost bude nejslavnější lize scházet. Nakonec sám Crosby nazval Dacjuka hráčem, který mu nejvíc připomínal jednoho z nejlepších hokejistů zámořské hokejové historie Maria Lemieuxe.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Hráčů, jako je Dacjuk, je dnes jako šafránu. Souhlasí s tím i sám ruský hokejista. „Tvořivých hráčů dnes v hokeji moc není,“ řekl zkušený forvard po jednom z tréninků na nadcházející Světový pohár. „Je jich míň a míň každý rok. Je tu hodně talentu, ale týmy hrají víc podle systému…“
Dacjuka stačí sledovat chvilku a hned vidíte, co jeho hru zdobí. Vynikající byl vždycky hlavně v odebírání puků soupeři. Tohle umění stojí za jeho přezdívkou „kouzelník“ nebo „král zlodějů.“


Bude vás zajímat:

- Reklama -

Třikrát vyhrál Selke Trophy (2008, 2009, 2010) pro nejlépe bránícího útočníka NHL, což je jeho další obrovská přednost. Čtyřikrát byl vyhlášený nejslušnějším hráčem NHL (Lady Byng Trophy: 2006, 2007, 2008, 2009).
To není špatné na podceňovaného hráče, který šel na draftu 1998 na řadu až v šestém kole…
„Hokej je dnes jiný,“ říká možná nejlepší defenzivní útočník své generace. „S novými pravidly NHL musíte hrát dobře i dozadu. Když hrajete rychle, máte i víc času na ofenzivu.“

Sidney Crosby by s tím určitě souhlasil. Sám hraje ve vysoké rychlosti a v posledních letech výrazně zlepšil v Pittsburghu i defenzivní stránku své hry. Také proto byl vyhlášený nejužitečnějším hráčem letošního play off, které skončilo pro Tučňáky vítězně. Když se Pavel Dacjuk doslechl o obdivu kanadské hvězdy vůči své osobě, rád uznání opětoval.
„Taky ho respektuji,“ řekl muž, jenž v prvních šesti zápasech letošní KHL nasbíral jedenáct bodů za čtyři branky a sedm asistencí. „Když se na něj podíváte, není to vysoký chlap, ale skutečně tvrdě bojuje. Umí si najít místo ke skórování, nikdy se nevzdává, každé střídání hraje až do konce…“
Crosby a Dacjuk se naposledy utkali ve středu v Consol Energy Centeru v přípravě těsně před začátkem Světového poháru (Kanada – Rusko 3:2pp). Účast na prestižním turnaji může být pro ruského útočníka jedna z posledních příležitostí představit se zámořskému publiku.
„Nikdy nevíte, co může být váš poslední zápas, nicméně bude pěkné být zase v kontaktu s fanoušky NHL,“ těší se do Toronta Pavel Dacjuk.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -