- Reklama -

Do Síně slávy letos zamíří Brodeur, St. Louis a Bettman

- Reklama -

Hokejová síň slávy v Torontu včera oficiálně oznámila šestici osobností, které letos v listopadu přivítá do svých řad. Podle očekávání je mezi vyvolenými legendární brankář Martin Brodeur, který se tak dočká v nejkratším možném čase. Hned v prvním roce své způsobilosti bude uveden také Martin St. Louis. Tuto dvojici doplní první černošský hokejista v dějinách ligy Willie O’Ree, dlouholetý komisionář NHL Gary Bettman, bývalý sovětský reprezentant Alexandr Jakušev a bývalá kanadská reprezentantka Jayna Heffordová.
Fanda NHL
Osmnáctičlenná výběrová komise oznámila svůj výběr v úterý, ještě před tím se každý z vyznamenaných dozvěděl radostnou novinku v telefonickém rozhovoru. Slavnostní ceremoniál se uskuteční 12. listopadu v Torontu.
Willie O’Ree, první hokejista tmavé pleti v NHL, jenž minulý týden v Las Vegas udělil novou trofej pojmenovanou po něm zesnulému kouči Humboldtu Darcymu Hauganovi, bude vyznamenán po dlouhých letech čekání. Do historie se navždy zapsal 18. ledna 1958, kdy vyjel na led v dresu Bostonu v zápase proti Montrealu, čímž zbořil jednu velkou bariéru. V lize nakonec odehrál pouhých 45 zápasů, během nichž si připsal 14 bodů, jeho význam pro hokej ale nelze měřit jen statistikami.
„Nemám slov. Smál jsem se a plakal. Tento rok je prostě skvělý,“ řekl dvaaosmdesátiletý O’Ree poté, co u něj doma zazvonil telefon. Podobně reagovali také ostatní, když jim zavolal předseda HHOF Lanny McDonald nebo předseda výběrové komise John Davidson.
Martin Brodeur, který momentálně působí jako asistent generálního manažera v St. Louis, byl zrovna v hale, kde společně s bývalým obráncem Larrym Robinsonem sledoval hráče na rozvojovém kempu Blues. Marty St. Louis byl ve svém domě u jezera, telefonát jej zastihl v kuchyni s tátou a manželkou.
Jayna Heffordová byla sama doma, její tři děti nebyly nikde poblíž, což jí poskytlo dostatek času na to, aby tuto emotivní chvilku vstřebala a obvolala členy rodiny. Jednasedmdesátiletý Jakušev telefon nezvedal, protože byl zrovna na ledě. Zvedl to jeho přítel a bývalý sovětský reprezentant poté zavolal zpátky. „Řekl, že je to nejlepší den jeho života,“ prozradil Lanny McDonald.
„I když se o tom hodně mluvilo, dokud vám to příslušní lidé oficiálně neoznámí, pořád přemýšlíte, zda se to stane a jak se to stane. Jakmile telefon zazvonil a já uviděl číslo z Hall of Fame, ustoupil jsem o krůček a vychutnal si ten pocit. Bylo to vzrušující,“ řekl Martin Brodeur.
„Mým idolem byl Markus Näslund, protože byl menšího vzrůstu. Když jsem byl trochu starší, sledoval jsem hráče jako Theo Fleury, Cliff Ronning a Dougie Gilmour. Ti kluci mě inspirovali. Vždy jsem cítil, že když to dokázali oni, proč bych to nemohl do NHL dotáhnout taky. Díky nim jsem věděl, že je to možné,“ prohlásil Martin St. Louis, jenž na uvedení nemusel čekat déle, než je povinná lhůta.


Jayna Heffordová získala s kanadskou reprezentací sedm zlatých a pět stříbrných medailí na mistrovství světa. Zúčastnila se pěti ZOH a hned čtyřikrát si na krk pověsila olympijské zlato (2002, 2006, 2010, 2014). „Když mi dnes zavolali, bylo to emotivnější, než jsem čekala. Bylo to víc vzrušující než některé medaile, které jsem vyhrála. Tahle pocta náleží spoustě lidí – mé rodině, přátelům, spoluhráčkám a trenérům,“ uvedla jediná žena ze šestice nominovaných.
Alexandr Jakušev na sebe severoamerické publikum upozornil během slavné Série století v roce 1972. V osmi zápasech mezi Kanadou a SSSR tehdy nasbíral 11 bodů za sedm branek a čtyři asistence a byl tak nejproduktivnějším hráčem Sovětů. V Sapporu 1972 a Innsbrucku 1976 vybojoval zlato, na světovém šampionátu triumfoval celkem sedmkrát.
Pro někoho může být překvapivá nominace Garyho Bettmana. Ve skutečnosti se o velké překvapení nejedná. Současný komisionář NHL je ve funkci už čtvrt století a pod jeho vedením se liga nejen rozrostla, ale především znásobila své příjmy. Přestože patří ke koloritu fanoušků na Bettmana bučet, jeho uvedení do HHOF bylo velmi pravděpodobné a bylo jen otázkou času. Možná mohlo přijít až několik let poté, co ve funkci skončí, malý velký muž se ale dočká už v tomto roce.
Gary Bettman převzal úřad ligového komisaře v roce 1993 a pod jeho vedením vzrostly příjmy soutěže ze 400 milionů dolarů ročně na zhruba 4 miliardy. Liga, která tehdy čítala čtyřiadvacet klubů, má dnes o sedm organizací víc.
„Co činí hokej tak skvělým, jsou fanoušci, hráči, trenéři a celá města, která stojí za svým týmem Hokej v Severní Americe i ve světě neustále roste. Máme štěstí, že je liga stabilní a vyrovnaná. Jeho vize, aby měl každý tým šanci na vítězství, náš sport posílila. Jeho vůdcovství a láska k hokeji je evidentní. Hokej je rok od roku zábavnější, a to díky jeho vášni pro tento sport. Gratuluji, pane Bettmane,“ poblahopřál mu k nominaci Wayne Gretzky.
Pod Bettmanem se stal z hokeje globální sport. Zápasy základní části viděla Evropa i Japonsko, přípravné duely se odehrály v Číně. Hráči NHL se čtyřikrát zúčastnili ZOH a liga také třikrát za Bettmanovy éry uspořádala Světový pohár. Komisionář také v roce 2005 dohlížel na zavedení platového stropu, což přispělo ke stabilizaci většiny klubů. Obrovským úspěchem bylo rovněž zavedení zápasů pod otevřeným nebem. „Tohle je vzrušující skupina a mi bude ctí být uveden společně s nimi,“ komentoval složení vybrané šestice Gary Bettman.
Dalšími oceněnými budou ještě Joe Bowen, dlouholetý rozhlasový reportér Maple Leafs, jenž obdrží cenu Fostera Hewitta, a Larry Brooks z New York Post, který dostane trofej Elmera Fergusona určenou hokejovým žurnalistům.
Pokud jde o další jména, o kterých se mezi fanoušky čile diskutovalo, opět se nedostalo na Theorena Fleuryho, Jeremyho Roenicka či Alexandra Mogilného, počkat si musí také Daniel Alfredsson a řada dalších.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -