- Reklama -

Dojemné setkání. Fanynka Seattlu zachránila život kustodovi Vancouveru

- Reklama -

Svět potřebuje více takových příběhů. Hrdinka tohoto příběhu se jmenuje Nadia Popovici. Při domácí premiéře týmu Seattle Kraken proti Vancouveru seděla za střídačkou hostů a v jednu chvíli si všimla, že kustod Canucks má vzadu na krku podivnou černou skvrnu. Vyfotila ji a následně klepáním na plexisklo za střídačkou upoutala mužovu pozornost a snímek mu ukázala se vzkazem: „to znaménko vzadu na vašem krku může být rakovina.“

Její obavy, že by se mohlo jednat o něco vážného, se bohužel potvrdily. Brianu Hamiltonovi tím zachránila život. „Nedalo mi to. Říkal jsem si, že když si dala tu práci a upozornila mne na to, tak se na to nevykašlu a zajdu k lékaři. Zjistili mi melanom, tedy zhoubný nádor, rakovinu kůže. Nyní už jsem ale v pořádku a za to vděčím jí,“ říká muž, kterému v kabině Canucks, kde se stará o výstroj hráčů, neřeknou jinak než Red.

Muž se proto rozhodl vydat prohlášení, které v sobotu ráno sdílel i klub a spousta dalších lidí, zejména na Twitteru. “Obracím se na vás s prosbou. Chci najít tu úžasnou osobu a potřebuji pomoc hokejové komunity. Tato úžasná žena mi změnila život a já ji chci najít, abych jí poděkoval,“ napsal Hamilton ve svém dopise, který publikoval na sociálních sítích.

„Nevím, kdo to je ani odkud je, vím jen to, že při úvodním zápase Kraken s Canucks 23. října seděla za naší střídačkou. Nikdy nezapomenu na tu zprávu, kterou jsi mi ukázala na svém mobilu. Změnilo mi to život,“ stojí dále v dopise. „Tvé tušení bylo správné, ta skvrna na mém krku byla melanom. Díky tvé vytrvalosti a díky rychlé akci lékařů je nyní pryč.“

- Reklama -

„Tento příběh není o mně, ale o jednom neuvěřitelném člověku, který si během bláznivého hokejového zápasu všiml něčeho znepokojivého a neváhal na to upozornit. Chci tuto hrdinku najít, abych jí mohl vyjádřit svou vděčnost. Prosím vás o sdílení,“ žádal Hamilton ve své výzvě.

Nadia neměla ani tušení, že se její příběh stal hitem internetu a že ji všichni hledají. Absolventka University of Washington, která se chystá studovat medicínu, totiž strávila silvestrovskou noc ve službě na krizové lince. „Hned ráno mi volala máma a říkala mi o tom prohlášení Canucks, že mě hledají,“ nechápala mladá žena.

Stačily asi jen dvě hodiny od zveřejnění dopisu na sociálních sítích a mladá žena byla identifikována prostřednictvím facebookové skupiny fanoušků Kraken. Jakmile se probudila do roku 2022, všechno nabralo rychlé obrátky.

„Podíval se na můj mobil a pak odešel. Říkala jsem si, že o tom třeba ví, možná už s tím byl u doktora. Zjistit nyní, po pár měsících, že by měl zřejmě za pár let vážné problémy, je šílené. Jsem ráda, že jsem měla příležitost ho na to upozornit. Ukázalo se, že to byl druhý typ melanomu, který se projevuje pigmentovými skvrnami a ještě neprošel kůží,“ popsala Nadia situaci.

Během své dobrovolnické práci v nemocnici se žena s melanomy často potkávala. Jakmile uviděla poměrně velký a vyvýšený obrazec na mužově krku, zpozorněla. „Mám skvělou rodinu a dceru a ta žena mi prodloužila život. Kdybych její upozornění ignoroval, za čtyři nebo pět let bych tu už nebyl,“ prozradil Brian Hamilton, co mu řekli lékaři.

„Věděla jsem, že asi není příjemné, když vás cizí člověk upozorní na něco nehezkého na vašem těle. Počkala jsem na vhodný moment, kdy všichni odcházeli ze střídačky a nikdo okolo něj nebyl. Jsem moc šťastná, že jsem to udělala,“ svěřila se nyní žena, která je z poloviny Kanaďankou a z poloviny Američankou. Od doby, kdy kustodovi ukázala svůj vzkaz, si na něj občas vzpomněla a mluvila o něm se svou matkou. Obě zajímalo, jak se asi tomuto chlapíkovi daří. Nikdy by je ale ani ve snu nenapadlo, že se s ním Nadia osobně potká. Stalo se. Včera mohl Brian Hamilton svou zachránkyni obejmout a ze srdce jí poděkovat.

Kustod říká, že nemohl vzkaz té ženy ignorovat. „Dala si s tím opravdu práci. Nebyl to jen holý text. Zvětšila písmo, změnila jeho barvu, abych tu zprávu opravdu dobře viděl. Samozřejmě to upoutalo mou pozornost. Podíval jsem se na tu zprávu, pak na ni, řekl jsem si ok a odešel. Cestou ze střídačky jsem si rukou kontroloval zátylek, protože jsem neměl o ničem ani tušení,“ přiznává Brian Hamilton.

Po příjezdu domů požádal muž svou manželku, ať mu zkontroluje krk. Pak se svěřil klubovému lékaři Canucks. Ten mu část melanomu vyřízl a vzorek poslal na biopsii. Po zjištění, že jde o rakovinu, byl muži odstraněn zbytek a od té doby má všechny testy negativní. Včera zavítali Canucks do Seattlu a Nadia s Brianem se setkali osobně. „Chci, aby věděla, že její úsilí mi zachránilo život,“ prohlásil Brian Hamilton.

O tom, že se jedná vskutku o výjimečnou mladou ženu, svědčí i následující historka, se kterou po zveřejnění příběhu přišli lidé z jejího sousedství. Nadia během pandemie nabídla zdarma pomoc s nákupy všem lidem ve své čtvrti, kteří si nemohli do obchodu dojít sami.

V místě svého bydliště roznesla plakáty s textem: „Potřebujete pomoc s nákupy? Milí sousedé, jmenuji se Nadia Popovici a jsem absolventka univerzity, která se nyní uchází o studium na medicíně. Uvědomuji si, že v této těžké době je potřeba udržovat sociální odstup. Vím, že objednávání potravin online je složité a čekací doba na nákup je dlouhá. Ráda bych vám se svou rodinou nabídla pomoc, zejména těm z vás, kteří jsou staří, nepohybliví, těhotní nebo jinak ohrožení. Pokud mi zavoláte nebo pošlete smsku s nákupním seznamem, bude mi ctí doručit vám nákup ke dveřím. Nechám vám účtenku a vy mi pak můžete poslat peníze přes paypal, apple pay nebo mi je zkrátka necháte u mých dveří. V žádném případě neakceptuji spropitné nebo jiné poplatky! Chci jen, ať jste všichni v bezpečí a v pořádku. Pokud máte nějaké dotazy, prosím, ozvěte se mi. Nadia.“

Závěrem dodejme, že její záslužný čin se dočkal odměny. Kluby Vancouver Canucks a Seattle Kraken se společně dohodly, že Nadie zaplatí stipendium na lékařské škole v hodnotě 10 tisíc dolarů. Pocity většiny fanoušků asi nejlépe vystihl jeden komentující na sociálních sítích. „A po tomhle všem máme být rivaly?“

Setkání kustoda se svou zachránkyní

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -