- Reklama -

Donskoi zařídil Sharks historicky první výhru ve finále

- Reklama -

V Pittsburghu dvakrát prohráli o gól, ale na domácí půdě se konečně dočkali. Hokejisté San Jose, kteří se letos poprvé od vzniku klubu v roce 1991 probojovali až do nejposlednější fáze bitev o Stanleyův pohár, se po sobotě můžou těšit také z premiérové finálové výhry. Ve 13. minutě nastaveného času ji vystřelil Joonas Donskoi.
„Byla tu neuvěřitelná atmosféra, už od rozbruslení. Fanoušci byli úžasní. Čekali na tuhle šanci pětadvacet let a dneska nás nezklamali,“ děkuje plným ochozům SAP Center útočník Žraloků Joe Thornton.
V předchozím průběhu vyřazovacích bojů Sharks v nastaveném čase čtyřikrát neuspěli, díky Donskoiovi už popáté hlavy sklánět nemuseli. Finský nováček ve spolupráci s dalším mladíkem Chrisem Tierneym vybojoval kotouč u zadního mantinelu, obkroužil klec Tučňáků a mezi dvěma bránícími hráči poslal kotouč nad rameno Matta Murrayho.


Začátek utkání ovšem patřil soupeři, po pěti a půl minutách rozvlnil jako první síť Ben Lovejoy ranou od modré čáry, kterou nechtěně usměrnil za Jonesova záda Roman Polák. Sharks se dostali k první střele až po osmi minutách, ale hned ta druhá jim přinesla gólovou radost. V čase 9:34 srovnal z dálky Justin Braun.
Americký obránce byl jediným střelcem San Jose v minulém utkání a poprvé v kariéře – včetně startů v základní části – se mu podařilo skórovat ve dvou po sobě jdoucích zápasech.
Na další změnu stavu se čekalo skoro celou druhou třetinu. 53 sekund před jejím vypršením udrželi Penguins útočné pásmo, Lovejoy nahodil od modré čáry a Patric Hörnqvist šikovnou tečí poslal hokejisty v bílých dresech znovu do vedení.
Nechtěli-li Sharks čelit čtyřem soupeřovým mečbolům, museli v závěrečném dějství dát gól. Výbornou příležitost jim k tomu poskytl Nick Bonino, kterého po nebezpečné hře vysokou holí vykázali sudí na čtyři minuty na trestnou lavici. Svěřenci Petera DeBoera přesilovku sice nevyužili, ale v okamžiku, kdy se hříšníkovi otvírala vrátka, zapadla do Murrayho klece tvrdá střela Joela Warda.
San Jose i bez zraněného Tomáše Hertla splnilo úkol a v pondělí může před vlastními fanoušky usilovat o vyrovnání stavu série na 2-2.



San Jose – Pittsburgh 3:2p (1:1, 0:1, 1:0 – 1:0) – stav série 1:2

Branky a asistence: 10. Braun (Thornton, Vlasic), 49. Ward (Donskoi, Thornton), 73. Donskoi (Tierney) – 6. Lovejoy, 40. Hörnqvist (Lovejoy, Määttä).
Střely na branku: San Jose 6-9-7-4=26, Pittsburgh 14-6-13-9=42. Přesilovky: 0/3 – 0/1.
Brankáři: Jones 40/42 – Murray 23/26.
Hvězdy utkání: Donskoi, Ward, Jones (všichni SJS).
Česká účast: Roman Polák (17:40, -1, 2 střely, 0+0).

Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -