- Reklama -

Draft 2016: Nic není vytesáno do kamene. Přeskočí Laine Matthewse?

- Reklama -

Auston Matthews možná nebude vybrán na draftu 2016 jako první. Tahle věta by ještě na začátku aktuální sezóny nejspíš vzbudila na tvářích hokejových expertů lehký úsměv. Dva mladí Finové však svými parádními výkony poněkud zamotali skautům hlavu a už i ze zámoří zaznívá, že Matthews zdaleka nemá pozici jedničky jistou.
Ať už si kluby, které budou volit na prvních třech pozicích, vyberou z trojice Matthews, Laine, Puljujärvi kohokoli, pravděpodobně nemohou sáhnout vedle. Ale ta otázka se přece jen nabízí. Kdo z nich je (bude) nejlepší?
„Každý si myslí, že jedničkou bude Matthews. Několik klubů mi ale prozradilo, že to tak být nemusí. Existuje možnost, že všichni budou překvapeni,“ říká známý hokejový agent Allan Walsh, jehož agentura Octagon Hockey zastupuje početnou skupinu prospektů mířících na letošní draft. Walsh prohlásil, že o první volbě mluvil v nedávné době se zástupci několika klubů. Ani jediný údajně nezmínil jméno Austona Matthewse.
Všeobecně se soudí, že pokud někdo 24. června přijde na řadu dřív, než centr z Arizony, bude to urostlý křídelník z Tampere – Patrik Laine. Juniorský mistr světa z letošního roku korunoval báječnou sezónu před pár dny, kdy s Tapparou Tampere vyhrál finskou ligu. To by samo o sobě ještě tolik neznamenalo. Jenže mladý Fin obdržel cenu pro nejužitečnějšího hráče play-off! To vše jako sedmnáctiletý (osmnáct mu bylo 19. dubna) mezi dospělými, v nejvyšší profesionální lize své země.
Jak si mezitím vedli jeho největší konkurenti? Auston Matthews byl v základní části švýcarské nejvyšší soutěže výtečný a pod vedením kouče Crawforda skvěle zvládl přechod mezi dospělé, jenže překvapivě brzy se svým týmem vypadl z play-off. Laineho krajan Jesse Puljujärvi uchvátil hattrickem ve finále šampionátu osmnáctiletých a stal se teprve třetím hráčem historie, který během jediné sezóny získal zlato na dvacítkách i osmnáctkách.
Pro Laineho nicméně hovoří fakt, že parádními výkony dotáhl svůj klub až na úplný vrchol mezi dospělými. „Má střelu jako z jiné planety. A jak jsme mohli v poslední době vidět, není to jen typický střelec. Má taky tvůrčí schopnosti,“ říká na adresu Laineho finský novinář Juha Hiitela. „Má uhlazené vystupování a dobrý smysl pro humor. Překvapilo mne, jak se vyrovnal s obrovskou pozorností po juniorském šampionátu,“ dodal Hiitela.


Ve vyřazovací fázi finské nejvyšší soutěže se stal Laine s deseti trefami nejlepším střelcem, k tomu přidal pět asistencí. Po zásluze byl odměněn cenou Jariho Kurriho, což je finská obdoba Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče play-off.
Na přelomu prosince a ledna stejně tak zářil na MS juniorů do dvaceti let. V sedmi zápasech nastřádal celkem 13 bodů a výrazně tak přispěl ke zlatým medailím. Na šampionátu skauty uchvátil a tím, jak bez problémů zvládl přechod mezi dospělé, naplno potvrdil status výjimečného hráče. Pro svou strašidelnou střelu a lehkost, s jakou posílá puky za záda brankářů, je nejčastěji přirovnáván k mladému Ovečkinovi.
Laineho agent Mike Liut tvrdí, že postavení na draftu se poněkud přeceňuje a zveličuje. Podle něj často rozhoduje o pořadí hráčův post. Matthews je centr, což je obecně vnímáno jako nejdůležitější pozice v útoku. „Samozřejmě potřebujete dobrého centra, ale má to i druhou stránku. Elitní křídla mají přehled o dění na ledě, vidí hru z ofenzivního hlediska, snaží se vytvořit si prostor pro přihrávku a dostat se do správné pozice,“ říká Liut. „Dokážou v případě potřeby hru zpomalit, a když vidí skulinu, zase zrychlí. Tohle tak často neuslyšíte, ale vývoj hry určuje hráč bez puku,“ dodává.
Excelentní střelec je zkrátka stejně ceněnou komoditou, jako vynikající playmaker. Stačí se podívat na to, jak důležití jsou pro svůj tým třeba Alex Ovečkin, Patrick Kane, Jamie Benn nebo Vladimir Tarasenko. „Pokud by vyhrál draftovou loterii opět Edmonton, myslíte, že by si vybral zase centra?,“ pokládá Liut logickou otázku. „Mají Connora McDavida, Leona Draisaitla, Ryana Nugent-Hopkinse,“ nastiňuje pravděpodobnou odpověď. „Možná tak půjde jako první Laine. A kdo ví, třeba to může být i nejlepší z obránců.“
Laineho předností je zejména jeho výška, síla a střelecký instinkt, on však nabízí mnohem víc. Je také dobrý při hře s pukem, má solidní přehled. „Je stejně dobrý, jako kdokoli jiný,“ tvrdí přesvědčivě Liut. Pokud by se přece jen stal nakonec Laine jedničkou, známého analytika stanice TSN Boba McKenzieho by to nikterak nešokovalo. Podle svých slov by byl jen „mírně překvapen.“  McKenzie zastává názor, že s pořadím může ještě zamíchat nadcházející světový šampionát v Rusku. A záležet prý také bude na tom, který tým uspěje v draftové loterii. Ten si vybere podle toho, jaký typ hráče nejvíc potřebuje.
Jak hlásá jeden ze včerejších novinových titulků v zámoří: nic není vytesáno do kamene. Nechme se tedy překvapit, jak to nakonec dopadne. Letošní draft bude opět velmi napínavý!
Foto/Photo by: Icon Sportswire

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -