- Reklama -

Draftem letos prošla sedmička Čechů, seznamte se

- Reklama -

Fanda NHLLoni si Češi hýčkali Filipa Zadinu, jenž se v draftových předpokladech objevoval v pořadí do pátého místa. Mladého střelce si nakonec ze šesté pozice zamluvil Detroit a v uplynulé sezoně za něj šikovný Čech odehrál pár zápasů. Letos byste podobnou hvězdičku mezi Čechy hledali marně, jako první na řadu přišel liberecký brankář Lukáš Pařík ve třetím kole.
Osmnáctiletý rodák z Neratovic letos sbíral zkušenosti hned ve třech dresech. Primárně byl k dispozici jako gólman číslo jedna libereckým juniorům, u kterých nastoupil do 32 zápasů a další čtyři starty si připsal v play-off. Na osm utkání si jej vypůjčila i prvoligová parta z Benátek nad Jizerou. 193 centimetrů vysoký brankář odchytal osm utkání s nepříliš lichotivými statistikami – průměr měl 3,39 branek na zápas a úspěšnost zákroků 88,6 %. Lépe si vedl na mistrovství světa hráčů do 18 let, když byl čtvrtý mezi všemi gólmany v úspěšnosti zákroků s hodnotou 92,4 %. V draftu ve Vancouveru si práva na něj jako 87. v pořadí přisvojili Los Angeles Kings.

Druhým Čechem, jenž prošel letošním sítem talentů, se stal Matěj Blümel. Syn někdejšího hokejového rozhodčího přišel na řadu jako jubilejní 100. v pořadí. Svoji čtvrtou volbu na něj uplatnili Edmonton Oilers. Rodák z Tábora hraje už třetím rokem v zámoří. V uplynulé sezoně nastřílel 30 branek v dresu Waterloo Black Hawks v USHL a startoval jak v českém výběru hráčů do 19 tak i ve dvacítce. Následující ročník stráví v University of Connecticut v NCAA.
Na 105. místě zvolili Chicago Blackhawks Michala Teplého. Versatilní křídelník pochází z Havlíčkova Brodu a skauti na něm obdivují především sílu, která plyne z jeho vysoké postavy (191 cm). „Ať už se jedná o střelbu nebo přihrávku, vždy je přesný,“ můžete si o něm přečíst na webu Future Considerations. V letošní sezoně si Teplý připsal premiérové starty v nejvyšší české soutěži. V dresu Bílých Tygrů v 15 zápasech asistoval u dvou gólů. Další zkušenosti sbíral v Benátkách nad Jizerou a v pěti zápasech se objevil také v české reprezentaci do 18 let na letošním mistrovství světa této věkové kategorie. V pěti utkáních přihrál na tři branky.martin

V pátém kole přišel čas obránce Martina Hugo Haše. Osmnáctiletý talent poslední dva roky vybrušují ve Finsku, kde patří do mládežnického systému Tappary Tampere. „Navzdory své výšce je dobrým bruslařem. Obstojně si poradí na obou koncích kluziště, má silnou střelu. S pukem si rozumí, umí se s ním dobře rozhodovat,“ napsali o něm na serveru ISS Hockey. Nyní patří do stáje vítěze Stanley Cupu z roku 2018 Washingtonu Capitals.
V šestém kole se dostalo i na trojici Lukáš Rousek (160. v pořadí, Buffalo Sabres), Tomáš Mazura (162., Edmonton Oilers) a Karel Plášek (175. místo, Vancouver Canucks).
První jmenovaný patří již druhý ročník do kádru pražské Sparty. V extralize už odehrál šest desítek utkání.
Mazura pochází z východních Čech a působil v juniorských výběrech dvou zdejších měst – Hradce Králové a Pardubic. Už třetím rokem ale tento útočník působí v zámoří. Pro následující ročník se přesunul do mužstva Providence College, které hraje univerzitní NCAA.
Jméno Karla Pláška rozhodně není cizí žádnému pozornému pozorovateli posledních dvou dekád českého hokeje. Karel Plášek senior působil až do minulého roku v dresu Přerova v 1. lize a se zubrem na dresu se pral s výrazně mladšími soupeři i v 44 letech. Jeho syn Karel mladší hokejově vyrůstal v Přerově, později se přesunul do kádru brněnské Komety. V české nejvyšší soutěži se Plášek junior poprvé objevil v ročníku 2017-2018. Letos si už 180 centimetrů vysoké pravé křídlo připsalo i pět startů v play-off za Kometu, se kterou má podepsanou smlouvu i na příští sezonu. Nově jeho práva patří také Vancouveru.

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -