- Reklama -

Draftová loterie NHL mění pravidla

- Reklama -

Už jen několik hodin dělí část týmů NHL od začátku letošní draftové loterie, která startuje v sobotu 30. dubna v torontském Sportsnet Hockey Central Studiu a celé dění bude vysílat od 20:00 tamního času v přímém přenosu stanice CBC.
NHL Draft Lottery určuje pořadí prvních čtrnácti míst úvodního kola draftu, jenž se bude konat 24. a 25. června v aréně Niagara Falls Center v Buffalu. Loterie se zúčastní týmy, kterým se v letošní sezóně nepodařilo probojovat do play off a šanci mají i kluby, jež od těchto týmů získaly práva pro volbu v prvním kole draftu.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


V tomto roce budou také poprvé platit nová pravidla, díky kterým nebude oznámen pouze celkový vítěz loterie, jako tomu bylo v minulosti, ale loterie nyní určí hned tři nejvyšší pozice draftu. Nové regule tak mění jistotu práva posledního týmu soutěže na první, případně druhou volbu a klub na chvostu tabulky tak může mít podle okolností až čtvrtou volbu. Tomuto klubu se letos také snižují šance na úspěch v první volbě –  v roce 2014 se pravděpodobnost pohybovala okolo 25 procent a nyní se tato hodnota snížila na 20 procentních bodů.
„Nový formát loterie představuje další krok k odstranění jakýchkoliv spekulací a představ, že by z důvodu draftové loterie mohla existovat nějaká pozitivní motivace nebo domluva mezi nejméně úspěšnými kluby dané sezóny. Změny pravidel o vyhlášení tří nejvyšších míst draftu, tak těmto klubům výrazně omezí prostor pro případné kalkulace týkající se průběžného pořadí,“ uvedl komisař NHL Bill Daly (na snímku).
Loterie se bude skládat ze tří základních částí, kdy první možnost určuje tým s právem volit první místo draftu, druhý určuje tým volící dvojku a poté třetí klub s volbou trojky. Po prvním losu se možnosti ostatních týmů ve druhém a třetím losování zvyšují přepočtem na poměrném základu.
Největší šanci na zisk jedničky draftu má letos Toronto s kurzem 20%. Maple Leafs tímto způsobem naposled volili v roce 1985, kdy si vybrali levé křídlo Wendela Clarka a velkou naději má i předposlední Edmonton s kurzem 13.5%, který vyhrál tři z posledních šesti loterií a loni vybral z prvního místa mladého útočníka Connora McDavida.
Letošní jedničkou draftu by se mohl stát talentovaný centr Auston Matthews, který doposud hájil barvy Curychu ve švýcarské nejvyšší profesionální lize, kde jej měl na starost bývalý trenér NHL Marc Crawford. Matthews byl také členem bronzového juniorského týmu USA na Mistrovství světa 2016 a skauti přirovnávají jeho styl hry ke kapitánu Chicago Blackhawks Jonathanu Toewsovi nebo opoře Los Angeles Kings Anžemu Kopitarovi.
Vysoce ceněni jsou i dva hráči působící ve finské lize Patrik Laine a Jesse Puljujärvi. Laine pomohl klubu Tappara vyhrát finský šampionát  a s bilancí 10 gólů a 14 bodů v 18 zápasech play off byl jmenován nejužitečnějším hráčem této části soutěže. Trojka draftu útočník Jesse Puljujärvi disponuje skvělou bruslařskou technikou a i přes svůj věk byl významnou oporou a tahounem Karpatu v jehož dresu zaznamenal 13 branek a 28 bodů.
Čtvrtá příčka patří obránci Jakobu Chychrunovi z týmu Sarnia (Ontario Hockey League), jemuž nechybí potřebná rychlost, síla a vyzrálost. Dalšími výraznými talenty jsou Pierre-Luc Dubois (Cape Breton, Quebec Major Junior Hockey League) a Matthew Tkachuk (London, OHL), kteří mají podle názoru hokejových odborníků potenciál stát se v budoucnu hvězdami nejvyšší zámořské soutěže.

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -