- Reklama -

Duncan Keith: Nezničitelné monstrum

- Reklama -

Je dvojnásobným olympijským vítězem a oporou zadních řad Chicaga, se kterým už dvakrát vybojoval Stanley Cup. Soupeři, a nejvíce ten současný z Anaheimu, se na něj zaměřují. Protože ho kouč využívá v každé herní situaci a dopřává mu spoustu minut na ledě, snaží se jej utahat, hrají mu do těla, chtějí ho zničit. Ale Duncan Keith je jako monstrum, mutant. Ano, taková slova na jeho adresu padají a věřte, že jsou míněna jako kompliment.
Je příznačné, že jeho oblíbená kniha nese také název „Monster“. V mládí obdivoval tento milovník filmu „Statečné srdce“ a skupiny Rolling Stones Pavla Bureho, fandil pochopitelně rodnému Winnipegu.
Patří k těm hráčům, u kterých často jen zůstanete stát s otevřenou pusou a řeknete si, jak to, co jste právě viděli, mohl udělat. Pokud by Blackhawks letos ukořistili další Stanley Cup, zcela jistě by patřil mezi žhavé kandidáty na Conn Smythe Trophy. Pro svůj tým je jednatřicetiletý zadák stejně nepostradatelný jako opěvované duo Toews-Kane.
„Má neuvěřitelnou schopnost hrát na této úrovni, je jako mutant, jinak to nejde říct,“ míní uznávaný expert Elliott Friedman ze Sportsnetu. „Někteří hráči zkrátka mají neuvěřitelnou výdrž a odolnost a on je jedním z nich,“ dodal na adresu elitního beka.
„Má dar hrát spoustu času navíc bez toho, aby ho to vyčerpalo a zničilo. Hráči, co s ním hrají, jsou naprosto uneseni jeho schopností rychle zrelaxovat a vrátit se na vysokou úroveň rychleji než ostatní. Je talentovaný a navíc na sobě pracuje,“ oceňuje Friedman také Keithovu tréninkovou morálku.
Oba jeho góly v letošním play-off byly vítězné. Že se na něj spoluhráči mohou spolehnout, když to je nejvíc potřeba, opět dokázal v šestém duelu série proti Anaheimu, kdy se třemi asistencemi podílel na srovnání série. Ačkoli se mu Kačeři snaží ze všech znepříjemnit život a jednalo se už o šestý zápas v sérii, Keith byl k neutahání. Právě on byl rozdílovým hráčem tohoto duelu. To vše poté, co jej ve druhé třetině nepěkně naremploval na mantinel Ryan Kesler.
„Někdy se podíváte do zápisu o utkání a vidíte, jak skvělý je. Je naší ústřední postavou, moc pro nás znamená, obzvlášť v těchto velkých zápasech,“ chválí pilíř chicagské defenzivy Jonathan Toews a dodává: „A i když ho někdy v zápisu nenajdete, stejně si můžete být jisti, že maká každý večer nadoraz a je rozdílovým hráčem, ať se děje, co se děje.“
Ryan Kesler před pár dny prohlásil, že nikdo nemůže vydržet tolik hitů v kombinaci s ohromnou porcí minut na ledě. Centr Ducks prostě věřil, že Keitha a jeho spoluhráče z vytěžované obranné čtyřky Blackhawks dokáží Kačeři fyzickou hrou odrovnat. Místo toho vypadal Keith v posledním utkání jako nadčlověk. Na ledě strávil téměř 29 minut, připsal si již zmíněné tři asistence a utkání zakončil se třemi plusovými body.
„Dnes večer byl neuvěřitelný,“ vysekl mu poklonu Patrick Kane. „Rozdával skvělé přihrávky, ale byl také skvělý v defenzivě. Přesně tak, jak jsme u něj zvyklí.“
„Hrál dobrý zápas. A když jsme potřebovali dát gól, předvedl úžasnou akci. Bylo to pro nás nesmírně důležité. Nemůžeme o něm říct nic špatného,“ přidává se s chválou Brandon Saad.


„Nikdo z nás o takových věcech, jako je Conn Smythe Trophy, nepřemýšlí. Ale když se podíváte, jakou práci pro nás v play-off odvádí, nevidím důvod, proč by nemohl být vyhlášen nejužitečnějším hráčem,“ myslí si Kane.
V průměru hraje Keith v letošním play-off  32 minut za zápas, ve statistice účasti na ledě má jedenáct kladných bodů. Více asistencí než on nasbíral pouze Ryan Getzlaf. Se šestnácti body mu chybí jediný bod k vyrovnání svého osobního rekordu z play-off 2010. Žádný jiný hokejista se aktuálně nemůže pochlubit tím, že by byl podobně produktivní a přitom zápas co zápas odmakal takovou porci minut.
„Je to fanatik, pokud jde o metabolismus a trénovanost. Myslím, že čím víc hraje, tím je efektivnější a dostává se do ráže. Někteří hráči s genetickými, aerobními a anaerobními předpoklady to mohou vydržet. On to jasně dokazuje,“ říká kouč Joel Quenneville, který moc dobře ví, jaký poklad v Keithovi má.
„V kabině to moc dobře víme. Už jsme to viděli v play-off v minulých letech. Když přijdou zápasy, jako byl tento, kdy musíme vyhrát, můžeme se na něj spolehnout. Vystoupí z řady a bude jedním z nejlepších hráčů. Na ledě máte pocit, že je všude, jako by mu nikdy nedošla energie,“ říká Toews.
„Víme, že v Anaheimu to bude těžké. Ale my už máme z play-off bohaté zkušenosti. Je to jen jeden zápas. Musíme tam prostě přijet a odvést svůj nejlepší výkon. Je třeba přiblížit se tomu nejlepšímu, čeho jsme schopni,“ uvědomuje si Duncan Keith před dnešním sedmým zápasem finále Západní konference.
Dvakrát vyhrál Stanley Cup i ZOH, je rovněž dvojnásobným držitelem Norris Trophy pro nejlepšího obránce sezóny NHL. Určitě by se nezlobil, kdyby mu v kolonce Stanley Cup přibyl třetí zářez. Dnes večer se k němu může Duncan Keith hodně přiblížit. A buďte si jisti, že tenhle nezničitelný chlapík opět takřka nesleze z ledu a zase bude hodně vidět.
Foto/Photo by: Icon Sportswire

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -