- Reklama -

Dva roky od tragédie. Humboldt si dnes připomíná smutné výročí

- Reklama -

Bylo 6. dubna 2018, když hokejový svět zasáhla ta šokující zpráva. V kanadské provincii Saskatchewan došlo k tragické dopravní nehodě, když řidič kamionu nerespektoval stopku a doslova smetl ze silnice autobus s mladými hokejisty týmu Humboldt Broncos.
Fanda NHL
Výsledek drtivé srážky byl nemilosrdný – šestnáct lidí z autobusu zemřelo, třináct bylo vážně zraněno. Život přeživších se navždy změnil. Dnes od této chvíle uplynuly dva roky, bolest v srdcích pozůstalých ale přetrvává.
Složitá současná situace v době koronavirové krize znemožní hromadné vzpomínkové akce. Někteří plánovali účast na pietní akci přímo v Humboldtu, jiní chtěli vyrazit přímo na místo tragédie. Tyto plány se nyní musí změnit.
„Bude to velmi smutný a samotářský den. Nemůžeme se sejít s rodinou, obejmout se,“ říká Toby Boulet z Lethbridge v provincii Alberta, jehož syn Logan byl jednou z obětí havárie. Den po nehodě byl odpojen od přístrojů, protože šance na uzdravení byla nulová. Rodiče se rozhodli darovat Loganovy orgány, čímž pomohli zachránit šest jiných životů.
Vzpomínky na osudný den se ale tátovi vracejí pořád. Stejně je tom i další otec, který tehdy přišel o syna. „Zůstala tu po něm obrovská díra. Je to ta první věc, na kterou ráno myslím, a poslední věc, na kterou myslím, když jdu spát,“ říká Scott Thomas ze Saskatoonu.
Ryan Strasnitzki, který při nehodě ochrnul, doufá, že se dostane do kanadské reprezentace ve sledge hokeji. Jeho máma si ale dělá starosti o synovo psychické zdraví. „Je to stejné jako před dvěma lety. Pořád se ve mně mísí hořkost a vztek. Nikdy k tomu nemělo dojít a doufám, že bůh nedopustí, aby se něco takového stalo znovu,“ říká.
Město Humboldt bude dnes na tragédii vzpomínat online. Občané se sice nemohou sejít na veřejnosti, přesto je pro ně důležité na smutnou událost nezapomínat. Ve 4:50 odpoledne místního času, tedy v přibližném čase tragédie, se rozezní zvony, následovat bude minuta ticha.
Lidé po celé Kanadě uctí památku obětí po svém. Ke vstupním dveřím do svého domu postaví hokejky, aby si parta mladých mužů mohla v nebi zahrát svou milovanou hru. Přidat se k tomuto solidárnímu gestu můžete i vy.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -